|

O kadro tarihe geçecek

Başkanlık sisteminin Türkiye’ye çok şey kazandıracağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu değişimi yapacak kadro tarih boyunca hiç unutulmayacaktır” dedi. Erdoğan, Diyanet’e tahsis edilen araçla ilgili tartışmalara da rest çekti: Dinayet’e uçak da tahsis edilmeli.

Yeni Şafak
04:00 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:54 - 27/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV televizyonunda soruları cevaplandırdı. Başkanlık sistemi, Diyanet İşleri Başkanı'na tahsis edilen araç, 7 Haziran seçimleri, çözüm süreci gibi önemli konularda değerlendirmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları kaydetti:



TÜRKİYE ÇOK ŞEY KAZANACAK


Dünyada parlamenter sistemle idare edilen sistemlere bakıldığında belirli bir yerden sonra patinaj başlıyor. Türk milleti artık bir karar arifesinde, idari bir değişimi dönüşümü ortaya koyacak. G20 ülkelerinin birçoğu başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bu ülkeler başkanlık sistemine bu denli önem verdiklerine göre, bu değişimi biz neden düşünmeyelim. Derdimiz faniler değil, sistemin üzerinde durmalıyız. En ideal sistemi belirleyebilmek için bu sistemi kimler en iyi şekilde başarmış bunlara bakmamız lazım. Türkiye bundan çok kazanacaktır. Bu değişimi yapacak kadroda tarih boyunda hiç unutulmayacaktır.



DEMİRTAŞ MUHATABIM DEĞİL


(Selahattin Demirtaş'ın 'Herkesin Cumhurbaşkanı olsaydı da Yüksekova Havaalanı'nın kurdelesini beraber kesebilseydik' sözlerinin hatırlatılması üzerine) Öncelikle muhatap almak istemem. Bu ülkenin cumhurbaşkanına kullandığı kelimeleri iyi bilecek. Beni CHP'nin ve MHP'nin belediye başkanları karşılar. Şu anda HDP'nin belediye başkanlarının beni karşıladığı bir il olmamıştır. Mardin'e, Diyarbakır'a gittim gelemediler. Neden? Dağdan talimat gelmiştir. Dağdan gelen talimatlarda yönetilen belediyelerle nasıl diyalog kuracaksınız? Bu havalimanına aşıksa milletvekiliydi Meclis'te niye 2 yıl boyunca yardımcı olmadı. Onun oraya gelmesi önemli değil bizim için önemli olan Hakkari halkının orada olması önemli.



DİYANET'E UÇAK TAHSİS EDİLMELİ

Ben önceden bilgi sahibi olsam kesinlikle iade etmeyin derdim aracı. Böyle bir itibar makamına bu saygısızlığı yapmak doğru değil. Mehmet Görmez sadece bu ülkenin dini lideri değildir. Ama bunların dinle diyanetle alakası yok. Ben de Cumhurbaşkanlığı envanterindeki zırhlı Mercedeslerden birini tahsis ettim. Şu anda gönlüm hoşnut, çünkü o makam buna layık. Vatikan'a niye bakmıyorlar. Dini liderin özel uçağı var. Biz sıradan bir ülke miyiz? Vatikan'da bu olacak, bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek. Bunu Ahmet (Davutoğlu) bey ile konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanımızın yurtdışı ziyaretlerine şu anda havuzda bulunan uçaklarımızdan kullanmak suretiyle gitsin. O ziyaretlerde zamana karşı yarışıyorsunuz.



DOLMABAHÇE KARESİ YANLIŞTI

(Dolmabahçe ve İzleme Komitesi olaylarını da karşı çıktınız. Kaygılarınız mı vardı? sorusu üzerine) Dolmabahçe ile ilgili olarak orada o kişilerle bir karenin içinde yer almayı hükümetimiz için doğru bulmadım. Bana göre o kare yanlıştı. O karenin içinde olanlardan birisinin dün akşam televizyonda milletvekillerimizden birisine telefonla bağlandığında “konuşma lan” diyor. Bu adamlarla gidilir mi? Görüşme yapacaksanız yapın ama kalkıp aynı karede yer almayı doğru bulmadım. Benim dönemimde de bu tür görüşmeler olmuştur ama hiç birisi bir fotoğraf karesi olmamıştır.



İZLEME KOMİTESİ ZATEN VAR

İzleme Komitesi'ne gelince ne demek İzleme Komitesi. Bu ülkede İzleme Komitesi'nin işini devlet kendi birimleriyle bunu yapar, dışarıdan sipariş kişilerle bu işin izlemesi yapılmaz. Akil insanları kuran benim başlattık yürüttük. Ama ondan sonra işte onların içinde şunları seçelim olmaz böyle bir şey. O zaman devlet kendi varlığından vazgeçer. Zaten şu anda bizim izleme komitemiz var. MİT onu yapıyor şu anda.







#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#diyanet
#seçimler
9 yıl önce