|

MHP'nin 'Süleyman Şah' önerisi kabul edilmedi

MHP'nin, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu ile ilgili Genel Görüşme talebini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

Yeni Şafak
19:41 - 24/02/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 17:42 - 24/02/2015 الثلاثاء
AA

MHP'nin, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun taşınmasıyla ilgili Genel Görüşme Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi. 


MHP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun 94 yıl sonra IŞİD'e terk edildiğini ileri sürdü.


Korkmaz, "Başta Erdoğan, onun genel sekreteri Davutoğlu, kahraman TSK'nin içinde başka paşa kalmamış gibi Genelkurmay Başkanı yapılan kendine özel paşa....Ülke bekası açısından adeta Bermuda Şeytan Üçgeni... Bırakın bölgede oyun kurmayı, oyunda küresel ve bölgesel güçlerin en acısı da besleyip büyüttüğü, sonra da iş tuttuğu terör örgütünden yediği dayak neticesinde, oyun kuruculuktan mezar nakliyeciliğine soyunmuş, kimseler görmeden, gecenin karanlığında ecdat yadigarı Süleyman Şah Türbesi'ni IŞİD'e terk ederek izne dönmüştür. Göz göre göre vatan toprağı kaybedilmiştir. Bunun adı ricattır. Bulduğunuz çözüm, kutsal emanetleri alıp gizlice sıvışmak oldu. Ey AKP, 'erkekliğin onda dokuzu kaçmaktır' mı diyorsunuz? Vatana ihanet daha nasıl olur? Bu hesap sorulduğunda üç kafadar artık gezici mezar nakliyecilik şirketi mi kurar, yoksa strateji enstitüsü kurup stratejik derinlik masalları mı anlatır, onu bilemem ama bu hesabı tarih önünde vereceksiniz" diye konuştu.


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, sataşma gerekçesiyle söz alarak, Korkmaz'ın "Oktay Vural'ın  çok kötü bir kopyası olma yolunda ilerlediğini" söyledi.


Bostancı, Korkmaz'ın kullandığı dilin ne MHP ne de siyasete katkısı olacağını belirterek, " Erkeklikten bahsederek, 'bermuda şeytan üçgeni' diyerek devletin tepesinde bulunan ve oraya meşru yollarla gelmiş olan insanları aşağılamaya kalmak, 'üç kafadar' diye sokağa ait, o duvarlara yazılan küfürlere benzer dille konuşma siyasi analiz değil, hakarettir. Böyle konuşarak meşhur olmak istiyor. Siyasete katkı yapmak isteyen böyle konuşmaz, böyle maço dille..." ifadelerini kullandı. 


Korkmaz da sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Akademisyen beyefendinin öğrencilerine ne anlattığını merak ediyorum. Seni hiç ülkücü olarak görmedim, olsa olsa kötü bir türkücü olursun sayın hoca. Benim şöhret olma düşüncem olmaz" dedi.  


HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Süleyman Şah Türbesi'nin taşımasının başarı olarak sunulduğunu ifade ederek, geriz bir tartışma yapıldığını, bunun yerine Türkiye'nin Ortadoğu ve Suriye politikalarının irdelenmesini istedi.  "Kobani kurtulmamış olsaydı, türbeyi başka yere taşımak mümkün olmazdı" diyen Irmak, TSK'nın IŞİD'den boşaltılan alana girdiğini ve yerel unsurlarla işbirliği yapıldığını savundu. 


CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, "PYD'nin yardımıyla kaçabildiniz. IŞİD'den de icazet almışsınız. Çırpındıkça batıyorsunuz, kıbleyi şaşırdınız. Bu kahramanlık destanı değil. Senin stratejik derinliğin de PYD hatta IŞİD'in yardımıyla Eşme Köyü'ne gömülmüştür. Kobani'den kaçan IŞİD militanları Türkiye'ye sızmış, İstanbul'da uyuyan hücre olmuş. Siz tası tarafı toplayıp sandukayı alıp türbeyi de bombalayıp Eşme Köyü'ne getirerek vatan topraklarını başka ülkenin egemenliğine bırakmış olmuyor musunuz? Bu, TCK'da ağırlaştırılmış müebbet gerektiren suçun tarifine girmiyor mu? Türkiye'de yargılanacaksınız, uluslararası ağır ceza mahkemeleri de sizi yargılayacak" diye konuştu. 


AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, türbenin yerinin daha önce iki kez değiştirildiğini belirterek, sınıra yakın yere taşınmasının doğru bir hamle olduğunu savundu. Ünal, son derece başarılı harekatla hem vatan toprağına sahip çıkıldığını, hem askerlerin zarar görmesinin engellendiğini, hem türbenin terör örgütlerine bırakılmadığını söyledi.


 Görüşmelerin ardından MHP grup önerisi, kabul edilmedi. 


AK Parti ve CHP tartışması...

Tartışma, grup önerisinin reddedilmesinin ardından devam etti. 


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD'e teslim edilerek TSK'nın geri çekilmesi, Hükümet tarafından başarı olarak sunuluyor, aslında bu bir hezimettir"  dedi.   


AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, türbenin daha önce 1939 ve 1975 yıllarında yerinin değiştirildiğini hatırlatarak, "Açıp baksınlar, o zaman hangi iktidarlar vardı. Türbe münasebetiyle asla ve asla bir toprak kaybımız olmamıştır. Bayrağımız Suriye'de yeni bulunan güvenlikli alanda dalgalanıyor ve türbe de orada inşa edilmeye başlandı. Birileri,  'o emanetlerimiz, subay ve astsubaylarımızın o yangının içinde Allah muhafaza şehit haberleri gelir de burada rant elde edebilir miyiz acaba' hesapları içindeler miydi? O yangının içinden tereyağından kıl çeker gibi...O mübarek emanetler ve sandukayı emin bir yere taşımışız. Dünya bunu alkışlıyor ama özellikle Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları eğer Suriye rejiminin resmi ajansında manşet olabiliyorsa, asıl sorgulanması ve yargılanması gereken budur. Hükümetimiz  milletimizin hukukunu en iyi şekilde savunmuştur" diye konuştu


CHP'li Hamzaçebi de sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Siz Osmanlı'dan miras, Cumhuriyet'in koruması altında bir vatan toprağını, bir başka ülkeye bile diyemeyeceğim,  IŞİD'e terkettiniz, kaçtınız, geldiniz. Bunu burada bir de başarı diye anlatıyorsunuz. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Ege Denizi'nde Kardak kayalıkları vardı. Kayalık, size göre vatan parçası değildir. 'verelim, gidelim' dersiniz Yunanistan'a. Zamanının Başbakanı, Yunanlılar oraya bayrak çekince, 'o bayrak iner, o asker gider.' Bu tavrı gösterebilen bir Başbakan yok. Kaçmış, gitmiş oradan, PYD onlara kılavuzluk yapmış" dedi.


Konuşmasını sürdüren Hamzaçebi, "Bu tam bir rezalettir, skandaldır, TCK'nın 302. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğinde bulunan bir toprağı başka ülkeye terk ederseniz ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılırsınız. Davutoğlu ve ekibi, bu cezayı görecektir. Bunu yaşayıp göreceğiz. Bunun adı vatana ihanettir" görüşünü savundu.   

#mhp
#tbmm
#süleyman şah
٪d سنوات قبل