|

Kaosa çözüm Yeni Türkiye

Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yasama yılının açılışında konuştu. 'Irak ve Suriye'de devam eden krizleri en iyi analiz edebilen, çözümleri en iyi bilen ülke Türkiye'dir' diyen Erdoğan, bölgedeki gelişmelere seyirci kalınamayacağının altını çizdi; Meclis'e gelen tezkereye bu gözle bakılmasını istedi. Erdoğan, Yeni Anayasa uyarısı da yaptı.

İlhan Toprak
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kaosa  çözüm Yeni Türkiye
Kaosa çözüm Yeni Türkiye

Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 24. Dönem, 5. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez hitap etti. Konuşmasında ağırlıklı olarak bugün Meclis'te ele alınacak tezkereye ilişkin konulara yer veren Erdoğan, Yeni Türkiye'nin bölgede barış için inisiyatif alan, 'oyun kurucu' özelliğinde olduğunu vurguladı. 'Teröre karşı verilecek mücadelede, her türlü işbirliğine hazırız. Ancak şunu da herkes bilmelidir ki Türkiye, geçici çözüm arayışlarında, kendisini kullandıracak bir ülke de değildir' diyen Erdoğan, havadan atılacak bombaların tehlikeyi çözmeyeceğini, ancak geciktirebileceğini vurguladı. Meclis'te halkın oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak hitap etmenin heyecanını yaşadığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

SEYİRCİ DEVLET OLMAYIZ

'Bölgedeki gelişmeler karşısında herkes susabilir ama Türkiye'nin böyle bir seçeneği yoktur. Büyük devlet, sınırlarını dünyaya kapatan, krizlerden ve risklerden kaçan devlet değil; sınırlarının ötesine gönlünü açabilen, inisiyatif alabilen, risklerle baş edebilen devlettir. Türkiye, mevcutla yetinen, seyirci bir devlet olamaz. Ne topraklarımızda ne bölgemizde hiçbir terör örgütüne sempatiyle bakmamız sözkonusu bile olamaz. Teröre karşı verilecek mücadelede, ülke olarak her türlü işbirliğine açığız. Irak ve Suriye'de devam eden krizleri en iyi analiz edebilen, çözümleri en iyi bilen ülke Türkiye'dir. Türkiye aynı zamanda bölgedeki hemen her tarafla diyalog kurabilen bir ülkedir. Terör örgütleriyle kararlı bir mücadele sergilenmeli, Türkiye'nin öneri ve uyarıları da dikkate alınmalıdır'

ŞAM YÖNETİM UZAKLAŞTIRILMALI

'Türkiye'de sayıları 1,5 milyonu aşan göçmenlerin ülkelerine dönebilmeleri, Şam yönetiminin derhal uzaklaştırılması, Suriye'nin toprak bütünlüğü korunarak, bu ülkede herkesi kucaklayan bir yönetimin acilen tesis edilmesi önceliğimizdir. Türkiye elbette gelişmelere seyirci kalacak değildir. Meclis'in gündemine gelmesi beklenen tezkerelerin de bu anlayış doğrultusunda değerlendirileceğine inanıyorum.'

Paralel yapıya oksijen olmayın

'Bazılarının kutuplaşma olarak gördüğü şey, aslında kimliklerin çoğulcu ifadesinden başka bir şey değildir. Yeni Türkiye, çoğulcu bir Türkiye'dir' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapılanmanın devletin kurumlarına yönelik vesayet girişimine de değinerek şunları söyledi:

Ortalığa saçılan delil, belge, hukuk ve ahlak dışı teşebbüslere rağmen, paralel yapıya oksijen sağlayacak tavırların içine girilmesi, siyasetimiz olduğu kadar, ulusal güvenliğimiz adına da kaygı duyulacak bir durumdur.

Yeni Türkiye, devlet içinde otonom yapılara, çetelere, mafyatik örgütlenmelere asla pirim vermeyecektir. Özellikle yargı içinde, bir çetenin, önce yargıyı, ardından da tüm toplumu dizayn etmeye kalkışmasına asla göz yumulmayacaktır.

77 milyonun ortak talebi olan yeni Anayasa, artık bir an bile geciktirilmeden yapılmalı, Türkiye, eski dönemin, darbe dönemlerinin prangalarından bir an önce kurtarılmalıdır.

On yıllardır, manasız bir şekilde sürdürülen başörtüsü yasağının kalkması, iddia edildiği gibi toplumda infiale yol açmamış, toplumun normalleşmesini sağlamıştır. Özgürlüklerin önünü açmış, Türkiye'yi normal ve tabii mecrasına sevk etmiştir.

Mimarı olduğum, her türlü siyasi riskine rağmen kararlılıkla bugünlere taşıdığımız çözüm sürecinin, yine kararlılıkla, cesaretle, sabırla geleceğe taşınması en büyük arzumuzdur. Hiç kuşkusuz, bu güzel süreçten rahatsız olanlar da var. Çözüm sürecini sabote etmeye yönelik tahrik girişimleri, sadece bu girişimlerin sahiplerine zarar verecektir. Meclis içindeki ve dışındaki tüm siyasi partilerin sürece destek olmaları da tarihi bir sorumluluktur.

Yargıtay'dan gelen yok

- Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'ye gelişinde resmi törenle karşılandı.

- Yemin töreninde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı refaket etti.

- Özel oturumu Meclis Başkanı Cemil Çiçek yönetti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla milletvekillerine hitap etti.

- Meclis'te ikinci kez prompter kullanıldı. TBMM'de ilk kez ABD Başkanı Obama 2009 yılında konuşmasında prompter kullandı.

- Açılışa Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Kuvvet komutanları tam kadro katıldı.

- Yargıtay Başkanı Ali Alkan hariç yüksek yargı başkanları da açılışta hazır bulundu.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genel Kurul'a gelişinde ayağa kalktı.

- Çok sayıda yabancı büyükelçi ve misyon şefi açılışa geldi.

10 yıl önce