|

Oğlu asker olana 250 lira maaş

Başbakan Erdoğan, evladı askerde bulunan ailelere grup toplantısında müjde verdi: Evladı askerde olan, kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocuğu askerde olduğu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 TL ödemeye başlıyoruz.

Fazlı Şahan
00:00 - 17/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:12 - 16/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Oğlu asker olana 250 lira maaş
Oğlu asker olana 250 lira maaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada şehit yakını, gaziler ve evladı askerde olan aileler için müjdeli haberler verdi. Şehit yakını ve gaziler için maaş ve istihdam hakkı artışı ile elektrik-su faturalarında da indirim imkanı getirdiklerini söyleyen Erdoğan, isteyenlerin 20 yıllık faizsiz konut kredisinden de yararlanabileceğini belirtti. Terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına da maaş ve istihdam hakkı getirildiğini kaydeden Başbakan, oğlu askerde olan yoksul ailelere de başvurmaları durumunda her ay 250 TL yardım yapılacağını açıkladı.

BAŞLARINI ÖNE EĞDİRMEYİZ

Çözüm süreci başladığından beri üzerinde en hassas durdukları konunun şehit ve gaziler olduğunu dile getiren Erdoğan, 'Şehitlerimiz nasıl ki bizim kutup yıldızlarımızsa, onların aileleri de bizlere emanetidir. Şehit yakınlarının, gazilerin başını asla öne eğdirmeyeceğiz' dedi.

Geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı kurduklarını hatırlatan Erdoğan, 43 ayrı mevzuata dağılmış şehit yakınları ve gazileriyle ilgili düzenlemeleri gözden geçirdiklerini, gelen talepler doğrultusunda da düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Erdoğan, müjdesini verdiği düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:

73 bin lira faizsiz konut kredisi

Şehit yakını ve gazilerden su ve elektrik ücretlerinde indirim imkanından yararlanamayanların tamamı artık bu haktan yararlanma imkanına kavuşacak. Ayrım yapmadan tüm şehit yakını ve gazilerimizi bu kapsama alıyoruz. Vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da faizsiz konut imkanı getiriyoruz. Hak sahipleri bu çerçevede 73 bin lira, 20 yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabilecekler.

Mehmetçik yolu gözleyenlere yardım

Evladı askerde olup muhtaç olan ailelere çocuğu askerde olduğu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 lira ödeme yapılacak. Ayrıca daha önce sadece Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlarla asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkanını, şimdi tüm vazife malullerine sağlayacağız.

Ailelere maaş ve iki istihdam hakkı

Vazife ve harp malullüğü kapsamında olup istihdam hakkı bulunmayanlara da istihdam hakkı verilecek. Örneğin Afyonkarahisar'da şehit olan askerlerimizin (cephanelik patlaması) yakınlarına sadece maaş veriliyordu, şimdi maaş artı 2 istihdam hakkını bu düzenlemeyle şehitlerimizin yakınlarına getirmiş oluyoruz.

Bomba mağdurları da yararlanacak

Vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerine bir istihdam hakkı getirilecek. Buna ek olarak terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara da bir istihdam hakkı getiriyoruz. Sosyal güvencesi olanların maaş hakkından yararlanmasına imkan sağlıyoruz. Güngören saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına veya malul olanlara bir istihdam hakkı geliyor, aynı şekilde Bingöl'deki kardeşimize böyle bir hak geliyor. Bu vatandaşlarımız sosyal güvencesi olsun ya da olmasın, ayırım yapılmaksızın maaş hakkına kavuşuyor.

Gazilerin imkanları artık daha geniş

Yeni bir düzenlemeyle vazife ve harp malullerine sağlanan hakların kapsamını genişletiyoruz. Vazife ve harp malulü kapsamında olan TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara ise bir istihdam hakkı getiriyoruz. Ayrıca 65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlar ile muhtaç engellilere yönelik maaş uygulamasının kapsamını da belli kriterler çerçevesinde genişleteceğiz.

