|

İç tüzük manevrası divandan döndü

Meclis Genel Kurulu’nda İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın 1. bölümüne yönelik muhalefetin yaptığı itirazlar karara bağlandı. Meclis Başkanlık Divanı, görüşmelerin TBMM İçtüzüğü ve usule uygun olduğuna karar vererek, paketin görüşülmesine devam kararı verdi

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:11 - 3/03/2015 Salı
Yeni Şafak
İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın görüşülmesini engellemek isteyen muhalefet partileri, paketin 1. bölümü üzerinde muhalefetin konuşma yapmadığını iddia ederek itirazda bulundu.TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Başkanlık Divanı itirazları karara bağladı. Toplantıda, İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri konusunda iç tüzüğün 13. maddesi çerçevesinde yapılan başvurular değerlendirildi. Tasarının tümü ve 1. bölümü üzerinde muhalefet partilerinin konuşma yapamadığı konusu gündeme gelirken, 2. bölümün tümü üzerindeki konuşmalarda muhalefete fazla konuşma hakkı verilebileceği önerisinde bulunuldu. 

ÖNDER ERKEN AYRILDI

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, yapılan iş ve işlemlerde usulsüzlük olmadığını belirterek, tekrarlanmasına gerek olmadığını söyledi. TBMM İdare Amiri ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Çoğunluk olarak siz kararınızı vermişsiniz, burada durmanın anlamı yok” diyerek toplantı salonundan erken ayrıldı. 

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Çiçek muhalefetin başvurularını oylamaya sundu. Oy çokluğu ile “oylamaların doğru yapıldığına” karar verilerek muhalefetin talepleri kabul edilmedi. İkinci oylamada da oy çokluğuyla tasarının görüşmelerine devam kararı alındı.

Mumcu’ya usül tepkisi

Meclis’te oturumları aylık sıralama gereği CHP’li Güldal Mumcu yönetmeye başladı. Ancak Mumcu’nun önceki gün oturumu yönetirken birleşimi kapatması AK Parti’nin tepkisine neden oldu. Usül tartışması öncesi gündeme ilişkin görüşmelere geçileceğini ifade eden Mumcu usul tartışmasının ardından bu tutumundan vazgeçerek birleşimi kapattı. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, bu tutumu sebebiyle Güldal Mumcu’nun İçtüzüğe ve usüle uygun davranmasını istedi. Aydın, “Sayın Başkanvekili burada Meclis Başkanı’nı temsil etmektedir. Burada ideolojisi ve partili kimliğini bir tarafa bırakarak bu yönde davranması gerekir. Ben Sayın Mumcu’nun tavrını gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

#İç Güvenlik Yasa Tasarısı
#Cemil Çiçek
#TBMM
9 yıl önce