|

Kriptoları güncelleme bahanesiyle kopyaladılar

8 kişilik bilirkişi heyeti, paralel yapının, devletin zirvesine verilen 161 kriptolu telefondan 76'sını güncelleme bahanesiyle toplandıktan sonra kopyaladığını ortaya çıkardı. TİB Başkan Vekili Şen dahil 5 görevliyi soruşturmak için Danıştay’dan 41 günde izin alınabildi

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:33 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Paralel yapının o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bakanların kullandığı kriptolu telefonların IMEI numaralarını TİB’deki uzantılarına verdiği ve dinlemelerin buradan yapıldığı ortaya çıktı. 

ŞİFRELER AYDA BİR DEĞİŞTİRİLİYOR 

Diğer yandan, başında Hasan Palaz’ın bulunduğu TÜBİTAK’ın kriptoloji merkezi BİLGEM tarafından geliştirilen ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarına verilen telefonlar ayda bir periyodik olarak güncelleniyordu. Acil durumlarda şifreler değiştiriliyordu. Kripto güncellemesi için 164 telefon toplanıp hafızalardaki kayıtlar sisteme boşaltılıp, yeni kripto yükleniyordu. Bu sırada paralel yapının kayıtları ele geçirdiği belirtiliyor.

363 SES DOSYASI KURTARILDI

Öte yandan Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık’ın yürüttüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) casusluk soruşturmasında sona gelindi. Soruşturmada, 8 kişilik uzman bilirkişi heyeti 2 ay boyunca TİB’in bilgisayarlarında inceleme yaptı. Ön raporun ardından aynı heyet, elde edilen verilerin analizlerini yaparak nihai raporunu tamamladı. Devletin zirvesi tarafından kullanılan 161 kriptolu telefondan 76’sının işlem gördüğü kesinleşti. Yapılan çalışmalar sonucunda 31 telefona ait 363 ses dosyası da kurtarıldı. Bu 76 kriptolu telefona ait dinlemeler ise TİB’de yapıldığı ortaya çıktı.

TİB’İN GÖREVİ DİNLEMEK DEĞİL

Devletin zirvesine ait dinlemelerin TİB‘de yapıldığı ortaya çıktı. TİB, dinleme yapmak isteyen yetkili kurumlara dinleme için uç vermekle görevli. TİB yetkilileri dinleme yapamıyor. Ancak devletin zirvesinin kullandığı dinlemeler bizzat TİB’deki yetkililer tarafından yapıldı. Kriptolu telefonlara ait IMEI numaralarına ulaşan TİB’deki paralel uzantılar, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel, MİT Müteşarı Fidan ve bakanları dinleyip, görüşmeleri kaydetti. 

Danıştay zırhı kalktı

Gölbaşı Başsavcılığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun TİB'deki log kayıtlarını silmekle suçladığı TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ve 2 daire başkanının aralarında bulunduğu 5 görevlinin soruşturulabilmesi bakanlıktan izin talep etti. Şen için Bakan Lütfi Elvan, diğer görevliler için de BTK gerekli izinleri verdi.  Şüphelilerin itirazı üzerine bu kez tüm izinler  bakan tarafından tekrar verildi. İkinci itirazı değerlendirmek içinse  Danıştay, HSYK seçimlerini bekledi. HSYK seçimlerinin ertesi günü Danıştay, 30 Ekim’de soruşturma için onay verildi. Ancak Danıştay’ın bu kararı da savcılığa tam 41 gün sonra 11 Aralık'ta ulaştırıldı. 

#Paralel yapı
#Erdoğan
#Necdet Özel
#Hakan Fidan
9 yıl önce