|

Medeniyetler tek kubbe altında buluştu

BM'nin Cenevre Ofisi'nde 'İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu' açıldı. İspanyol sanatçı Miquel Barcelo'nun tasarladığı salonun kubbesinde, dünyanın dört bir yanından getirilen renkler yer alıyor.

Aa
00:00 - 19/11/2008 الأربعاء
Güncelleme: 02:57 - 19/11/2008 الأربعاء
Yeni Şafak
Medeniyetler tek kubbe altında buluştu
Medeniyetler tek kubbe altında buluştu

BM'nin Cenevre Ofisi'nde açılan 'İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu'nun kubbesi dünyanın tüm rengelerini barındırıyor. BM Cenevre Ofisi'nde İspanyol Mimar Miquel Barcelo tarafından üç buçuk yıl süren bir çalışmayla düzenlenen “İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu”, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İspanya Kralı Juan Carlos, Başbakanı Luis Rodriguez Zapatero ve Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio'nun katılımıyla açıldı.

21. YÜZYILIN BARIŞ PROJESİ

Başbakan Tayyip Erdoağan, burada yaptığı konuşmada, “2005 yılında İspanya ile birlikte (eski BM Genel Sekreteri) Kofi Annan'ın riyasetinde başlattığımız Medeniyetler İttifakının büyük kapsamlı BM süreci haline gelmesinden büyük mutluluk duyuyorum” diyerek, bu inisiyatifin her geçen gün daha fazla ilgi görmesinin medeniyetler arasında diyalog ve işbirliği zorunluluğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Erdoğan, “Eğer liderler olarak ortaya koyduğumuz bu irade, aldığımız önlemler etkili eyleme dönüşürse ve fırsatlar daha iyi kullanılırsa, Medeniyetler İttifakı 21'inci yüzyılın barış projesi olmaya adaydır. Bu inisiyatifin amacı uluslararası toplumda gözlemlediğimiz kültürel kutuplaşmanın, hoşgörüsüzlüğün ve her türlü ayrımcılığın önlenmesidir” diye konuştu.

AYNI GEMİNİN YOLCULARIYIZ

Dünyayı “aynı gemide yolculuğa” benzeten Erdoğan, herkesin el birliği, gönül birliği yaparak daha iyi bir dünya için kararlı ve azimli şekilde çalışmasını istedi. Erdoğan, Medeniyetler İttifakı girişiminin “Türkiye ve İspanya tarafından omuzlanmasını” ne kadar olumlu bir seçim olduğunun daha iyi anlaşıldığını ifade ederek, her iki ülkenin medeniyetlerin kesişme noktasında bulunduğuna ve farklı kültürlerin uzlaşmasında tarihsel rol oynadığına dikkati çekti. Başbakan Erdoğan, AB adayı, halkının büyük çoğunluğu Müslüman, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti Türkiye'nin çok geniş bir coğrafyada diyalog kurma imkanı sunduğuna işaret etti.

TÜM RENKLER BİRLEŞTİRİLDİ

BM İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu kubbesinin tasarımı İspanyol sanatçı Miquel Barcelo (50) tarafından yapıldı. 23 milyon dolara mal olan kubbenin en dikkat çekici unsurunu, tavandan sarkan buzul şeklindeki yüzlerce küçük parça oluşturuyor. Sanatçının dünyanın dört bir yanından getirilen renklerle hazırlanan boyayı kullandığı kubbede parlak renkler göze çarpıyor. Laboratuvarlarda özel olarak hazırlanan dayanıklı aliminyumun da kullanıldığı kubbedeki çalışmalar bir yılda tamamlandı. 1500 metre karelik alana sahip kubbenin tasarımında Barcelo'ya mimarlar ve mühendisler yardım etti.


Çatışma değil ittifak zamanı

“Ankara ve Madrid'in, İstanbul ve Gırnata'nın ve Barselona'nın Akdeniz kültür ikliminin parçaları olduğunu” belirten Erdoğan, İspanyol flamengo ve Türk sufi müziğinin aynı mesajı verdiğine ve dil farklılığına rağmen Mevlana ve Cervantes'in aynı ruhu seslendirdiğine inandığını belirtti. “Ortak yönlerimiz farklılığımızdan çok daha fazladır” diyen Erdoğan, “Şimdi çatışma zamanı değil, ittifak zamanı” şeklinde konuştu.





٪d سنوات قبل