|

Kırmızı çizgiler değişmez, bu bir barış projesi

Haber Merkezi
00:00 - 1/09/2009 Salı
Güncelleme: 03:26 - 1/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Kırmızı çizgiler değişmez, bu bir barış projesi
Kırmızı çizgiler değişmez, bu bir barış projesi
Demokrasi açılımının koordinatörü olarak görev yapan İçişleri Bakanı Atalay, süreçte gelinen nokta ile ilgili ilk değerlendirmesini yaptı. Farklı kesimlerin önerilerini kaygılarını ve önceliklerini dinlediklerini belirten Atalay, “Çözüm konusunda umutluyum” dedi.

“Bölünme” sendromunda artık kurtulmamız gerektiğinin önemle altını çizen Atalay, iç içe geçmiş Türk milletini bölmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini bildirdi. Atalay, başlatılan sürecin bir kardeşlik ve huzur projesi olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt Açılımı konusunda “Farklı kesimlerin önerilerini, kaygılarını ve önceliklerini dinleme imkanı buldum. Ortak noktaların çokluğu görüşmelerimizin hedefe ulaştığını gösteriyor” dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt Açılımı konusunda basın toplantısı düzenledi. Atalay konuşmasına Şemdinli'de şehit düşen 4 askerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Atalay “İnşallah yürütüğümüz çalışma başarıya ulaşır da, bir daha bu acı olayları yaşamayız” dedi.

1 AYDA NELER YAPILDI

Atalay “Çok önemli kapsamlı çalışmalar yaptık. Toplumun farklı kesimlerini dinledik. 22 STK, 11 meslek örgütü ile görüştük. Son günlerde Tarhan Erdem, Hasan celal Güzel gibi kişilerle bireysel görüşmeler de yaptım.

Bu görüşmelerde pek çok husus gündeme getirilmiştir. Farklı kesimlerin önerilerini, kaygılarını ve önceliklerini dinleme imkanı buldum. Ortak noktaların çokluğu görüşmelerimizin hedefe ulaştığını gösteriyor. Toplumda büyük ve güçlü bir mutabakat var. Herkes terörün bitmesini istiyor, herkes demokratik standartların yükselmesini istiyor. Siyasi partilerin ve kuruluşların elini taşın altına konulması bekleniyor.

ARKASINDA ABD DE YOK AB'DE

Her açılımın arkasında yabancı el aranmamalı. Türkiye'nin gücünün farkında olalım. Bu meseleyi biz çözeceğiz. Bu özgüvenin sahibi olalım. Bir tane bilmem kaçıncı sınıf yabancı düşünce kuruluşu rapor yayınladı diye kendimizi mi küçümseyeceğiz? Niye kendimize haksızlık yapıyoruz? Süreci yabancı kuruluşla ilişkilendirmek siyasi komplekstir. Ben buna üzülüyorum.

BÖLÜNME SENDROMU

Atılımın amaçları ve nedenleri çok net olduğu halde zihinler bulandırılmaya çalışıldı. Katılmadığımız toplantıları bize malederek, söylemediğimiz sözleri bize atfederek bir yere varmaya çalışıldı.

Randevu istedik, kabul etmediler. Bilgi sahibi olmadan üretilen siyasi polemiklerin sürece faydası yoktur. Biz herhangi bir paket ya da eylem planı çıkarmadık. Ortak aklı bularak olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Buna rağmen muhalefet bizi içeriği açıklamamakla suçladılar. Açılım sürecinin üniter yapıyı bozacağını, ülkeyi bozacağını söylediler. Artık şu bölünme sendromundan kurtulmamız lazım. Üniter devlet yapısının sürekli gündeme getirilmesi özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor.

BU BİR KARDEŞLİK PROJESİ

Bu bir kardeşlik ve huzur projesidir. Tek muhatabımız milletimizdir. Biz millete güveniyoruz. Açılım sürecinin sonunda terör sona erecektir. Birlik beraberlik ve kardeşlik duyguları pekişecektir. Demokratik standartlar yükselecek. Özgürlük alanını genişleterek sorunu çözeceğiz. Ülkenin bütünlüğünün garantisi biziz. Bizim gizli bir gündemimiz yok. Komplo teorilerini yadırgıyoruz. Biz her bölgeden oy aldık. Bütünlüğün garantisiyiz.

NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ

Vatandaşlar rahat olsun. Ne yaptığımızı biliyoruz. Adımlarımızı hesaplayarak atıyoruz. Kimse kaygıya kapılmasın, devletimizin temel hassasiyetleri de milletin duyarlılıkları da dikkate alınmaktadır. Toplumsal mutabakata ve genel kabule dikkat ediyoruz. Yaptığımız görüşmeler ve gelen tepkiler yaklaşımımızın doğru olduğunu gösterdi. Değerlendirmeleri Başbakan'a sunacağız. Bu konu hem Bakanlar Kurulu'nda, hem grubumuzda görüşülecek.

SÜRECİN ADRESİ TBMM

Bizim niyetimiz, zamanlamamız mümkün olabildiğince yasama yılı başlayıncaya kadar çalışmaları belli bir seviyeye getirmektir. Önerilerin politikaların açıklanacağı yer TBMM çatısıdır. Çözümün adresi TBMM'dir. Bu çalışma çok önemli bir fırsattır, iyi değerlendirelim.”

Beşir Atalay konuşmasınnı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay bir soru üzerine “Bu süreçle ilgili bir Anayasa değişikliği gündemimizde yok” dedi.




Af gündemde yok eğitim dili Türkçe

Bakan Atalay, yaklaşık iki saat süren basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. “Dağdaki teröristlerin indirilmesi” konusunda “af” diye bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını vurgulayan Atalay, ancak son derece karmaşık olan bu konuda, Adalet Bakanlığı dahil bir çok kurumun bu konuda çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Atalay'a yöneltiler sorular ve yanıtları şöyle:

Meclis'te bir kapalı oturum gerçekleştirecek misiniz?

O Meclis kararıdır. Görüşmelerle o belirlenir. Ama her halükarda o Meclis çatısı altında olacaktır.

Meclis çatısı altında görüşemediğiniz partiler var. Onlarla ikinci bir randevu isteyecek misiniz?

Görüşme talebimiz hep sürüyor bizim. O safhaya gelineceğine inanıyorum. Toplumumuzda o konuda zorlayacaktır.

Af çıkarılması da düşünülüyor mu?

Af diye bir kavramı hiç zikretmedik, zikretmiyoruz. Ama bu işin başı silahların bırakılması ve tabi tasfiye. Bunun için çok çalışmak gerekiyor. O manada bütün alternatifler üzerinde çalışılıyor.

CHP lideri Baykal, Şemdinli'deki şehit haberinin ardından 'Örgüt silah bırakmadan bu süreci devam ettirenler bir kez daha düşünmelidir” dedi. Bahçeli, “Hükümet örgütü cesaretlendiriyor' dedi. Bir cevabınız var mı?

Başbakanımız söyledi. Bunları yapanlar bu süreci provoke etmek istiyor. Bende aynı kanaatteyim.

YÖK'le görüşmenizin çerçevesi ne olacak?

Tabi büyük bir bilim camiamız var. YÖK ve bazı büyük üniversitelerimizin de bu konularda araştırmaları olan üniversitelerimiz var. Bize katkı vermesi yönünde gelişmeler olacak.

CHP lideri Deniz Baykal Kürtçe'nin seçmeli ders olarak gündeme getirileceğini söylüyor?

Resmi dilimiz Türkçe'dir. Eğitim dilimiz Türkçe'dir. Biz bu konularda hiçbir açıklama yapmadık. Bugüne kadar gündeme gelmiş olanlar, teklifler görüşler var. Bu güzel bir süreçtir. Yazılıyor konuşuluyor ve bunların hepsi değerlendiriliyor. Ortak akıl bulmak bu zaten. Önceden bir şey yazıp çıkmak ortak akıl olmaz.

15 yıl önce