|

Mahsum Ankara’da

Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelen Irak Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği talep edecek. Petrol ihracatı ve Irak'ın içine sürüklendiği ekonomik krizden çıkabilmek için Türkiye ile yeni petrol hatları kurulması da masada olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:15 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Erdoğan-Mahsum görüşmesinde, IŞİD'e karşı mücadelede işbirliği, petrol ihracaatı ve ülkenin içine sürüklendiği ekonomik krizden çıkabilmek için Türkiye ile yapmayı planladıkları yeni petrol hatlarının hayata geçilme konuların ele alınması bekleniyor.


Irak'ta ordunun IŞİD'e yönelik operasyonları Tiktit ve Al Ambar bölgelerinde çatışmalar sürerken koalisyon ülkelerinin desteğinde Musul'a yönelik yapılması beklenen etraflı harekat hazırlığında önemli aşamaya gelindi. İran'ın operasynlarının ABD ve AB ülkelerini rahatsız ettiği bir süreçte Masum, Türkiye'den de destek isteyecek.



DESTEK İSTEYECEK


Diğer taraftan IŞİD'e yapılması beklenen kara ve hava destekli operasyonda Türkiye'nin desteğini almak için görüşmeler sıklaştı.ABD'nin ardından Türkiye ile görüşmelere ağırlık veren Irak merkezi yönetimi, Eski Başbakan Nuri El Maliki'nin aksine Türkiye ile diplomatik ve ticari ilişkileri geliştirmesi ana parametresi olarak belirlemiş durumda.



MUSUL İŞGALİ MASADA


Masum'un ziyaretinde, ekonomik ve benzer sorunların yanında IŞİD 'e karşı mücadelenin de ele alınacağını öğrenildi. ABD ve koalisyon ülkelerinin desteği ile Irak'ta başlatılması beklenen hava ve kara harekatında hedef IŞİD'in işgali altındaki Musul'u kurtarmak. Bu çerçevede Türkiye'nin de harekata destek vermesi için görüşmeler üst düzeyde sürüyor.


#Recep Tayip Erdoğan
#Fuad Mahsum
#ışid
9 yıl önce