|

Özgür sanatın önü açılıyor

Başbakan Erdoğan'ın 'özelleştireceğiz' açıklamasını yaptığı Şehir Tiyatroları'nın Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, sanatın ne kadar güçlenebileceği ve ne kadar özgür olacağının konuşulduğunu söyledi. Kararın kesin olduğunu dile getiren Arınç, konuya ilişkin çalışmanın başlatıldığını belirtti

Aa
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:10 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Özgür sanatın önü açılıyor
Özgür sanatın önü açılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şehir Tiyatroları konusunda 'özelleştireceğiz' açıklaması Bakanlar Kurulu'nda ele alındı ve teknik bir çalışma için karar alındı. Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 5,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, basındaki eleştirileri doğal karşıladıklarını ancak Şehir Tiyatroları'na verilen desteğe rağmen gerekli kalite ve seyirci sayısının artmadığını, özgürlük kavramının da yeteri kadar yer bulmadığını söyledi. Arınç, şunları kaydetti:

'Şehir Tiyatroları'nda belediyelerin yani işveren olduğu yerlerde biz gerekli kalitenin artmadığını, izleyici sayısının fevkalade dikkat çekecek kadar yükselmediğini ve özgürlük anlayışının yeterince yer bulamadığını görüyoruz. Dolayısıyla sanat gibi bir alanda özgürlüğün daha geniş anlamda sağlanması lazım. O yüzden Sayın Başbakanımız çok da isabetli bir düşünce ile özerk veya devlete ait bir yapıyı değil, bundan sonra özelleştirme alanının daha da genişlemesi ile rekabetin ve kalitenin daha da yükseleceğini ve özgürlük alanlarının daha da güçleneceğini ifade etti. Bu konu Bakanlar Kurulumuz'da tam bir kabul gördü.'

KARARIMIZ KESİNDİR

Arınç, 'Bazılarının ağzında sakız gibi çiğnediğinden değil ama Türkiye'nin sanata da sanatçıya da ihtiyacı var. Ancak, bu desteğin ne kadar daha güçlü olabileceği, sanatın daha ne kadar güçlenebileceği ve yönetim açısından ne kadar daha çok özgür olabileceklerini enine boyuna masaya yatırdık. Bu konudaki kararımız kesindir. Bu konuda teknik bir çalışmanın dünyadaki örnekleri de dikkate alınmak suretiyle çünkü elimizdeki veriler devlete ait tiyatro ve sanatın pek çok çağdaş batı ülkesinde bulunmadığını gösteriyor. Sadece bazı eserlere sponsor olmak suretiyle veya imkan hazırlamak suretiyle yarı zamanlı çalışan sanatçılardan bahsedilebiliyor' diye konuştu.

Arınç, Türkiye'ye özgü bir modelin de meydana getirilebileceğini belirterek, konunun bütün teknik ayrıntılarıyla incelenerek bir taslak hazırlanması için ilgili bakanlara görev verildiğini bildirdi.

GELİŞMELER OLUMLU DEĞİL

Arınç, 'Suriye'deki gelişmeler maalesef hâlâ olumlu değil. Yine kan dökülmeye devam ediliyor, şiddet devam ediyor. Aldığımız bilgiler, bazı şehirlerdeki öldürme olaylarının fevkalade kötü biçimde devam ettiğini gösteriyor. Belirlenen kararlara uymamakta Esed yönetimi devam ederse, BM Güvenlik Konseyi'nden daha radikal yatırımların alınması için Türkiye'nin ve ilgili ülkelerin mutlaka katkı sağlayacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'nin notunun düşürülmesi yersiz

Arınç, kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor's'un Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirmesiyle ilgili de 'Bu haksız ve yersiz bir karardır. Çünkü orada söz konusu edilen bazı verilerin gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır' dedi. Arınç, Standard&Poor's'un elindeki verilerin sağlamlığı konusunda sorgulama ihtiyacımız ortaya çıktı. Kendilerine sorulacak ve onların vereceği cevaplarla belki bu değerlendirme çok daha uygun bir hale getirilmiş olacaktır. Yani Standard&Poor's'un kredi notu görünümün pozitiften durağana çevirmesi hoş bir şey değil. Bu yanlışlıkları hem kamuoyuyla hem de bu kuruluşla paylaşacağız' diye konuştu. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine 'Bir tatil gününde birikmiş tüm meselelerin, neyse onlar, görüşülmesinden daha tabii hiçbir şey olamaz. Uzun sürmesi veya kısa sürmesine ayrıca bir anlam yüklenmesine bir ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim' karşılığını verdi. Arınç, MGK toplantısının kısa sürdüğünü de hatırlatark, "Artık Türkiye bunlara alışacaktır. Eskiden toplumun üzerine karabasan gibi çöken MGK toplantıları, izliyorsunuz bir süreden beri artık Türkiye'de yok" dedi.


İstifası söz konusu değil

Arınç, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik'in istifasının ya da görevden alınmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Bir gazetecinin Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik'in istifa ettiği ya da görevinden alındığı yönünde haberler çıktığını belirterek, 'Bu bilgiyi teyit ediyor musunuz?' sorusuna Arınç, 'Hayır, teyit etmiyorum, böyle bir gelişme yok. Yani Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı'nın istifası söz konusu değil. Şu anda görevden alınması da söz konusu değil' yanıtını verdi.




12 yıl önce