|

'İnancını ve tarihini bilen gençler geleceğin teminatıdır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnancını, tarihini, kültürünü, medeniyetini bilen çocuklar, gençler bu ülkenin geleceğinin teminatıdır" dedi.

19:50 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:22 - 4/03/2015 Çarşamba
AA


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zümrüdüanka "Yeşilay Enleri 2015"in ödül töreninde yaptığı konuşmada sözlerine, Yeşilay Haftası'nın ülke, millet ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyerek başladı.


Bu yıl ikincisi düzenlenen Zümrüdüanka Ödülleri'ne layık görülen sporcu, sanatçı, medya mensupları, akademisyen, siyasetçi ve kurum temsilcilerini tebrik eden Erdoğan, şunları kaydetti:


"Zümrüdüanka Özel Ödülü takdim edilecek olan sayın Bakir İzzetbegoviç'e de tebriklerimi sunuyorum. Şahsımı da özel ödüle layık gördükleri için Yeşilayımızın başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve tüm mensuplarına teşekkür ediyorum. Böyle bir ödülü almaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Layık görüldüğüm her ödül elbette önemlidir ama bu ödülün benim nazarımda ayrı bir yeri var. Sigara başta olmak üzere tüm zararlı alışkanlıklarla ve bağımlılıkla mücadele konusunda çok özel bir hassasiyete sahib olduğumu herhalde biliyorsunuz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki tavrının her yerde ve her şart altında gösterdiğinin tüm kamuoyunun malumu olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kimin cebinde bir sigara paketi, elinde bir sigara görürsem kendisiyle yılmadan, usanmadan acaba o sigarayı nasıl söndürtür, onun elinden alır ve paketi de kendisinden nasıl alırım diye böyle bir mücadelenin içerisine girer hatta söz isterim. 'Bırakacağım' dediği zaman 'bırakacağım olmaz, bıraktım diyeceksin' derim o anda işi bitirmek isterim. Ve 'bıraktım' der, dediği anda da kendisinden paketi alır, üzerine adını, soyadını, tarihi yazar, hatta vaktimiz müsaitse telefon numarasını da oraya kaydederim ve böylece koleksiyonu sağ olsun arkadaşlarımız devam ettiriyorlar herhalde ciddi bir sayıya da ulaştık."


Türkiye'nin herhalde böyle bir koleksiyonu yapan bulunmadığını, belki Yeşilay'da da olmadığını dile getiren Erdoğan, "Tabii bu içilen değil, bıraktırılan sigaraların koleksiyonu. Bu şekilde sigarayı bırakmasına vesile olduğum her insan için adeta yeniden doğuşuna vesile olmuş gibi mutluluk duyuyorum. Hamdolsun, bugüne kadar pek çok yeniden doğuşa, bu zararlı alışkanlığın terkine vesile olduğuma inanıyorum. Bana bu noktada 'sigarayı bıraktım' diyenleri zaman zaman takip ettiğimiz de tabii oluyor. Ama bırakır, bırakmadığı takdirde söyleyeceğimiz artık tek şey kalıyor 'Rabbim bunları da ıslah etsin' diyorum, başka bir çare yok" diye konuştu.


Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıkla mücadele 

Erdoğan, zararlı alışkanlıklarla ve bağımlılıkla mücadelenin tüm dünyanın gündeminde olan bir konu olduğuna dikkati çekti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İktidarımızdan önce yine gündemde olan, hatta biliyorsunuz Anayasamızın 58. maddesinin gereği olan ve oradaki gençliğin korunması başlığında yer alan bir hükümdür bu. Yasa değil, anayasa hükmü" dedi.


Orada çok açık, net bir şey söylendiğinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. Bu kadar açık ve net. Buna rağmen bu mücadeleyi verdiğiniz zaman birileri bunu farklı yerlere çekmenin hep gayreti içine girerler. Yani bu anayasa hükmünü de biz iktidarımızda getirmedik. Sağ olsunlar bizden önce bunu getirdiler. Onların da elleri, dilleri dert görmesin, çok hayırlı bir iş yapmışlar. En gelişmişinden en geri kalmışına kadar tüm ülkeler, halklarını bu tehlikeden korumak için yoğun bir gayret içindeler. Çok ciddi bir mücadele veriyorlar."


Zaman zaman Türkiye'de sigara ve uyuşturucuyla mücadeleye yönelik alınan tedbirlerin eleştirildiğini gördüklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Halbuki dünyanın pek çok ülkesinde bu konuda Türkiye'den çok daha ileri, çok daha katı, çok daha müeyyidesi yüksek uygulamalar var. Biz kapalı alanlarda ve belirli yerlerdeki açık alanlarda sigara içilmesini yasakladık. Bu yasağın yollar, parklar dahil neredeyse şehirlerin tamamına yakınını kapsadığı yerler de var. Sigara tüketimini azaltmak için bu ürünlere bizdekinin iki katı, üç katı fazla vergi uygulayan ülkeler bulunuyor. Bunları hep incelettim, bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yaptırttım."


