|

Kamu düzeni mutabakatı

Hükümetin, İmralı mesajlarının paylaşılması ve Kobani olayları sonrası oluşan kamu düzeni konusundaki rahatsızlığını dikkate alan HDP ve Kandil harekete geçti. HDP’nin sessiz diplomasi kararının ardından Kandil’in de otobüs yakma, yol kesme gibi sürece zarar veren eylemlerden kaçınılması talimatı verdiği öğrenildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:21 - 26/12/2014 Cuma
Yeni Şafak
İmralı’nın mesajlarının kamuoyuyla paylaşılması ve Kobani olaylarıyla sokakların terörize edilmesiyle türbülansa giren çözüm süreci çalışmaları peşpeşe atılan adımlarla rayına girdi. Hükümetin kamu düzeni konusundaki şartını dikkate alan HDP’nin ardından Kandil’den de süreci rahatlacak bir adım atıldı.

İmralı’nın hazırladığı taslağa yönelik kapsamlı bilgiler verilmesi ve özerklik çıkışıyla hükümetin tepkisini çeken HDP sessiz diplomasi kararı aldı. Hükümet, Kobani olayları sonrasında HDP ve İmralı’ya verdiği mesajlarda ‘türbülansa’ giren görüşme sürecinin normalleşmesi için kamu düzeninin ‘olmazsa olmaz şart’ olduğunu ifade etti. İki hafta önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve HDP İmralı heyeti arasındaki görüşmede de kamu düzenin sağlanmaması durumunda sürecin rayına oturmayacağı ve Türk kamuoyundaki rahatsızlıklar gündeme geldi.

SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜLER

Bu uyarının ardından ilk iş olarak HDP heyeti önce İmralı sonra da Kandil görüşmelerinden sonra sessiz diplomasiyi uygulamaya başladı. Hem İmralı hem de Kandil görüşmeleri sonrasında sürece zarar verecek şekilde kamuoyu ile bilgi paylaşımında bir sınırlamaya gitti.

SÜRECE AYAK UYDURACAKLAR

Ankara-Kandil-İmralı arasında sürdürülen görüşme trafiğinin ardından süreçte gelinen yeni aşamada ise kamu düzenine ilişkin bir sürpriz adım da Kandil’den geldi. Bölge illerinde sokakları terörize eden PKK’nin gençlik yapılanması Kandil’de 21-24 Aralık tarihleri arasında bir toplantı yaptı. 4 günlük toplantıda, otobüs yakma, kepenk kapatma gibi kamu düzenini etkileyen ve kamuoyunu rahatsız eden eylemlerin yanlış olduğu belirtildi. Alınan karar gereği, gençlerin, Öcalan’ın belirlediği çizginin dışına çıkmayacağı kararının alındığı öğrenildi.

EYLEMLER ELEŞTİRİLDİ

Kandil’de yapılan toplantıda dikkat çeken bir başka nokta ise hükümetin de rahatsızlık duyduğu eylem biçimleri eleştirilerek, kitlesel eylemlerde yüz kapatma, kitlenin içerisinden provokasyon girişiminde bulunma, halkın malına ve canına zarar verme, halk otobüslerini yakma, her eylemde kepenk kapattırma gibi eylem tarzlarının reddedildiği ve bu davranışların ‘eylem kırıcılık’ olarak değerlendirileceğinin ifade edildiği belirtildi.

İzleme Heyeti Erbil’e gidecek

İmralı’da başlatılacak görüşme trafiğinin hemen ardından İzleme Heyeti’ndeki 8 ismin Mart ayının ilk haftasında Erbil’de KCK yönetimi ile görüşmesi sağlanacak. Her şey yolunda giderse Kandil ve Öcalan Türkiye’ye karşı silah kullanılmayacağını ilan edecek ve görüşme trafiği hız kazanacak. Ancak Ankara, silahların tamamen bırakılmasını hedeflerken, örgütün Rojava meselesinin sıcaklığı nedeniyle sadece Türkiye’de silah bırakmayı taahhüt edeceği belirtiliyor. Diğer taraftan İmralı ve HDP görüşmelerinde doğrudan yer alacak KKGM'nin, Öcalan’ın irade beyanın ardından Erbil’deki Kandil görüşmelerine katılması bekleniyor. Ankara’daki takvime göre, KGM’nin 21 Mart’ta Erbil’de yapılacak 4. görüşmeye katılabileceği ifade ediliyor. Sürecin hızlandırmak için MİT Müsteşarı Fidan’ın talimatı ile Erbil’de kurulan MİT’in çözüm ofisindeki çalışmaların tamamlandığı, bölgesel yönetimin sürece katkı sunmak adına çözüm ofisinin çalışmalarına akreditasyon verdiği kaydedildi.


Görüşme maratonu Şubat’ta başlıyor

Sürecin hızlanmasıyla Ankara ve İmralı arasındaki görüşme trafiğine göre, Ocak ayının son haftası ya da Şubat ayının ilk haftasında ilan edilecek ‘demokratikleşme paketi’nin ardından 8 Şubat’a kadar üzerinde uzlaşılan 16 kişilik İzleme Heyeti bir araya gelecek. 15 Şubat ile 25 Şubat arasında heyetteki 8 ismin adaya gidişi sağlanacak. Yeni yılın ilk diliminde MİT ve KGM yetkilileri İmralı ile ilk kez “resmi müzakere heyeti” olarak görüşecek. İkinci resmi görüşmede HDP heyetinden ve İzleme Heyeti’nden de 6 veya 8 kişinin katılımı ile görüşme maratonu başlayacak. Bu arada resmi olmayan 3 görüşme yapıldığı ileri sürüldü.

#İmralı
#Kobani
#çözüm süreci
#HDP
#kamu düzeni
9 yıl önce