|

Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi

TBMM'de Irak ve Suriye'deki örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi 298 "evet" oyu ile kabul edildi. 98 milletvekili de ret yönünde oy kullandı.

Ajanslar
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 16:56 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi
Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi

Irak ve Suriye'den gelebilecek saldırıların bertaraf edilmesi, TSK'nın gerektiğinde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren Başbakanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

CHP ve HDP'den red

Genel Kurul'daki oylamaya 396 milletvekili katılırken, 298 milletvekili kabul, 98 milletvekili de ret yönünde oy kullandı. Oylamada tezkere için AK Parti'nin yanı sıra MHP kabul, CHP ve HDP ise red yönünde oy kullandı.

Ulusal güvenliğe yönelik tehditler arttı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Genel Kurul'da tezkereye dair yaptığı sunuşta, Türkiye'nin güney sınırı boyunca ulusal güvenliğine yönelik risk ve tehditlerin arttığını belirterek, "Sorulması gereken soru şudur; bu bölgedeki risk ve tehditler geçen yıla göre artmış mıdır artmamış mıdır? Birleşmiş Milletler'den karar çıkartılması da göstermiştir ki bu bölgedeki riskler artmıştır. PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir. IŞİD tehdidi iki komşumuzda apaçık ortadadır. Bu tehdit bölgede son dönemdeki gelişmelerin etkisiyle farklı boyut kazanmıştır. Her ülkenin teröre karşı tedbir alması uluslararası hukuk gereğidir" dedi.

Süleyman Şah'ı korumak asli vazifemiz

Yılmaz, Irak'ın yıllardır bu ülkedeki "teröristleri" engellemediğini ve yargı önüne çıkarmadığını vurgulayarak, Irak'taki "terör örgütlerinin" saldırılarına son vermek için her tedbirin alındığını ve tezkerenin de bu tedbirlerin bir parçası olduğunu belirtti.

IŞİD başta olmak üzere radikal örgütlerin ulusal güvenliğe doğrudan tehdit oluşturduğunu belirten Yılmaz, "IŞİD'in Süleyman Şah bölgesinde mevcudiyeti ulusal güvenliğimize apaçık bir risk oluşturmaktır. Bunu korumak asli vazifedir. Türkiye Cumhuriyeti bunu yerine getirmekte hiçbir tereddüt göstermeyecektir" dedi.

Çankaya Köşk'ünde güvenlik zirvesi

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla bu akşam Çankaya Köşkü'nde güvenlik zirvesi gerçekleştirilecek.

Zirvede, Suriye ve Irak'ta İslam Devleti militanlarının saldırıları, Suriye'nin kuzeyindeki Kobani kentine yönelik saldırılar ve buradan Türkiye'ye yönelik artan göç ile bölgesel gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

Suriye'de bulunan ve Türkiye'nin toprak parçası olarak kabul edilen Süleyman Şah Türbesi de Türkiye açısından kritik öneme sahip bulunuyor.

İslam Devleti militanları Türbe'nin yakınlarına kadar gelirken, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel bugün yayımladığı özel Kurban Bayramı mesajında orada görev yapan personelden gelecek haber çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin anında yanında olacağını belirtti.

10 yıl önce