|

Meclis 'kaçak'ı araştıracak

TBMM'ye, başta sigara olmak üzere kaçakçılık olaylarının araştırılması için AK Parti'li Vahit Kiler tarafından önerge verildi

Tbmm
00:00 - 12/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 02:11 - 12/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Meclis 'kaçak'ı  araştıracak
Meclis 'kaçak'ı araştıracak

Meclis, başta sigara olmak üzere kaçakçılık olaylarına el koyuyor. AK Parti, sigara başta olmak üzere kaçakçılık olaylarının araştırılması için Meclis'te komisyon kurulmasını istedi. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler tarafından verilen araştırma önergesinde konuyla ilgili içtüzüğe göre komisyon kurulması önerildi.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'de birçok kaçakçılık türüne rastlandığını belirtilerek, kaçak sigaraların ülke dışından resmi olarak faliyet göstermeyen işletmeler tarafından Türkiye'ye sokulduğu belirtildi. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre yakalanan kaçak sigaralarda kadmiyumun beş kez, arseniğin altı kez yüksek olduğuna dikkat çekilerek, katran oranının yüzde 160, nikotin oranının yüzde 80, karbon monoksit oranının yüzde 133 fazla olduğu kaydedildi. Türkiye'ye yılda 25 bin ton kaçak sigara girdiği belirtilen gerekçede, şu tespitlere yer verildi: “2010 rakamlarına göre Şanlıurfa'da 1 milyon 200 bin paket, Hatay'da 1 milyon 635 bin 500 paket, İstanbul'da 1 milyon 853 bin 500 paket, Düzce ve Zonguldak'ta 862 bin paket sigara yakalanmıştır. Türkiye'de sigara kaçakçılığının boyutları son yıllarda giderek daha organize ve daha büyük çaplara ulaşmıştır. PKK gibi terör örgütleri kaçakçılığı sektör haline getirmiştir.”

12 yıl önce