|

Oslo görüşmelerini kimin sızdırdığını açıkladı

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Oslo görüşmelerini yabancı bir istihbarat servisinin paralel yapıya sızdırdığını söyleyerek, çözüm sürecinin sekteye uğratıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
10:26 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:50 - 19/11/2014 Çarşamba
Diğer

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin çözüm süreci ile ilgili sorularını yanıtladı. Oslo görüşmelerinin hükümet tarafından değil, devletin istihbarat teşkilatı tarafından yürütüldüğünü anlatan Âlâ, şunları söyledi: “Oslo görüşmeleri yapıldığında çok ciddi mesafeler alındı, ama oradaki görüşmeler başka bir devletin gizli servisinin bizim içimizdeki bazı mekanizmalara, işte o paralel yapı dediğiniz yapının adamlarına servis edilmesiyle, süreç sekteye uğradı. Sekteye uğramasa önemli mesafe kat edecektik. Ama durmadık devam ettik.”


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de dinlendiğini belirten Efkan Âlâ, “Oslo’da yapılan görüşmeler böyle mekanizmalara, bunları dinleyenlere sızdırılıyor. Bunlar sadece Oslo görüşmelerini sızdırmadı. Milletvekillerinin vekillik yapmalarını ya da hükümetin hükümet etmesini engelleyecek, sandık dışı yöntemlerle darbe girişiminde bulunmak kimsenin haddi değildir. Sayın genel başkanların etrafının da tamamı dinlenmiş. Bu yüz karasıdır. Sayın Bahçeli’nin de Sayın Kılıçdaroğlu’nun da... Tespit ediyoruz, görevden alıyoruz” diye konuştu.


155 POLİS İHRAÇ EDİLDİ

Âlâ, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak bin 181 memura disiplin cezası verildiğini, 460’ının meslekten ihracının talep edildiğini, bunlardan 155’inin de meslekten ihraç edildiğini açıkladı. Bakan Âlâ, “Soruşturmalar devam ediyor. Suça karışmayanlarla bir meselemiz olamaz. Hepsi görevinin başında, görev yapacaklar ama suça karışmış, haksız, gereksiz, devlet bilgilerini dinlemiş, yetkisi olmayan işlere karışmışsa da onları ayıklıyoruz ve gereğini yapıyoruz. Bu kime karşı olursa olsun devletin ciddiyetine saldırıdır. Gizli bilgilerine saldırıdır. Ulusal güvenlik meselesidir” dedi.


1 YILDA 20 BİN ÇOCUK KAYBOLUYOR

ÂLÂ, kayıp çocuklarla ilgili soru üzerine, 2013 yılında kaybolan 20 bin 953 çocuktan 20 bin 433’ünün ve 2014 yılında kaybolan 20 bin 960 çocuktan 20 bin 11’inin bulunduğunu açıkladı. Âlâ “Tamamı bulunsun diye yeni bir proje geliştirdik. Hangi mahallede kaybolduysa mahalleliye elektronik ortamda resimleri gönderilerek bir an önce bulunmalarına katkı sağlayan bir sistemi devreye soktuk” dedi.


ATEŞE İTİLEN POLİS ARACI ÇIKTI

Bakan Âlâ, Van’da düzenlenen Kobani gösterileri sırasında polis panzerinin ateşin içerisine ittiği sivil plakalı otomobillerin Emniyet’e ait olduğunu açıkladı. HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Van’da düzenlenen Kobani gösterileri sırasında polis panzerinin sivil plakalı iki otomobili yanan ateşe doğru sürüklediğini hatırlatarak, “İtilen sivil plakalı polis aracıdır. Bu, durumun vahametini daha da artırmaktadır” dedi. 

HABERTÜRK
#efkan ala
#içişleri bakanıiplan bütçe komisyonu
#oslo görüşmeleri
#çözüm süreci
#paralel yapı
#istihbarat
9 yıl önce