|

Kıbrıs'ta her zaman çözümden yanayız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu KKTC'de Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber ve KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu, "Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs'ta çözümden yana tavırlarımızı devam ettireceğiz. Kıbrıs Türk halkının da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman yanında olacağız" dedi.

Yeni Şafak
19:58 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 17:05 - 26/05/2015 Salı
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da Kıbrıs'ta çözümden yana tavırlarını devam ettireceklerini belirterek, Türkiye'nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını söyledi.



KKTC'ye günübirlik ziyarette bulunan Çavuşoğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile makamında bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile KKTC İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ve diğer yetkililer hazır bulundu.



Burada konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta müzakerelerin yeninden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çavuşoğlu, müzakerelerin seyrinin gayet olumlu olduğunu, böyle bir dönemde dışişleri bakanı olarak KKTC'yi ziyaret edip hem müzakere sürecine hem de Kıbrıs Türk halkına desteklerini yinelemek istediklerini kaydetti.



İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantılarına katılmak üzere Kuveyt'e gideceğini ve Kıbrıs konusunun orada da gündemlerinde olacağını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu zorlu süreçte KKTC Meclisi'ne önemli görevler düşüyor. İnşallah meclisin de desteğiyle adada kalıcı, adil, iki kesimliliğe ve eşitliğe dayanan, 11 Şubat ortak açıklaması çerçevesinde bir çözüm olur" dedi.



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de dünyanın barışa ihtiyacı olduğunu, henüz dünyada istenen barışın sağlanamadığını ancak herkesin özellikle de dünya liderlerinin bu konudaki kararlılığının önemli olduğunu vurguladı. Ülkede yeniden başlayan çözüm müzakerelerinin halkta umut doğurduğunu ve iyimser bir hava yarattığını kaydeden Siber, verilen olumlu mesajların müzakere masasına yansıması ve müzakerelerin olumlu sonuçlanmasının en büyük arzuları olduğunu dile getirdi.



Bakan Çavuşoğlu, daha sonra KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile makamında görüştü.



Çavuşoğlu, buradaki konuşmasında da 15 Mayıs'ta yeniden başlayan müzakere sürecinin her zaman destekçisi olduklarını hatırlattı. Müzakerelerin sonuç getirmesinin en büyük arzuları olduğunu belirten Çavuşoğlu, adada iki kesimliliğe, eşitliğe dayalı, 11 Şubat deklarasyonu çerçevesinde bir çözüm istediklerini yineledi.



Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da çözümden yana tavırlarını devam ettireceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman yanında olacaklarını söyledi.



KKTC'ye su temini projesi


Türkiye'den KKTC'ye su temini projesinin 20 Temmuz'a yetişeceğini umduklarını kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, suyun KKTC'ye 20 Temmuz'da geldikten sonra Rum kesimine de verilebileceğini belirtti. Çavuşoğlu, suyun barış suyu olduğunu ve her iki halkın yararına kullanılmasını istediklerini kaydetti.



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da Çavuşoğlu'nu KKTC'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve hem partisi hem de hükümet için Kıbrıs sorununun çözümünün önemli olduğunu vurguladı.



Yorgancıoğlu, başbakanlığı döneminde Türkiye hükümetlerinin Kıbrıs sorununu çözme konusundaki kararlı tavrını gördüğünü belirterek, "Bu yeni süreçte de bu kararlılığın devam edeceğini ifade etmeniz bizim açımızdan anlamlıdır" diye konuştu.

#KKTC
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Sibel Siber
#Özkan Yorgancıoğlu
#su
#su temini projesi
9 yıl önce