|

İç güvenlik paketi komisyondan geçti

04:00 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 01:24 - 19/12/2014 Cuma
AA
TBMM İçişleri Alt Komisyonu, kamuoyunda “iç güvenlik paketi” olarak bilinen 43 maddelik tasarıyı önemli değişikliklerle kabul etti. Tasarıdan “kişinin kendine zarar verme” şüphesi, gözaltı sebebi olmaktan çıkarıldı. Ayrıca, valiler gibi kaymakamlara da tanınan, “Kolluk amir ve memurlarına suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması hususunda doğrudan emirler verme” yetkisi, kaymakamlardan alındı. Tasarıya göre, vatandaşa aracının aranmasında, arama gerekçesini gösteren belge verilecek. 

YASADIŞI EYLEME 1 YIL HAPİS CEZASI

İçişleri Bakanı ve valinin, toplumsal olaylara yönelik aldığı kararlara aykırı davrananlara, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek. Yetkili disiplin kurullarınca meslekten veya memurluktan çıkarma cezası verilmesi gerektiği halde, ceza yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan emniyet mensupları; Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun kararı ve Bakanın onayıyla emekliye sevk edilecek. Kaçakçılık suçları da “mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri tarafından 24 saate kadar gözaltına alınma kararı verilebilecek” suçlar arasına alındı.

Vatandaşlıktan atılana yeni hak

Valiler, general ve amiraller hariç,  Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıkları personelinin askeri görev haricindeki disiplin suçları için 8 güne kadar hizmete kısmi süreli devam ve 1/10’a kadar aylık kesme cezası verebilecek. Vatandaşlıktan çıkarılanlar, başvurmaları halinde, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak kaydıyla, Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden vatandaşlığa alınabilecek. 

#TBMM
#TBMM İçişleri Alt Komisyonu
#iç güvenlik paketi
9 yıl önce