|

Muhatabımız muhaliflerdir

Başbakan Davutoğlu, Esed rejminin Şah Fırat operasyonuna tepki göstermesinin kendileri için kıymeti harbiyesi olmadığını belirtti. Davutoğlu, bu konuda muhatap olarak Suriye Ulusal Koalisyonu’nu aldıklarını söyledi. Davutoğlu, can kaybı yaşanmaması için bölgedeki taraflara bildirimde bulunduklarını belirtti

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:09 - 24/02/2015 Salı
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Türkiye-Macaristan Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından mevkidaşı Viktor Orban ile basın toplantısı düzenledi, soruları cevapladı. 

Bir gazetecinin, Suriye’nin Süleyman Şah operasyonunu BM’ye taşımasına yönelik sorusu üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu: 

“Türkiyenin Şah Fırat opersoyunuyla bizim toprağımız olan bir mekandan kutsal emanetlerimizi alıp, yine başka bir Suriye toprağında daha önce olduğu gibi tekrar onları yerleştirmemiz, uluslararası hakkımızın kullanılması anlamına gelir. Hiçbir şekilde bunun tartışılacak tarafı yoktur. Biz bu konuda BM’ye, bütün taraflara bildirimlerde bulunduk. Türkiye kendi toprağı olarak gördüğü yeni yeri şu anda Eşme’de inşa edilen türbe ve bulunduğu çevre artık Türk toprağıdır. Bunun tartışılır tarafı yoktur.” 

KIYMETİ HARBİYESİ YOK

Suriye hükümetinin, bunu tartışmak yerine Türkiye’nin de toprağı olarak kabul ettiği o bölgede, niçin mevcut olmadığını izah etmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Karakozak’ta, DEAŞ, özgür Suriye ordusu, PYD kontrolü olduğunu ancak Suriye rejiminin şu anda Karakozak’ta fiilen bulunmadığını kaydetti. Davutoğlu, “Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkalarına savaş gibi naralar atmasının kıymeti harbiyesi yoktur. Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, halklarıyla barışsınlar ondan sonra bu konuda fikir beyan edebilir. Kendi halkına zulüm eden bir rejimin, Türkiye’nin haklarını korumak için attığı adımı eleştirmeye hakkı da yok” dedi.

MÜKEMMEL BİR OPERASYON

Bu konuda muhatap olarak Suriye Ulusal Koalisyonu’nu aldıklarını ve bildirimde bulunduklarını ifade eden Davutoğlu, “Türkiye gerekli gördüğü anda ulusal çıkarı için gerekli gördüğü adımı atar, bu adımı attık ve operasyon başarıyla tamamlandı, bütün dünyanın gıpta ettiği bir başarıyla. Bir kaza dışında hiçbir kaybımız olmadı, mükemmel işleyen bir operasyondu. Türkiye’yi dolaylı ve doğrudan kimse tehdit edemez. Öncelikle sürdüğü 2 milyon mültecinin hakkından bahsetsin biz bu konularda hakkımız korumaya kararlıyız” diye konuştu.

TEKNİK BİLDİRİM YAPILDI

Türkiye’nin kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde izin almayacağını destek de istemeyeceğini dile getiren Davutoğlu, o bölgede oldukları için Özgür Suriye Ordusu’na, PYD ve bütün taraflara sadece “Biz giriyoruz, gideceğiz, bu operasyonu yapacağız sakın ola ki karşımızda herhangi bir engel olmasın sivil kayıplara sebebiyet verecek bir uygulama söz konusu olmasın. Bu sadece teknik bir bildirim. Türkiye karar verdiği zaman ulusal hakkını, hukukunu korumak için kimseden izin de destek de istemez” dedi.

New York’ta Ban Ki Moon’la görüşecek

Davutoğlu, G20 Dönem Başkanı olarak daha önce Londra’da yapılan yatırımcılar konferansının ikinci ayağı olacak ziyarette, finans ve yatırım çevreleriyle bir araya gelecek. 3-7 Mart arasında New York’ta yapılacak temaslarda doğrudan yatırımcılar ve portföy yatırımcılarıyla görüşmeler olacak. Başbakan Davutoğlu, New York’taki temasları sırasında 5 Mart’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşecek. Görüşmede, başta Suriye, Irak ve Kıbrıs sorunu gibi önemli konular ele alınacak. Davutoğlu, ziyaret sırasında düşünce kuruluşlarında toplantılara katılacak, Amerika’daki basın kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelecek. Başbakanlık kaynakları, bir soru üzerine, sadece New York’a gerçekleştirilecek ziyaretin, finans ve yatırım odaklı olduğunu vurgulayarak, Amerikan yönetimiyle görüşmenin öngörülmediğini, zaten ihtiyaç olduğunda gerekli mekanizmalar aracılığıyla diyaloğun devam ettiğini bildirdi.

#Ahmet Davutoğlu
#Macaristan
#Şah Fırat opersoyunu
9 yıl önce