|

Milli İHA’dan uçuş rekoru

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın başlattığı milli insansız hava aracı projesinde Bayraktar adlı İHA, TSK’nın yaptığı testlerden tam not alarak envantere kabul edildi. Keşan’da gerçekleştirilen testlerde, 87 km/saat hızla esen darbeli rüzgarda uçmayı başaran milli İHA, 8 bin 238 metre yüksekliğe çıkarak rekor kırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 22:38 - 24/11/2014 Pazartesi
Diğer
Savunma sanayiinin millileştirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalarda bir rekora daha imza atıldı. Tamamen milli imkanlarla tasarlanan ve özgün sistemlere sahip olan Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Blok 2 Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yaptığı testlerden tam not alarak envantere kabul edildi. Toplam 6 pilotsuz uçak ve yer sistemlerinden oluşan proje, teknolojik olarak da birçok ilki barındırıyor.

ÜNLÜ RAKİPLERİNDEN DAHA TEKNOLOJİK

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından 6 Ocak 2012 tarihinde başlatılan proje, Kale ve Baykar şirketleri tarafından hayata geçirildi. Milli tasarım taktik sınıftaki ilk pilotsuz uçak olan Bayraktar, Edirne’nin Keşan ilçesindeki askeri havaalanında 17-22 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen özel testlerden tam not aldı. Bayraktar’ın Predator, Heron gibi ünlü markalar da dahil, dünyada hiçbir alternatif İHA sisteminde bulunmayan tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi teknolojilere sahip olduğu açıklandı.

REKOR ÜSTÜNE REKOR

Bayraktar Taktik İHA, buzlu bulut, havada 83 km/saat hızında darbeli rüzgar, türbülans içinde uçuş gibi hava muhalefetinde denendi ve tüm denemeleri eksiksiz tamamladı. Ayrıca 37 km/saat hızındaki darbeli yan rüzgarda da otomatik iniş yapabilen Bayraktar, Saroz Körfezi üzerinde 24 saat 34 dakika boyunca havada kalmayı başararak Türk havacılık tarihindeki en uzun uçuş süresine sahip hava aracı olma unvanına da erişti. Bayraktar Taktik İHA Sistemi, test uçuşları sırasında ayrıca 8 bin 238 metre yüksekliğe çıkarak bir rekora da imza attı. Yer sistemine bağımlı olmaksızın otomatik iniş ve kalkış yapabilen Bayraktar, 150 km mesafedeki yer sistemiyle haberleşebiliyor.
#İHA
#TSK
#SSM
#rekor
9 yıl önce