|

Kısasa kısas

DEDAŞ ile DİSKİ arasında yaşanan gerginliğe Diyarbakır Valiliği el koydu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DEDAŞ’ın elektriği kesmesi üzerine kanalizasyon sisteminin iptali için yaptıkları kazıyı “Olaydan haberim vardı. Kısasa kısas yaptık” sözleriyle değerlendirdi

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:59 - 23/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) ile Diyarbakır Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) arasında elektriklerin kesilmesi ve hendek kazılmasıyla yaşanan gerilim valiliğin el koymasıyla sona erdi. Ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yaşanan gerginliğin sebebini özelleştirmeye başladı.

Kışanak, “Özelleştirme öncesi faturaların kayıtları doğru düzgün tutulmamış. Tahsil edilemeyen faturalar var. Büyükşehir yasasıyla birlikte belediyemize bağlanan beldelerin borçlarının da bize geçtiği iddia ediliyor” dedi. DEDAŞ’ın borcu nedeniyle DİSKİ’nin elektriğini kesmesi üzerine, DEDAŞ binası önüne hendek açılmadığını kaydeden Kışanak, “Onlar elektriğimizi kesince su ve kanalla ilgili problemli, uygun olmayan bir şey varsa araştırın ve durdurun dedim. Projeye uygun olmadığı için kanal açılıp kanalizasyon sistemi iptal edilecekti. Olaydan haberim vardı. Kısasa kısas yaptık” diye konuştu.  

BİRİKEN FATURA YOK 

Şirkete ait kanalizasyon sisteminin iptal edilmediğini aktaran Kışanak, “Şehir merkezinde bir milyon insanın kanalizasyon suyunun arıtma tesisini durduruyorlar. Eğer biz olağanüstü bir gayret sarf etmeseydik bugün Diyarbakır’dan Basra Körfezi’ne kadar ortalık batacaktı” dedi. DEDAŞ’ın borçlarını kanıtlayamadığını belirten Kışanak, “Geçmişe dair her ay arka arkaya sayaçtaki rakamı okunan ve ona göre fatura edilen bir belge yok. TEDAŞ’dan DEDAŞ’a devredilirken bu şekilde devredilen ve biriken fatura da yok” diye açıkladı. Ortada keşmekeş bir durumun bulunduğunu kaydeden Kışanak, 125 abonede anlaşmaya varıldığını borçların yapılandırıldığını aktardı. 

EN BORÇLU YER ARITMA TESİSİ

Belediyenin kendilerine 90 milyon lira civarı borcu olduğunu belirten DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel de “Borcun var olduğunu kabul ediyorlar ancak alacaklının devlet mi şirket mi olduğu konusunda ihtilaf var” dedi. Diyarbakır’da gerginliğe neden olan atık su arıtma tesisinin faiziyle birlikte 49 milyon lira borcu bulunduğunu aktaran Karagüzel, “Şu an en fazla borç arıtma tesisinin. Devir sonrası içme suları haricindeki diğer abonelerin tamamı bize aittir bu borç da onlardan biridir” diye konuştu.

ÜÇ İLDE PROTOKOL İMZALANDI

3-4 yıldır okunmayan sayaçların bulunduğunu ve şirketin sayaçları okuduğunu kaydeden Karagüzel, “Dolayısıyla büyükşehir belediyesinin devlet okusaydı, bu borç devlete kalacaktı. Borç sizi alakadar etmez, sayaçları okuyunca alacaklı olduğunuz gibi itirazları var. Faturalar tahakkuk tarihiyle alakalıdır ne zaman tahakkuk yapılırsa fatura tarihi odur” dedi. Karagüzel, kesme işleminin Batman, Şırnak, Siirt, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere 6 ilde eş zamanlı yapıldığını belirterek, 3 ilde ödeme protokolü imzalandığını, diğer illerle de sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ DEVREDE 

Öte yandan, şirket ve belediye yetkilileri yaşanan gerginlikten sonra Diyarbakır Valiliği’ne çağrıldı. İki saat süren görüşmede kurumlar karşılıklı olarak iddialarını ortaya koydu. Valilik olayı inceledikten sonra tatlıya bağlanması için girişimlerde bulunacak. Diyarbakır’daki gerginliğin bir benzeri de Mardin’de yaşanıyor. Elektriklerin kesilmesinin ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi de DEDAŞ binası önünde hendek kazdı. Bu gerginlik sürerken, mahkeme ihtiyati tedbir kararı alarak, kesintiyi geçici olarak durdurdu.

Belediye başkanı sorumlu davranmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, DEDAŞ’ın borcu nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ’ye ait atık su arıtma tesisi elektriğini kesmesiyle başgösteren gerilimi değerlendirdi.

Türkiye’nin her yerinde aynı uygulamanın geçerli olduğunu kaydeden ve “Özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanını sorumlu davranmaya davet ediyorum” diyen Yıldız, “Dağıtım şirketi DEDAŞ, belediyelere borçla ilgili bir ödeme planı önerisinde bulundu ancak ‘biz ödeme planı veremeyiz’ denildi. Batman ve Şırnak Belediyeleri ödeme taahhüdünde bulundular ve enerjileri açık. Batman Belediyesi ile Diyarbakır Belediyesi’nin siyasi kimlik olarak bir farkı var mı? Orada herhangi bir siyasi uygulama söz konusu olamaz” dedi. Pazartesi günü konuyu Bakanlar Kurulu’nda da anlatacağını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

251 MİLYON ALACAK VAR

“Artı bir para istenmiyor, kullanılan elektriğin parası isteniyor. Bu Diyarbakır için de Edirne için de geçerli. Bunu yalnızca o yöreye has bir durum olarak göstermek doğru değil. Sadece arıtma tesisinin 49 milyon lira borcu var. DEDAŞ’ın orada toplam 251 milyon lira alacağı var. Siirt’in toplam fatura borcu 1,1 milyon, Batman’ın 22 milyon, Şırnak’ın 24 milyon, Mardin’in 46 milyon, Şanlıurfa’nın 68 milyon, Diyarbakır’ın 88 milyon. Bunlarla alakalı belediyelerimiz ödeme planlarını sunsunlar. Orada kamu görevi yapan kişiler görevlerini yapmayacaklar mı? Bunu da sormamız gerekiyor veya ödeyenlerle beraber ödemeyenlerin tartışıldığı bir Türkiye’de bunları doğru bir şekilde ortaya koymamız lazım.”
#DEDAŞ
#DİSKİ
#Gültan Kışanak
9 yıl önce