|

Kongre nisanda

‘Silah bırak’ çağrısına direnen Kandil’e Öcalan’ın sert tepki gösterdiği ve HDP heyetine “Çağrımı mutlaka okuyun” dediği öğrenildi. PKK, nisanın ilk haftasında kongre toplayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 23:22 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

HDP heyeti ile hükümet üyelerinin görüşmesi sonrası süreç yeni bir boyuta taşındı. Görüşme öncesi yoğun bir trafiğin yaşandığı öğrenildi. Kandil’in silah bırakmaya yanaşmaması üzerine HDP heyeti 23 Şubat günü yeniden Kandil’e gönderildi. Heyet, Kandil’de “Silah bırakma ancak anayasal adımdan sonra olur” mesajı aldı. Bu mesajı paralel olarak Mustafa Karasu ve Bese Hozat da, PKK’ye yakın yayın organlarında “PKK silah bırakmayacak” açıklaması yaptı. Bu gelişmeler üzerine Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve beraberindeki heyet perşembe günü İmralı’ya giderek Öcalan ile görüştü. Görüşmede Öcalan, örgüte çağrısını yenileyeceği mesajını verince HDP heyeti cuma günü sessiz sedasız İmralı’ya götürüldü. Öcalan heyet ile yaptığı görüşmede Kandil’i sert bir dille eleştirirken, açıklamanın yapılmasını ve kendisinin silahsızlanma çağrısının okunmasını istedi. 


İZLEME KURULU GELİYOR

Görüşmeler neticesinde heyetler arasında ortak açıklama kararı alınırken, yeni yol haritası da belirlendi. Buna göre PKK nisan ayının ilk haftasında kongresini toplayarak silahsızlanma çağrısı yapacak. Kongre öncesinde hükümet de hasta tutukluların tahliyesi, Sekreterya ve İzleme Kurulu konularında adım atacak. Silahsızlanma sonrası ise  yeniden bir ortak açıklama yapılarak süreçte müzakere aşamasına geçildiği kaydedilecek. Bu aşamada ise merdiven stratejisi ile karşılıklı adımlar atılacak.

#pkk
#silah bırakma
#çözüm süreci
9 yıl önce
default-profile-img