|

Özür sonrası ilk ziyaret

İkili ilişkiler, Suriye ve Kıbrıs konularını görüşmek üzere ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün Türkiye'ye geliyor.

Yeni Şafak
10:49 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 11:09 - 21/11/2014 Cuma
Reuters
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında bugün Türkiye'ye gelecek; Pazar günü Türkiye'den ayrılacak olan Biden'ın temaslarında ikili ilişkiler, Suriye'deki son durum, IŞİD  ile mücadele ve Kıbrıs konularının ana gündem maddeleri olması bekleniyor.


Biden'ın bugün Ukrayna'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından öğleden sonra İstanbul'a gelmesi ve akşam saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor.


Yarın sabah saatlerinde Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen enerji konferansında konuşma yapacak olan Biden, daha sonra sivil toplum temsilcileri ile görüşecek. Öğleden sonra ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile çalışma yemeğinde biraraya gelecek. Biden'ın Pazar günü ise Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinin ardından Türkiye'den ayrılacağı açıklandı.


Biden'ın ziyaretinin en dikkat çekici bölümünün Erdoğan ile yapacağı görüşme olması bekleniyor. Kısa bir süre önce Harvard Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada Suriye'ye giden yabancı savaşçılar konusunda Erdoğan'ın Türkiye'nin yaptığı hataları kabul ederek "Siz haklıydınız" dediğini belirten Biden'a Erdoğan'ın tepkisi sert olmuş ve Erdoğan Biden'ın özür dilemesi gerektiğini belirtmişti.


Bir süre sonra da Beyaz Saray'dan ve cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Biden'ın Erdoğan'ı arayarak özür dilediği açıklanmıştı. Ancak Biden geçtiğimiz haftalarda verdiği bir mülakatta bu açıklamayı yalanlayarak Erdoğan'dan özür dilemediğini söyledi. Yaşanan bu krizin ardından Biden ve Erdoğan ilk kez yüz yüze görüşecek.


Ziyaretin en önemli gündem maddesi ise iki ülke arasında Suriye konusundaki görüş ayrılıkları olacak. ABD, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki IŞİD militanlarına karşı ABD öncülüğünde yürütülen koalisyona katkı vermesini istiyor. Türkiye ise sadece IŞİD'nin hedef alınmasını doğru bulmadığını, Suriye lideri Esad'ın gidişini, Suriye'de mülteciler için güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesini de içeren kapsamlı bir strateji istiyor.


Biden'ın gündemindeki bir diğer madde ise Kıbrıs sorunu olacak. Mayıs'ta adaya da giden Biden, adada taraflar arasında kesintiye uğrayan müzakere süreci konusunda Türk liderlerle görüş alışverişinde bulunacak.

 
#joe biden
#ABD
#özür
9 yıl önce