|

Küresel vicdanı uyandıracağız

BM başta, küresel yapıların adaletsizliğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte biz bu sürdürülemez uluslararası düzenin değişmesi için her platformda sesimizi yükseltiyoruz, itirazımızı dile getiriyoruz. Küresel vicdanı uyandırana kadar da susmayacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:17 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan'daki resmi temasları kapsamında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile, Türkiye Diyanet Vakfı'nca (TDV) inşa edilen Hoca Ahmed Yesevi Camii ve Külliyesi'ni açtı.


Hoca Ahmed Yesevi Türbesi'ne gelen Erdoğan, Nazarbayev ile türbeyi gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Türbe ziyaretinin ardından Erdoğan ve Nazarbayev, Türkiye Diyanet Vakfı'nca (TDV) yaptırılan Hoca Ahmed Yesevi Camii ve Külliyesi'ni dualar eşliğinde açtı, ardından camide birlikte cuma namazı kıldı. Açılışa, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Kazakistan Dini İdare Başkanı Erjan Mayamerov da katıldı.



SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ


Erdoğan'a, daha sonra Türkistan kentindeki Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi'nde fahri profesörlük unvanı verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çevresindeki sorunlara değinerek, Suriye'deki zulmün hem insani hem siyasi bakımdan giderek kötüleştiğini, Irak'ta mezhepçilik fitnesinin hala tüm ateşiyle yandığını belirtti. Dünyanın birçok ülkesindeki krizin sürdürülemez olduğunu belirten Erdoğan, “İşte biz bu sürdürülemez uluslararası düzenin değişmesi için her platformda sesimizi yükseltiyor, itirazlarımızı dile getiriyoruz. Küresel vicdanı uyandırma ve bunu uyandırana kadar da bunları söylemeye devam edeceğiz” dedi.



DÜNYANIN KADERİ BEŞ ÜLKEYE BAĞLI DEĞİL


Erdoğan, amaçlarının bu dengesizlik içerisinde bir yer kapmak olmadığını ifade ederek, “Biz tesisini arzu ettiğimiz adil ve gerçekçi yeni düzenin taraflarından biri olmaya talibiz” diye konuştu. “BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi dünyanın kaderini belirleyemez, belirlememelidir” ifadesini kullanan Erdoğan, tüm dünyanın kaderini bu 5 üyeden 1'inin kararının belirlemesinin adil olmadığını dile getirdi.



SORUMLULUKLARIN FARKINDAYIZ


Erdoğan, “Türkiye olarak tarihimizin ve coğrafyamızın bize yüklediği sorumlulukların farkındayız. Türkiye olarak tarihin ve coğrafyanın yüklediği sorumlulukların farkındayız. Dünyada yaşanan değişimin insan hakları temelinde hukukun üstünlüğü, barış, refahın, güvenlik ekseni içinde gelişmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz” dedi.



YENİ DİNAMİKLERİ DOĞRU TAHLİL ETMELİYİZ


Dünyanın her alanında hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemde olduklarını belirterek, "Yaşanan değişimi anlamak için uluslararası dinamiklerin doğru tahlil edilmesi gerekiyor" diye konuştu.



Mihmandarlığı Nazarbayev yaptı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'i, Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi'ne gelişlerinde, Rektör Prof. Dr. Valihan Seydildaoğlu Abdibekov ve Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış karşıladı. Kampüs maketini inceleyerek, kampüs hakkında bilgi alan Erdoğan, daha sonra Nazarbayev ile Türk dünyasının önemli şahsiyetlerine ait resimlerin ve kıyafetlerin yer aldığı müzeyi gezdi. Nazarbayev, müzedeki gezide Erdoğan'a bizzat kendisi bilgi verdi. Erdoğan ile Nazarbayev, üniversitenin şeref defterini de imzaladı. Uluslararası ilişkiler alanında fahri profesörlük unvanı alan Erdoğan'a cübbesini, Rektör Abdibekov ile Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata giydirdi.


#Erdoğan
#Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi
#Nazarbayev
#Türkiye Diyanet Vakfı
9 yıl önce