|

İlk mesai 2023 programı

Ahmet Davutoğlu''nun AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak yapacağı TBMM''deki ilk mesaisi oldukça yoğun geçecek. Kurduğu 62. Hükümet''in üyesi Numan Kurtulmuş''un yemin etmesi için yapılacak oturuma katılacak Davutoğlu, ardından hükümet programını okuyacak.

İlhan Toprak
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 21:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İlk mesai 2023 programı
İlk mesai 2023 programı

Türkiye''nin 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu 62. Hükümet''in üyeleri ile ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek. Toplantıda, başbakan yardımcılarının sorumluluk alanları yeniden belirlenecek ve hükümet programı üzerinde son rötuşlar yapılacak. Yeni hükümetin önceliklerinin tespit edileceği toplantıda 62. Hükümet''in yol haritası da belirginleşecek. Kabineye yeni giren Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Volkan Bozkır ve Nurettin Canikli ilk kez Bakanlar Kurulu toplantısına katılacak.

KURTULMUŞ YEMİN EDECEK

Davutoğlu''nun pazartesi günü ikinci durağı ise TBMM olacak. İlk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Davutoğlu, Meclis''te AK Parti Grubu''na ilk kez Genel Başkan ve Başbakan olarak hitap edecek. 62. Hükümet programının okunması için Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından olağanüstü toplantıya çağrılan TBMM''de kabinenin parlamento dışından ikinci üyesi Numan Kurtulmuş da yemin edecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş milletvekili olmadığı için Meclis''te yemin etmesi gerekiyor. Kurtulmuş, yeminini ettikten sonra, bakanlık yaptığı müddetçe, milletvekillerinin sahip olduğu dokunulmazlık ve özlük haklarına sahip olacak ancak oy kullanamayacak. Bu arada yeni Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli''nin yerine gelecek ismi belirlemek AK Parti''de Grup Başkanlığı seçimi de yapılacak.

GÜVENOYU 6 EYLÜL''DE

Davutoğlu tarafından Meclis''te okunacak hükümet programı ile güvenoyu süreci başlayacak. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek. Bu durumda pazartesi program okunduktan sonra Meclis, perşembe günü hükümet programı üzerinde görüşmeler için yeniden toplanacak. Görüşmeler tamamlandıktan 1 tam gün sonra, yani 6 Eylül Cumartesi günü güvenoyu yoklaması yapılacak. Güvenoyu almasına kesin gözüyle bakılan 62. Hükümet böylece görevine başlayacak.

YOĞUN GÜNDE SON DURAK: MYK

Davutoğlu''nun yarınki son durağı AK Parti Genel Merkezi olacak. Cuma günü yapılan MKYK toplantısında yeniden belirlenen MYK üyeleri ile ilk toplantısını parti genel merkezinde yapacak Davuoğlu, AK Parti''nin yeni dönem yol haritasını da belirleyecek. Başbakan Davutoğlu''nun yarınki yoğun gündemi nedeniyle ''Adli Açılış Törenleri''ne de katılamayacağı bildirildi.

Yarın Meclis''te açıklanacak

Türkiye''nin 62, AK Parti''nin 5. Hükümeti yarın Meclis''ten güvenoyu almak için ilk adımı atacak. 26. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan yeni hükümetin programı yarın TBMM''de açıklanacak. 12 yıllık AK Parti hükümetlerinin ortaya koyduğu hedeflerin sürdürülmesi ve Türkiye''nin 2023 vizyonuna hazırlanması bakımından önem taşıyan programda, Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen olaylara yönelik de yeni stratejiler ortaya konulacak. Ekonomi, dış politika, çözüm süreci, yeni anayasa ve yargı reformlarına ilişkin hedefler, hükümet programında ağırlıklı konular olarak öne çıkıyor.

AKTİVİTE SÜRECEK

2023 vizyonu kapsamında 12 yıllık bir dönemi kapsayan ve 4 yılı da geride bırakılan programın revize edilmiş hali ana gövdeyi oluşturuyor. AK Parti iktidarlarının daha geniş bir siyaset alanı ile daha güçlü ekonomik-sosyal bünye meydana getirdiğine vurgu yapılan program metninde, bölgesinde ve dünyada itibarı artan Türkiye''nin ''proaktif'' politikalarına devam edeceğine dikkat çekiliyor.

AB VE YENİ ANAYASA

Demokrasinin güçlenmesi, bölgesel ve küresel sorunlarda daha etkin ve belirleyici bir aktör haline gelmesi için Türkiye''nin AB''ye tam üyeliğinin ''stratejik bir hedef'' olduğu vurgulanan 2023 programında, yeni anayasa da öne çıkarılıyor. Milletin en önemli beklentisinin yeni bir anayasa olduğu belirtilen metinde, Türkiye''nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomiden biri olması için de gerekenlerin yapılacağı mesajı yeralıyor. Hükümetin son zamanlarda büyük bir güven zedelemesi yaşayan adalet sistemine ilişkin reformları da yeni programda yer buluyor. Ayrıca ''ortak gelecek'' vurgusu yapılan programda iç barışın ve huzurun sağlanması adına atılacak adımlar da sıralanacak.


10 yıl önce