|

Kapınızda dilenmeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin üyelik sürecinin AB için ‘İslamofobi testi’ anlamı taşıdığını belirtti. Bugünkü Somali ziyareti öncesi Avrupa’ya Cibuti’den mesaj veren Erdoğan, “Niye AB’ye almıyorsunuz? Demek ki sorun başka. Türkiye artık güçlü bir Türkiye’dir, kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 21:46 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Riyad’daki cenaze törenine katıldıktan sonra Afrika turuna kaldığı yerden devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü tarihi Somali ziyareti öncesi Cibuti’ye gelerek temaslarda bulundu. İkili anlaşmalar sonrası Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulleh ile basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


İSLAMOFOBİ SÜRÜYOR

İslamofobi’ye karşı Türkiye’nin nasıl bir tutum izlediğinin sorulması üzerine Erdoğan, İslam dünyasının üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekti. İspanya’nın eski Başbakanı Zapatero ile hayata geçirdikleri ‘medeniyetler ittifakı’ girişimini hatırlatan Erdoğan, bunun, ABD’li filozof Samuel Huntington’ın ‘medeniyetler çatışması’ fikrine karşı barış projesi olduğunu, ancak gelinen noktada dünyada Müslüman düşmanlığı ve İslamofobinin devam ettiğini belirtti. Erdoğan şunları söyledi: 


ÖLDÜRÜLEN HEP MÜSLÜMAN

“Irak’ın işgali ile her gün yüzlerce, binlerce insanın öldüğü bir süreç başladı. Afganistan’da her gün bir başka bölgede ölümler oldu. Pakistan’da aynı şekilde... Özellikle Pakistan-Afganistan sınırında bu tür Müslümanların ölümü söz konusuydu. Ardından Suriye başladı ve Arap Baharı denilen olayla birlikte, Suriye’ye bu işin sıçrayacağını biliyorduk. O zaman Esed’e biz bunları hep söyledik. Münasebetlerimiz de o zaman iyiydi, fakat bu söylediklerimizden netice alamadık. Mısır’da darbe yapıldı ve bu darbeciler, Mısır’da bir günde, yakın siyasi tarihte böyle bir şey yok, 3 bin insanın, Müslümanın öldürüldüğü bir dönemi yaşadık. Egemen güçler bütün bu olanlara seyirci gibi baktı. Avrupa Birliği’nin sesi çıkmadı. Peki, vurdukları, bombaladıkları yer neresi? Müslümanlar. Burası çok manidardır.” 


TÜRKİYE KENDİ YOLUNU ÇİZER

(Türkiye hâlâ Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunda kararlı mıdır? sorusu üzerine) 

“Avrupa Birliği’ne bizi alırlar veya almazlar, önemli değil. Ama şu anda bizler planladığımız şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aslında biz, Avrupa’yı test ediyoruz. Yani Avrupa acaba halkı Müslüman olan Türkiye’yi kendine hazmedebilecek mi? Arasına alabilecek mi? Hani İslamofobiye karşı mısınız değil misiniz? Eğer karşı değilseniz Türkiye’yi AB’ye almak durumundasınız. Geçmişten bu yana ‘Avrupa Birliği bir Hristiyan birliğidir’ tezi vardır. Bu tezin haklılığı anlamına gelir. Ama Türkiye’yi oraya katmaları halinde bu tez bir kenara alınmış olur. Türkiye NATO’da var, OECD’de var, diğer birçok oluşumlarda var. Niye almıyorsunuz? Demek ki sorun başka. Bir, Türkiye artık güçlü bir Türkiye’dir. Eğer Türkiye’yi kapınıza gelip de dilenecek bir ülke olarak görüyorsanız, Türkiye kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir. Türkiye ayakları üzerinde duran bir ülkedir. Sanayisiyle tarımıyla enerjisiyle eğitimiyle sağlığıyla her şeyiyle gelişen bir ülkedir. Bu kararlılığıyla AB’ye eğer kabul ederlerse girer, kabul etmedikleri takdirde kendi yolunu kendisi çizer.”

Kucaklaşacağız 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’deki bombalı saldırıyı Türkiye’ye bir mesaj olarak düşünmediğini, düşünmek istemediğini kaydetti. Saldırı sonrası gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını dile getiren Erdoğan, “Eğer bu terör eylemlerini yapanlar, gerçekten Somalili ise veya Müslüman ise Türkiye’nin Somali’ye yardımdan başka herhangi bir derdi yoktur. Somali halkına hizmet verecek olan eserleri açacağız. Hastanesinden yollarına, eğitim merkezlerine varıncaya kadar. Bütün bunlar yapıldı. Somali’deki kardeşlerimizle kucaklaşacağız. Herhalde bunlar kardeşleri mutlu eder. Eğer birileri rahatsız oluyorsa onlar, Somali’ye ve Somali halkına düşman olanlardır.”


Sömürgeciye karşı dik durun

Cibuti'de büyük ilgiyle karşılanan Erdoğan, bu ülkenin meclisinde de konuştu. “21’inci yüzyılın 

odağına Afrika’nın yerleşeceği konusunda kimsenin tereddüdü yoktur. Eğer inanıyorsanız, üstünsünüz. İnanacaksınız ve üstün olduğunuzu da göreceksiniz” diyen Erdoğan, kara kıtayı 

sömürenlere karşı ‘dik durma’ çağrısı yaptı. Erdoğan, “Dik durmak suretiyle, ‘Artık sömürünün 

bittiği ve emeğimizin hakkını kazanma zamanıdır’ deme anı gelmiştir” diye konuştu. 
#cumhurbaşkanı
#recep tayyip erdoğan
#avrupa birliği
#somali
#afrika
#kral abdullah
9 yıl önce