|

Kaprislere vaktimiz yok

Erdoğan'dan sonra Başbakan Davutoğlu da ilk dış ziyaretini KKTC'ye yaptı. Ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun muhatap açıklamasına cevap verdi. Davutoğlu, 'Kılıçdaroğlu'nun kaprisleriyle kaybedecek vaktimiz yok' şeklinde konuştu. Başbakan, adada da Rumları barış için birlikte çay içmeğe davet etti

Ayfer Mallı
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:26 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Kaprislere vaktimiz yok
Kaprislere vaktimiz yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu geleneği bozmayarak ilk yurtdışı gezisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gerçekleştirdi. Davutoğlu hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Kıbrıs sorununun 40 yıldır, Birleşmiş Milletler çerçevesinde ciddi müzakere süreçleri yaşadığını söyledi. Davutoğlu, 'En ileri aşamaya geldiği nokta, 2004 yılında, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin son derece olumlu tavrıyla gelinen noktaydı. Maalesef, Kıbrıs Rum Kesimi, o gün BM planına 'hayır' demiş olduğu için bu kriz bugüne kadar gelmek durumunda kaldı' dedi.

ELİNİ UZATIRSA ELİMİZİ UZATIRIZ

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun muhatap açıklamalarını değerlendirdi. Başbakan, 'Biz, Türkiye'yi büyük Türkiye yapma yürüyüşündeyiz' diyen Davutoğlu, 'Bu yürüyüş esnasında Kılıçdaroğlu selam verirse selamını alırız, selam alacaksa selam veririz. Elini uzatırsa elimizi uzatırız. Sayın Kılıçdaroğlu'nun şunu bilmesini isterim; bizim bu noktada tutumumuz her zaman pozitif, olumlu olacaktır ama Kılıçdaroğlu'nun kaprisleriyle, şartlarıyla da kaybedecek vaktimiz yok' şeklinde konuştu.

KURALLARA UYAN ÇEKİNMESİN

Bank Asya'nın durumuyla ilgili Başbakan, şunları söyledi: 'Herhangi bir banka objektif kriterler içinde sistemin işleyişine aykırı noktadaysa bu değerlendirmeyi yapmak BDDK başta olmak üzere bütün kurumlarımızın görevidir. Bunlar bağımsız değerlendirme yaparlar. Eğer bu denetim ve değerlendirme mekanizması olmasaydı bankacılık sistemimiz bu kadar güçlü olmazdı.'

Davutoğlu, uluslararası kredilendirme kuruluşlarının Türk ekonomisine yönelik manipülatif yaklaşımlar içinde olduğuna ilişkin ise, 'Türkiye buna sessiz kalamaz. Türkiye'deki piyasalardaki genel havayı da yansıtacak değerlendirmeleri bekleme hakkımız. Beklentimiz, tavrımız, tutumuz bu' ifadelerini kullandı.

Bedelli için görüşülüyor

Davutoğlu, bedelli askerlikle ilgili bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine hükümet sözcüsünün açıklama yaptığını hatırlattı. Davutoğlu, 'Bu çerçevede Milli Savunma Bakanımızdan da Genelkurmay Başkanımızdan da kapsamlı bir brifing aldıktan sonra bu konudaki ihtiyacı değerlendireceğiz. Bu çerçevede atılması gereken adımlar varsa bunları birlikte gözden geçireceğiz. Ama öncelikle bu konuda gerçek tablonun ne olduğu hususunda daha geniş kapsamlı brifing alacağım' dedi.

Birlikte çay içelim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'a çağrıda bulunarak, 'Sayın Yunanistan Başbakanı hazırsa birlikte önce Güney'e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim. Sonra Kuzey'e gelelim, yine birlikte olalım. Akdeniz, bir çok medeniyetlerin, bir çok milletlerin ortak denizi olmuştur. Gelin beraber burada barışı inşa edelim' dedi. Davutoğlu, KKTC'de özetle şu mesajları verdi: 'Şimdi harekete geçme zamanıdır. Buradan, Sayın Anastasiadis'e de sesleniyorum; Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl yapalım. İleriye ertelenen her çözüm aslında çözümsüzlüğü derinleştirir, ertelemeyelim.

DENİZLERİ AŞARIZ

(Müzakerelerin ardından dönüşümlü yönetimin sağlanması durumunda) Bir Türk bir Rum cumhurbaşkanı olduğu Kıbrıs'tan bahsediyorum. Rum olursa da gelirim, ilk ziyareti buraya yaparım, Türk olursa da yaparım. İstedik ki Kıbrıs, barış adası olsun, istedik ki Kıbrıs'ta sağlanan barış üzerinden Doğu Akdeniz'e barış ve refah huzur gelsin.Ama biz istediğimiz ölçüde mukabele görmedik.'

KKTC'ye Türkiye'den su getirilmesine de değinen Davutoğlu, 'Denizleri derinlerden aşarız, Anadolu'nun suyunu yavru vatana getiririz. Bunu da kimse engelleyemez.' dedi. Davutoğlu adada Rauf Denktaş ve Fazıl Küçük'ün anıt mezarlarını da ziyaret etti.

Sınır kapısına yürüdü

Davutoğlu, Ercan Havalimanında KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu tarafından resmi törenle karşılandı. Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Yasin Aktay ile AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de KKTC'ye gitti. Davutoğlu, ayrıca Selimiye Camisi'ni ziyaret etti ve Lokmacı Kara Sınır Kapısı'na kadar yürüyerek bilgi aldı. Ardından Arasta Çarşısı boyunca beraberindekilerle yürüdü.


10 yıl önce