Ya 'hayır' söyle ya da sus

Başbakan Erdoğan, 'Çözümün parçası olmayan sorunun parçasıdır' diyerek bu meselede 'hayır' konuşmayacak olanların en azından 'susarak' sürece katkı vermelerini beklediğini söyledi.

Kemal Bey tarihte sıfır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen hafta grup toplantısında defalarca kendilerinin tarih bilmediğini ifade ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, defalarca 'tarih dersi' vermiş olmalarına rağmen CHP Lideri'nin bir türlü öğrenemediğini kaydetti. Erdoğan şunları söyledi: 'Hani bir şarkı vardır ya; 'Mazi kalbimde bir yaradır...'

KARNESİ ORTADA

Mazi, yani tarih Sayın Kılıçdaroğlu'nun kalbinde yara olduğu için verdiğimiz tarih derslerini bir türlü öğrenemedi. Sayın Kılıçdaroğlu'nun tarih karnesi ortada... Bakın Dersim Tarihi sıfır, CHP tarihi sıfır, demokrasi tarihi sıfır, İstanbul şehir tarihi sıfır... Aday olduğu ilçeyi filan bilmez. Kağıthane'ye Kağıttepe diyecek kadar... Futbol tarihi o da sıfır. Çünkü Lefter'i orta sahadan alıp kaleye geçirecek kadar sıfır. Bitmedi, İslam ve Türkiye tarihi yıldızlı sıfır...'

NERESİNİ DÜZELTEYİM?

Erdoğan, geçen hafta bir CHP heyetinin Şanlıurfa'ya gittiğini belirterek, bazı tarihi mekanları da ziyaret edeceklerini yazılı olarak duyurduklarını hatırlattı. Yazıda, o tarihi mekanların içinde Şanlıurfa'da 'Hz. Selahaddin Eyyübî Türbesi' de bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

'Metinde öyle geçiyor. Bu tarih hatasının neresini düzeltelim bilmiyorum. Bir kere Selahaddin Eyyübî değil, Hz. Eyüp Peygamber, ikincisi Hz. Eyüp Peygamber'e naksedilen türbe, Şanlıurfa merkezde değil, Virahşehir'de. Üçüncüsü Şanlıurfa merkezde CHP'lilerin ziyaret edeceklerini duyurdukları yer türbe değil, makam. Dedim ya ders veriyoruz, veriyoruz ama niyeti yok. Suriye'nin başkenti Şam'ı son aylarda defalarca ziyaret etiler. Gözleri de gönül gözleri de kapalı olduğu için Şam'ın merkezindeki Selahaddin Eyyübî türbesini öğrenemediler.'

'Milliyetçiyim' dedi kasaları boşalttı

Başbakan Erdoğan, milliyetçiliğin slogan atmak, gençleri birbirine kırdıracak çağrılar yapmak, devletin kasasını boşaltmak, ülkeye milyarlarca dolar fatura ödetmek olmadığını belirterek, 'Gerçek milliyetçilik 'milliyetçiyim' diyenlerin boşalttığı devlet kasasını doldurmaktır' dedi. Merkez Bankası döviz rezervinin yeni bir rekora ulaştığını belirten Erdoğan, 'Milliyetçiyim diyenler, milli bankamız Merkez Bankası'nın kasasını bize 27,5 milyar dolarla teslim ettiler. Şu anda kasası tarihin en yüksek rezervine ulaştık. MB döviz rezervi 127 milyar dolara çıktı' ifadelerini kullandı. MHP'nin ortağı olduğu koalisyon hükümeti döneminde bankaların kasalarının boşaltıldığını, yüzde 7500 faizle birilerine rantlar sağlandığını dile getiren Erdoğan, 'Bunların hesabını vermeyecek misin Bahçeli? O hükümetin ortağı olduğuna göre, bunun hesabını sormalıydın. Sormadın, dolayısıyla sen de mesulsün' diye konuştu.


11 yıl önce