|

Meclis soruşturma genelgesini görüştü

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, 'Meclis soruşturması', 'Rapor istemi', 'Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi' başlıklı maddeleri görüştü.

Aa
00:00 - 24/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 19:32 - 24/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Meclis soruşturma genelgesini görüştü
Meclis soruşturma genelgesini görüştü

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplanan komisyonda, 'Meclis soruşturması' maddesi, mevcut anayasadakine benzer şekilde benimsendi.

Buna göre, Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM'nin üye tamsayısının en az 10'da birinin vereceği önergeyle soruşturma açılabilecek, Meclis bu istemi en geç 1 ay içinde görüşüp, gizli oyla karara bağlayacak.

CHP-MHP ayrıca, önergenin reddi halinde önergeyi verenlerin 15 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi verebilmesine imkan tanınmasını istedi.

Kabul edilen maddeye göre, soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının 3 katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, tarafsızlık ve gizlilik esasına göre çalışacak.

 Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu 2 ay içinde Meclis'e sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona 2 aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Bu süre içinde raporun TBMM'ye teslimi zorunlu olacak.

Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde görüşülecek ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divan'a sevkine karar verilecek. Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınacak. Yüce Divana sevk edilenler görevden düşecek.

Meclis'teki siyasal parti gruplarında, Meclis soruşturmasıyla ilgili görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak.

Bu maddede, 'AK Parti hükümet sistemi önerisi Başkanlık sistemi olduğu için sadece bilgi edinme yolu olarak Meclis araştırmasını öngörmektedir. Klasik parlamenter sistem önerilerini müzakere etmemektedir' notu düşüldü.

'Rapor istemi'

Komisyon, TBMM üye tamsayısının 10'da biri ya da siyasi parti gruplarının, temel hak ve özgürlüklere ilişkin mevzuatın uygulanması ve sonuçları konusunda Bakanlar Kurulu'ndan rapor talep edebilmesini' de yeni bir hüküm olarak ekledi.

BDP, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ya da yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verilmesi hallerinde Bakanlar Kurulu'nun, silahlı kuvvetlerin durumu hakkında her 2 ayda bir Meclis'e rapor sunmasını önerdi.

AK Parti, böyle bir denetim imkanının mevcut denetim araçlarınca karşılandığı görüşünde olduğu için bu maddenin gereksiz olduğu görüşünü dile getirdi.

4 farlı öneri

'Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi' başlıklı maddede ise 4 parti, farklı önerilerde bulundu.

BDP, seçimlerin, halk oylaması ve halk inisiyatifi, şeffaflık, çoğulculuk ve adil yarışma esaslarına uygun olarak Meclis'in ve yargının, yönetim ve denetimi altında yapılmasını; bu görev ve yetkinin Meclis'e ve Seçim Konseyi'ne ait olduğu önerisini getirdi.

AK Parti'nin önerisine göre ise seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapma, yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün şikayet, itirazları inceleme, kesin karara bağlama ve Başkanlık, milletvekilliği ve mahalli idare yöneticiliği seçim tutanaklarını kabul etme görevi, YSK'ya ait olacak.

CHP, seçimlerin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılmasını istedi. CHP'nin önerisine göre, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma, yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzluklar, şikayet ve itirazları inceleme, kesin karara bağlama ve seçim tutanaklarını kabul etme, seçimden sonra ortaya çıkan seçilme yeterliğine ilişkin eksiklikler dolayısıyla tutanağın iptaline karar verme, Cumhurbaşkanı seçiminin Cumhurbaşkanı Seçim Kurulu tarafından yapılması halinde buna ilişkin her türlü işlemi denetleme görevi YSK yapacak.

MHP, 'Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve milletvekillerinin seçim tutanaklarını kabul etme görevi YSK'nındır',  BDP ise 'Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, düzen ve dürüstlük içinde yönetilmesi ve denetlenmesiyle ilgili işlemleri yapmak, seçim süresince ve seçim sonrasında şikayet ve itirazları inceleme yetkisi Seçim Konseyi'ne aittir' önerilerinde bulundu.

AK Parti, CHP, MHP ve BDP, YSK'nın 11 üyeden oluşmasında mutabık kaldı ancak AK Parti ve BDP aynı, diğer iki parti, kurulun yapısı konusunda farklı görüşler sunuldu.


11 yıl önce