Erdoğan, sigara yasağına uyulmaması halinde gerçekten çok ciddi, büyük para cezalarının, hatta başka yaptırımların söz konusu olduğu yerlerin mevcut olduğunu dile getirerek, "Bizim bu konudaki uygulamalarımız geçmişe göre iyi olabilir ama hala pek çok ülkenin gerisinde, bunu da bilmenizi istiyorum. Elbette bu sadece yasayla, sadece yasakla, sadece ceza ile yürütülebilecek bir mücadele değil. Ama yasanın, yasağın, cezanın etkisini de görmezden gelemeyiz" şeklinde konuştu.


"Toplumsal bir duyarlılık oluşturmak mecburiyetindeyiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Zararlı alışkanlıklara karşı toplumsal bir duyarlılık, sosyal bir reaksiyon oluşturmak mecburiyetindeyiz. Hani mahalle baskısı diyorlar ya, işte bu konuda gerçekten güçlü bir mahalle baskısı lazım" dedi.


Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sigara içenin ayıplandığı, uyuşturucu kullananın adeta ağır hasta muamelesi görüp derhal tedaviye alındığı bir toplumsal ortamı hep birlikte tesis etmeliyiz. Hatırlayanlarınız çoktur. 1989 yılına kadar bırakın kapalı alanları otobüste, trende, uçakta bile sigara içilebiliyordu, hatta hatta uçaklarda alkollü içkiler de veriliyordu. Uzun otobüs yolculukları, tren, uçak yolculukları sigara içmeyenler için adeta bir eziyetti, cefaydı aman ya Rabbim ne çileler çekerdik. Biz 2008 yılında kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayana kadar kahvehanelerde, düğün salonlarında hatta spor salonlarında, iş yerlerinde pek çok yerde benzer bir durum söz konusuydu." 


"İnsan haklarına, sigara içilmesine engel olarak riayet edilir"

Birilerinin bu yasaktan şikayetçi olabileceğini ama milletin kahir ekseriyetinin aynı sebepten kendilerine dua edip, teşekkür ettiğine inandığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:


"Çünkü burada insanlığın menfaati var. Geleceğimizin bu noktada menfaati var, hatta sigara içenlerin de aslında çok büyük bir kısmının bu sınırlamaları da desteklediğini de biliyorum. Çünkü kendileri içiyor olsa bile onlar da bundan rahatsız. Bu konunun demokrasiyle, insan haklarıyla, farklılıklara saygıyla bir ilgisi kesinlikle yok. Tam tersine bu tür alışkanlıkları bireyin kendine ve topluma karşı olan sorumluluklarının ihmali olarak değerlendirmek gerekiyor. İnsan haklarına, sigara içilmesine göz yumarak değil, sigara içilmesine engel olarak riayet edilir. Çünkü hak burada var. Düşünün bir evde beyefendi sigara içiyor. Ama hanımefendi içmiyor belki tam tersi de olabilir şimdi burada içen içmeyen meselesinde bakıyorsunuz ki hanımefendi zulme uğruyor. Hanımefendi yapıyor, erkek içmiyorsa bu defa da erkek aynı şekilde bir sıkıntının içerisine giriyor."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlara karşı ortak bir tedbir alınması, geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Zararlı alışkanlıklarla ve bağımlılıkla mücadele, evet benim bu ülkenin geçmişte başbakanı şimdicumhurbaşkanı olarak vazifemin de gereğidir. Demin anayasanın hükmünü okudum ama daha önemlisi bu, benim bir baba, bir eş, torun sahibi bir dede olarak ailemden başlayarak kademe kademe tüm milletime karşı da sorumluluğumdur" dedi.


Erdoğan, "İnancını, tarihini, kültürünü, medeniyetini bilen çocuklar, gençler bu ülkenin geleceğinin teminatıdır. Kötü alışkanlıklarla, bağımlılıkla mücadelenin en etkili yolu budur" dedi.


"Pozitivist, maddiyatçı bir hayat anlayışıyla yetişen nesiller için zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık bir el uzatımı mesafesindedir, o kadar yakındır" diyen Erdoğan, "Sigara içenin ayıplandığı, uyuşturucu kullananın adeta ağır hasta muamelesi görüp, derhal tedaviye alındığı bir toplumsal ortamı hep birlikte tesis etmeliyiz" şeklinde konuştu.

#erdoğan
#yeşilay
#ödül töreni
9 yıl önce