|

MGK Suriye ve Irak'ta yaşananları masaya yatırdı

MGK'nın nisan ayı olağan toplantısında Suriye, Annan Planı'nın uygulanabilirliği ve Irak'taki siyasi gelişmeler ele alındı. Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 03:02 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
MGK Suriye  ve Irak'ta yaşananları masaya yatırdı
MGK Suriye ve Irak'ta yaşananları masaya yatırdı


Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile kurul üyesi bakanlar ve kuvvet komutanlarının katıldığı toplantı yaklaşık 2,5 saat sürdü. MGK Genel Sekreterliği'ne yeni atanan Muammer Türker de ilk kez toplantıda yer aldı. Toplantıda iç ve dış gelişmeler değerlendirildi. Suriye'de ve Suriye sınırı yakınında yaşanan olaylar ve gelişmeler, Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye konusundaki diplomatik girişimlerinin ele alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada Suriye konusunda BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik planının tüm unsurlarını eksiksiz yerine getirme yükümlülüğüne dikkat çekilerek, 'Suriye'de akan kanın bir an evvel durdurulması ve halkın meşru talepleri doğrultusunda demokratik geçiş sürecinin önünün en kısa sürede açılması gerektiği vurgulanmıştır' denildi, bu süreçte Suriye halkının korunmasının ve insani yardım ulaştırılmasının öneminin altının çizildiği vurgulandı.

BİRLİK VURGUSU

Açıklamada ayrıca 'Gerek Irak'ta gerek bölgemizde her türlü etnik ve mezhep temelli siyaset anlayışını reddeden Türkiye'nin Irak'taki siyasi gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürdüğü ve bu ülkenin karşı karşıya bulunduğu sorunların ülkenin birlik ve bütünlüğü temelinde çoğulcu demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiği değerlendirilmiştir' denildi. Terörle mücadele konusunun da gündeme geldiği MGK'da, PKK'ya karşı gerçekleştirilen operasyonlar hakkında TSK tarafından brifing verildiği öğrenildi.


12 yıl önce