|

Interpol'le 'aranacak'

Aa
00:00 - 9/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:44 - 9/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Interpol'le 'aranacak'
Interpol'le 'aranacak'

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile, yıllardır yaşadığı siyasi kavganın krize dönüşmesi üzerine Bağdat'tan apar topar ayrılarak önce Riyad'a oradan da Kuzey Irak'ın Erbil kentine 'sığınan' Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi son olarak Türkiye'ye gelmiş, Başbakan Erdoğan tarafından kendisine tahsis edilen özel konutunda koruma altına alınmıştı.

Hala İstanbul'da olduğu tahmin edilen Haşimi'nin, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Maliki arasındaki krizin derinleşmesine yol açtığı iddiasıyla Erbil'den ayrıldığı iddia ediliyor. ABD'nin ise Haşimi'ye karşı Maliki'yi desteklediği belirtiliyor. Dün INTERPOL, Türkiye'nin koruması altındaki Haşimi hakkında kırmızı bülten çıkardı.

Irak Savcılığı'nın talebi üzerine 190 üye ülkeye gönderilen talepte, Haşimi'nin Irak'ta terör saldırıların himaye ve finanse ettiği şüphesinin bulunduğu belirtildi.

SINIR KAPILARINDAN GEÇEMEYECEK

INTERPOL Genel Sekreteri Ronald K. Noble, kırmızı bültenle, Haşimi'nin seyahat kabiliyetinin sınır kapılarından geçmesinin önemli ölçüde kısıtlanacağını söyledi. Noble, çıkardıkları bültenin, yetkililerin Haşimi'nin yerini tespit ederek yakalamaları için güçlü bir araç olduğunu ifade etti.

Kırmızı bülten, uluslararası bir yakalama emri anlamına gelmiyor. INTERPOL de şüphelilerin yakalanmasını üye ülkelerden talep edemiyor. Fakat polis teşkilatları genelde INTERPOL'ün tavsiyelerini dikkate alarak hareket ediyor. Tarık Haşimi'nin basın danışmanı Fehd Halef, kararın kendileri için şaşırtıcı olduğunu bildirdi.


Kararı hiçbir ülke ciddiye almaz

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Interpol'ün hakkında çıkarttığı kırmızı bülten kararı nedeniyle basın bürosu aracılığıyla bir açıklama yaptı. İnterpol'ün kendisi hakkında karar çıkartmakta acele etmesini eleştiren Haşimi, "Ben bir suçlu değil zanlıyım" ifadesini kullandı. Kendisi hakkındaki meselenin başından sonuna siyasi bir mesele ve yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu herkesin bildiğini kaydeden Haşimi, Irak'taki mahkemelerin zorla yaptırılan iftiralara dayandığının da uluslararası kurumların raporlarıyla sabit olduğunu vurguladı. Haşim, "Bu yüzden Interpol'ün hakkımda çıkarttığı kırmızı bülten, Irak yargısının kararlarına dayandığı sürece, çoğu dünya devletinin bu kararı ciddiye almayacağını umuyorum. Savunma avukatlarım yakında Interpol nezdinde girişimlerde bulunacak." diye

konuştu.


Tutuklama emri değil

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin yakalanması için İnterpol'ün Kırmızı Bülten yayınlamasına Ankara'nın ilk tepkisi 'Bu uluslararası bir tutuklama emri değil' oldu. Üst düzey diplomatik kaynaklar, Kırmızı Bülten'in tutuklama müzekkeresi yerine geçmediğine dikkat çekti. İnterpol'ün internet sitesinde yayınlanan Kırmızı Bülten bildirisinde de, Haşimi'nin tutuklanması ve ülkesine iade edilmesi talebinde bulunulmadığının teyit edildiğini ifade eden kaynaklar, 'Kırmızı Bülten, Irak makamlarının talebi üzerine İnterpol üyesi 190 ülkeye yapılan bir duyuru. Irak mahkemesinin kararına dayanarak çıkarıldığı belirtiliyor. Ama bu uluslararası bir tutuklama emri değil. Zaten İnterpol'ün böyle bir yetkisi yok. Ne yapılacağı üye ülkelerin takdirine bırakılmış durumda' yorumunda bulundu.



12 yıl önce