|

Partiler TV-Radyo için kura çekecek

Aa
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 10:24 - 8/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Partiler TV-Radyo için kura çekecek
Partiler TV-Radyo için kura çekecek

Milletvekili seçimine katılacak siyasi partilerin radyo ve televizyon propaganda konuşma sıralarının belirlenmesi için 10 Temmuz'da Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) kura çekilecek.

YSK'nın kararına göre, AK Parti 3 kez 10, 1 kez 20 dakikalık, CHP 4 kez 10 dakikalık ve diğer siyasi partiler 2'şer kez 10'ar dakikalık radyo ve televizyon propaganda konuşması yapacak. Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda konuşmalarına, 15 Temmuz 2007 Pazar günü başlanacak ve 21 Temmuz 2007 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar belirlenecek gün ve saatlerde yapılmak koşuluyla devam edilecek.

Seçime katılacak Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Emek Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Türkiye Komünist Partisinin 10'ar dakikalık iki, Cumhuriyet Halk Partisinin 10'ar dakikalık dört, Adalet ve Kalkınma Partisinin 10'ar dakikalık üç ve ilaveten 20 dakikalık olmak üzere dört konuşma hakkı olacak.

KONUŞMA SÜRELERİ

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun uyarınca siyasi partiler, 10'ar dakikalık iki konuşma hakkından birini 15 Temmuz 2007 Pazar günü, diğerini 21 Temmuz 2007 Cumartesi günü kullanacak. Bu konuşmalardan ayrı olarak CHP'nin 10'ar dakikalık iki, AK Parti'nin 10 ve 20 dakikalık olmak üzere iki konuşma hakkı daha olacak. Seçime katılan siyasi partilerden sadece AK Parti ve CHP görüntülü propaganda yapma hakkına sahip. Görüntülü propaganda, partilerin yaptıkları ve yapacakları icraatı görüntüye yer vermek suretiyle anlatmaları olarak tanımlanıyor.

Radyo ve televizyonda propaganda için başvuran partilerin yayın zaman ve sıraları, bunların birer temsilcisi ile TRT temsilcilerinin önünde YSK'da 10 Temmuzda ad çekme suretiyle saptanacak. Seçime katılan siyasi partilerden radyo ve televizyonda propaganda yapmak isteyenler, bu durumu en geç bugün saat 17.00'ye kadar YSK'ya bildirecek.

Görüntülerde suç teşkil eden bir husus bulunması halinde bunların yayınına izin verilmeyecek. Kurulca görevlendirilecek üyeler ve Radyo ve Televizyon dairesinde görevli kişiler tarafından radyo ve televizyon konuşmaları tespit edilecek ve Yüksek Seçim Kurulu adına bu görevi yürütecek üyelerin uyarılarına uyulacak.

SEÇİM TAKVİMİ

YSK'nın seçim takvimine göre, seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı 11 Temmuz Çarşamba günü tamamlanacak ve dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlarına teslim edilecek. Seçim propagandası ve yasakları 12 Temmuz Perşembe günü başlayacak. YSK'da kura çeken siyasi partilerin radyo ve televizyon propaganda konuşmaları 15 Temmuz Pazar günü başlayacak.

Takvime göre, süreç bundan sonra şöyle işleyecek:

• 17 Temmuz Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listeleri kesinleştirilecek.

• 18 Temmuz Çarşamba: İlçe seçim kurulları, malzeme torbalarını sandık kurulu başkanlıklarına teslim edecek ve göreve hazır duruma getirilecek.

• 21 Temmuz Cumartesi: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

• 22 Temmuz Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'de sona erecek.


17 yıl önce
default-profile-img