|

Köşk'ten Balyoz'a kırmızı ışık

Abdülkadir Selvi
00:00 - 2/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:51 - 2/08/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Köşk'ten Balyoz'a kırmızı ışık
Köşk'ten Balyoz'a kırmızı ışık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında haklarında,”Yakalama kararı” çıkan subayların Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmesine karşı çıktı. YAŞ toplantısından bir gün önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, “Terfileri yapmayın” dediği öğrenildi.

İDAREDE AYRIMCILIK OLUR

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Köşk'e çağırdığı Başbuğ'u, “Terfileri yapmayın. Darbe soruşturmasında yakalama aşamasına kadar gelmiş bir konu. İş buraya kadar geldikten sonra terfi ettirmek doğru olmaz” sözleriyle uyardığı ifade edildi. Gül'ün, Başbuğ'a ” Terfi ettirmek doğru olmaz. Ayrıca idarede ikilik olur. Bu tür olaylar sivilde olduğu zaman, siviller görevden alıyorlar. Emniyet'de, bürokraside bu tür durumda olanların terfi atamaları yapılmıyor. Ancak oralarda yapılmazken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ise terfi ettirilmesi idarede ikilik olur. Bir tür ayrımcılık olur ki, bu da rahatsızlık verir” dediği ifade edildi.

TERFİLERİ GÜNDEME GELMEDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün uyarısının ardından dün toplanan Yüksek Askeri Şura toplantısında Darbe Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında haklarında “yakalama” kararı çıkan subayların terfilerinin ele alınmadığı öğrenildi. İstanbul 11.Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının henüz açıklanmaması nedeniyle Şura'nın ilk gününde rutin çalışmanın yapıldığı ancak Balyoz Darbe Planı kapsamında haklarında yakalama kararı çıkan subayların terfileri hakkında hiçbir işlem yapılmadığı kaydedildi. Haklarında yakalama kararı çıkan subayların terfilerinin yapılıp yapılmayacağına 11.Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından sonra şuraya verilen arada netleştirileceği ifade edildi.

BAŞBAKAN'A DA İLETTİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Balyoz Darbe Planıyla ilgili soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan subayların Şura'da terfi ettirilmemesi yönündeki kararını haftalık görüşmede Başbakan Erdoğan'a da ilettiği öğrenildi. Bu uyarının ardından Başbakan Erdoğan başkanlığı'nda çalışmalara başlayan Yüksek Askeri Şura'da haklarında yakalama kararı bulunan subayların durumlarının ele alınmadığı öğrenildi.




14 yıl önce