|

İç güvenlikte büyük reform

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yeni güvenlik paketini açıkladı. Yapılacak düzenlemeye göre Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. İstanbul'da tahkim mahkemesi kurulacak, molotof silah sayılacak ve polise 24 saat süreyle gözaltı yetkisi verilecek

Ayfer Mallı
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:11 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
İç güvenlikte büyük reform
İç güvenlikte büyük reform

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kobani eylemleri sonrası hazırlanan yeni iç güvenlik paketinin ayrıntılarını AK Parti grubunda anlattı. Paketin detayları şöyle: Doğum, evlenme, boşanma ve ölüm gibi hallerde nüfus müdürlüklerine gitme zarureti ortadan kalkacak. İsim ve soy isim değişiklikliği ile ilgili mahkeme kararı gerekmeyecek. Nüfus ve kayıt örneği ikametgah gibi belgeler e-devlet üzerinden verilecek. Pasaport Nüfus Müdürlüğü'nden verilecek.

JANDARMA İÇİŞLERİ'NE BAĞLANACAK

Jandarma ve Sahil Güvenlik, İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Askeri konular hariç atama ve sicil gibi bütün diğer konularda yetkiler İçişleri'ne veriliyor. Jandarma, bakanlığın belirleyeceği kıyafet giyecek. İstihbari amaçlı dinlemelerde İçişleri Bakanlığı'nda ve Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Başbakanlık'ta denetim yapılacak. Önleyici dinleme yapılmışsa, TBMM'de bütün partilerin katıldığı komisyonda değerlendirilecek.

MOLOTOF SALDIRI ARACI

Molotof devreye girdiği an gösteri hakkı sona erecek. Molotof saldırı aracı olarak tanımlanacak. Maske takana izin verilmeyecek ve potansiyel suçlu muamelesi görecek. Gösteriye silahlı katılanların cezaları artırılacak. 6 aydan 3 yıla kadar olan ceza, 2.5 yıldan 4 yıla kadar artırılacak. Polis 24 saat göz altı yapabilecek. Savcı da bunu en fazla 48 saate uzatabilecek. 4 günde hakim huzuruna çıkarılacak. Zarar eylemciden tahsil edilecek.

KİMSE RASTGELE ARANAMAYACAK

Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecek. Bonzainin uyuşturucu sayılacağı kanuni düzenleme yapılacak. Uyuşturucu faaliyetinin okula yaklaşmasında ceza iki misline çıkarılacak. Hiçbir vatandaşın üstü aracı ya da evi keyfi şekilde aranmayacak. Çok güçlü bir suç işleme delili varsa yargıdan izin alınacak. Sanal ortamda nefret ve şiddet dili içeren mesajlar engellenecek. AB standartlarına uygun Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak.

TAHKİM MAHKEMESİ KURULACAK

İş sağlığı ve güvenliği tasarısı en kısa zamanda Meclis'e sunulacak. Kişisel verilerin korunması için düzenleme yapılacak, en kısa sürede kanunlaşacak. Patent haklarının korunması konusunda bir kanun düzenlemesi yapılıyor. Elektronik ticaretin düzenlenmesi yasal çalışması tamamlandı. Bu da en kısa zanda Meclis gündemine gelecek. İstanbul Tahkim Mahkemeleri kurulacak.

Kardeşliğin sesini yükseltin

'Türkmen obaları ve Kürt aşiretlerine de buradan selam olsun. Onlar Malazgirt'te de Çanakkale'de de omuz omuzaydılar. Ortak vicdan olmadan, ortak akıl, ortak eylem, ortak söylem olmaz. Ortak vicdan adına bütün partilere, sivil toplum kuruluşlarına, kanaat önderlerine buradan sesleniyorum. Sesinizi yükseltin. Şehirlerimizi yok etmek isteyenlere, vandalizme karşı sesinizi yükseltin. Kardeşliğin yanında sesinizi yükseltin, dostluğun ve milli birliğin, beraberliğin yanında sesinizi yükseltin.'

