|

Hiçbir zaman fidye ödemedik

49 konsolosluk görevlisinin kurtarılması sürecinde fidye ödenmediğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, 'Hiçbir zaman fidye ödemedik. Fidye ödemek bir vatandaşı kurtarırken başkalarını tehlikeye atar' dedi.

İstanbul
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 00:19 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Hiçbir zaman fidye ödemedik
Hiçbir zaman fidye ödemedik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam NTV canlı yayınında 49 Musul konsolosluğu görevlisinin IŞİD tarafından kurtarıldığı operasyona ilişkin soruları cevapladı. Rehinelerin kurtarılması için aşiret liderleri ve dini önderlerin devreye sokulduğunu kaydeden Davutoğlu, rehinelerin kurtarılmasına birçok kez çok yaklaşıldığını ama sonuca ulaşılamadığını söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

BU İLK SINAVIMIZ DEĞİLDİ

Bu tür süreçler çok kritik süreçler. 11 Haziran'dan bu yana hepimiz çok kritik sınavdan geçtik. Bu ilk sınavımız değildir. Şu ana kadar 200'ün üzerinde vatandaşımızı tereyağından kıl çeker gibi aldık.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ülkeye getirmişse herkes bu sevinci yaşamalı. Bu şartlardan vatandaşını alan her ülkenin bireyi kazanır.

Prensip olarak hiçbir zaman fidye ödemedik. Fidye ödemek bir vatandaşı kurtarırken başkalarını tehlikeye atar.

SÜRECİ ZORLAYAN HABERLER ÇIKTI

MİT Müsteşarı ve ben etkili kişilerle görüştük. Günbegün nakış gibi işleyen bir strateji uyguladık.

Türkiye'de süreci zorlayan haberler çıktı. En kritik dönemde gensoru verdiler. Açık oturumda konuşulsun dediler. Neyi konuşacaksınız açık oturumda.

Biz IŞİD ile anlaşmışız, cumhurbaşkanı seçiminde bırakılacaklarmış. Onların başına en ufak bir şey gelse bütün Türkiye türbülansa girer. Tüm taşları tek tek kontrol edeceksiniz. Din adamlarını da devreye soktuk. Suriye üzerinden bırakılmalarını da planladık.

Bu bir operasyondur, şimdi söylüyorum. 2 gündür insanların yüzündeki tebessümü görmek bize yetiyor. Büyük bir iş başarıldı.

HER SEÇENEK MASADAYDI

Önemli olan vatandaşlarımızın ülkeye dönmesidir. Operasyonun neticesi önemli. Bu milli bir operasyondur. Elimizden gelse ilk gün alırdık.

Çok yaklaştığımız anlar da oldu. THY'ye iki uçağı hazır tutun diye söyledik, Temmuz ayında ama olmadı. Birçok kere çok yaklaştık. Ne gerekiyorsa o yapıldı. Her zaman risk vardır. Her yer değişiminde her seçenek masadaydı.

Bütün Irak'ta Türkiye'ye büyük sempati duyan bir kesim var. IŞİD'in de Musul'daki konumu gereği üzmek istemeyeceği bir kesim var. IŞİD'e 'Bu rehinelere zarar vermeyin, onlar emanetimizdir' diyecek herkes devreye sokuldu.

Rehinelerin tutulmamaları gerektiğine yönelik pazarlıklar tabii ki yapıldı. MİT'e ne gerekiyorsa yapın, talimatı verdim. Bunlar içinde fidye dışında her türlü temas vardır. Kimle temas kurmak gerekiyorsa kuruldu. Ayrıca başka temaslar da olmak zorunda.

OPERASYONDA BİR KİŞİ İNFAZ EDİLDİ

İsimsiz elemanlarımızın bir kısmı MİT elemanlarıdır. Bazı insanlar vardır ki yüzleri bilinmez. Ben yüzlerini biliyorum. Operasyondan 5 gün önce Başbakanlıkta ağırladım, talimatları verdim. Yerel unsur olarak birini söyleyeyim. Bu yerel unsur Türkiye sevgisi olan bir kişi. Farkedildi, deşifre olduğu için infaz edildi. Allah rahmet eylesin. İşte isimsiz kahraman o. Ben isimsiz kahramanlar dediğimde bu kişiler gözümün önüne geldi.


10 yıl önce