Başkanlara tebrik

AKParti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, belediye başkanlarının her birinin, gerçek demokrasi kahramanı olduğunu söyledi. Geçen haftaki grup toplantısının ardından Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen belediye başkanlarıyla uzun görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Davutoğlu, belediye başkanlarından son olaylarla ilgili kanaat, izlenim, çözüm önerilerini dinlediğini, acılarını paylaştığını, bütün kaygılarını tek tek ele alacakları konusunda onlara teminat verdiğini söyledi. Davutoğlu, bu belediye başkanlarının her birinin, gerçek demokrasi kahramanı olduğunu ifade ederek, belediye başkanlarına teşekkür etti.

DEMOKRASİ KAHRAMANI

Davutoğlu, 'Çünkü bulundukları yerlerde fikir, ifade, siyaset yapma özgürlüğünün bayraktarlığını yaptılar. Şantaj, tehditle karşılaştılar, en yakın akrabaları saldırılara uğradı, evleri, binaları tarumar edildi. Ama onlar dimdik ayakta durdular. Sizler adına ve en fazla da TBMM'ye nüfuz etmiş milli irade ruhu adına hepimizi temsilen, o bölgede demokrasiyi ayakta tuttular' ifadelerini kullandı.

Akil İnsanlar heyetiyle yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Davutoğlu, 'Kobani bahane edilerek yapılan şiddet ve vandalizmden sonra çözüm süreciyle ilgili kararlılığımızı bir kez daha burada teyit etmek istiyorum. Akil İnsanlar heyeti, geçen yıl çözüm süreci ivme kazandığı dönemde, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, bu sürece vicdanları, birikimleriyle katkıda bulunan çok saygın isimlerden oluşuyor. Toplumun her kanaatini, toplumdaki her siyasi ideolojik eğilimi barındıran, gerçek bir fikir harmanı oluşturuyor' dedi.

AKİLLER İNANÇ İFADE ETTİ

Akil İnsanlar heyetiyle görüşmeden memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, 'Sonunda kendi kanaatlerimi, açık şekilde ifade ettim. Katkıları ve toplantı sonrası yaptıkları yorumlarla, kamuoyuyla paylaştıkları hususta çözüm sürecine olan inançlarını bir kez daha dile getirmesi dolayısıyla teşekkür ediyorum'diye konuştu.

Kerbela'ya izin vermeyiz

Kobani eylemleri sırasında şehit olanların ailelerini ziyaret ettiğini hiçbir şehit polisin evinde nefret söylemleri duymadığını ifade eden Davutoğlu, 'Başka gruplara karşı şiddet içeren kelimeler duymadım. Vatan sağolsun, milletimizin arasına fitne girmesine izin vermeyin dediler. Hüseyin de Atıf da Yasin Börü'de aynı katillerin elinde şehit oldular. Kürttüler Türktüler önemli değil her biri Hz. Hüseyin'dir. Muharrem ayı yaklaşırken söylüyorum. Yasin fakirlere yardım etmek isterken şehit edildi. Bu toprakları Kerbela'ya çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Biz bunları yüreğimizden söylüyoruz' dedi.

Yasin aklımdan hiç çıkmıyor

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'da Kurban Bayramı'nda IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde ihtiyaç sahiplerine kurban dağıtırken vahşice öldürülen Yasin Börü'nün ailesine başsağlığı diledi. Davutoğlu, Yasin Börü'nün babası Fikri Börü ile telefonla görüştü. Börü, kendisini arayan Başbakan Davutoğlu'nun başsağlığı dilediğini söyledi. Başbakan'ın, görüşmede, 'Yasin aklımdan hiç çıkmıyor. Sizi ve yaşadığınız üzüntüyü unutamıyorum' dediğini anlattı.


9 yıl önce