|

Pensilvanya’dan talimat aldılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘paralel yapı’ soruşturmasındaki tutuklulara tahliye kararı veren hâkimlere tepki gösterdi: Pensilvanya’dan aldıkları talimatla bir yönlendirme var. Bunların hukukla alakası yok. Burada kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanmak suretiyle yetki gaspı yapan bir yargı mercii var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2015 Tuesday
Güncelleme: 23:15 - 27/04/2015 Monday
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki günlük Kuveyt ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yetkisiz mahkemenin verdiği tahliye kararlarını eleştiren Erdoğan, özetle şunları söyledi:



Tabii burada yetki kullanımı açısından şu anda kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanmak suretiyle yetki gasbı yapan bir yargı mercii var. Bir defa şu an HSYK'nın saat 14.00'te başlattığı toplantı, bana göre geç kalmış bir toplantı. Bunlar biliyorsunuz 23 Nisan tatil gününde bu işi başlattılar. Ardından cumartesi-pazar tatil. Aynı şekilde bu tatilde de bunu sürdürdüler ve çok daha ilginci, gece sabaha kadar odasında çalışma yürüten bir hakim ve oda kilitli, kimseye bu odayı açmayacak derecede de bu işi anlaşılmayacak şekilde sürdüren bir hakim veya iki hakim.



TEHLİKELİ BİR SÜREÇ


Türkiye'de bu ilişkilerin nerelere geldiğini göstermesi bakımından çok çok tehlikeli, çok çok sıkıntılı bir süreç. HSYK karar vermeden benim açıklama yapmam doğru olmaz. Bunların hukukla alakası yok, tamamen hukuk dışı. Pensilvanya'dan aldıkları talimatla, yapılmış olan dualarla vesairelerle bir yönlendirme burada söz konusu.



BUNLAR ÇOK ÇİRKİN


Temenni ederim ki bugün (dün) HSYK'nın alacağı kararla ideal netice yakalanmış olur. Tahliye kararı, bu tahliye kararıyla bir taraftan sosyal medyada bir algı operasyonu sürdürülmesi, bu algı operasyonuyla dikkat edilirse arşiv resimleriyle adeta sanki cezaevinden çıkmışlar dışarıdalar gibi şeyler yayınlamak, bunlar çok çok çirkin. Nasıl bir örgüt çalışması olduklarını göstermesi bakımından çok çok önemli.



A'DAN Z'YE BEDELİNİ ÖDEMELERİ LAZIM


Şimdi bu örgütün içerisinde yer alanların hepsinin A'dan Z'ye tabii ki bedelini ödemesi lazım. Bu ülke rastgele bir ülke değil. Bu ülkede artık demokrasi egemen olacak. Hukuk yerini bulacak. Adalet yerini bulacak. Öyle isteyenin istediği gibi adaleti tanzim etme şekillendirme yetkisi de yoktur, hakkı da yoktur. Daha da ileri gitmek istemiyorum, daha farklı şeyler anlatmak istemiyorum.



ÇANAKKALE'YE BİR KEZ GELDİLER Mİ


(Muhalefetin Çanakkale'deki törenlere davet edilmemesi) Ben davet edilip edilmediklerini bilmiyorum. Başbakanlığım sürecinde ne Sayın Kılıçdaroğlu'nu ne Sayın Baykal'ı ne Bahçeli'yi Çanakkale'de görmedim. Her yıl 18 Mart'ta ben orada olmuşumdur ama onlar hiçbir törene katılmadılar. Bunu da bir siyasi spekülasyon malzemesi yapmak istiyorlar. Kendilerine genel başkan olduktan sonra bir kez Çanakkale'ye anma törenlerine geldiler mi? Bir kez gelmediler, ben görmedim. Farklı yerlerde tören düzenlemişlerse onu bilemem.



PUTİN'E KIRGINIM


(Putin'in Erivan'daki törenlere katılması) Rusya bu ifadeyi daha önce de kullandı. Benzer ifadeyi Fransa da kullandı. Putin'in böyle bir adım atmasına üzüldüm. Üzgünüm, kırgınım. Rusya'nın kendi tarihini masaya yatırması lazım. Bunların hesabını versinler. Türkiye soykırım yapmamıştır. Biz arşivlerimizi açıyoruz. Varsa Ermenistan arşivlerini açsın, üçüncü ülkeler de arşivlerini açsın. Bir milyon 400 bin Ermeni öldürüldü diyorlar, hangi belgeye bilgiye dayanarak söylüyorlar. Fransa neye dayanarak bunu söyleyebiliyor. Hollande yanlış yapmıştır. Biz şehitlerimiz andık, bunu Ermenistan'a saldırı olarak yapmadık. Bizim Ermenistan halkı ile bir sorunumuz yok. Sorun, Ermeni yönetimidir, Ermeni diasporasıdır. Bunun da gayet iyi anlaşılması, bilinmesi lazım.



Ağzından çıkanı kulağın duymalı


KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, “Türkiye ile anavatan-yavruvatan ilişkisi değişmeli. Kıbrıslı Türklerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve kendi kendilerini yönetebilmesi gerektiği” şeklindeki sözleri hatırlatılan Erdoğan, bu açıklamalara sert tepki gösterdi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı şu anda Kuzey Kıbrıs halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Yazılı mesajımı gönderdim, kendisini telefonla da tebrik edeceğim. İki kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. KKTC Cumhurbaşkanı'nın ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Türkiye, Kuzey Kıbrıs'a niye, niçin sahipleniyor. Kardeş olarak bir çalışmanın bile şüphesiz şartları vardır. Yavru vatan olarak çalışmanın bir bedeli vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs'ta bedel ödemiştir, bedel ödemeye devam etmektedir. Şehitler vermiştir. Sadece kuru kuruya kardeşlikle bu olmuyor. Uluslararası camiada Kuzey Kıbrıs kavgasını veren kim? Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı tek başına vereceğini mi sanıyor, böyle bir şey mi var. Onların baktığı açıdan biz Kıbrıs'a bakamayız. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya ilgisi, alakası neyse bundan sonra o ananın yavruya ilgisi devam edecektir. Kendi bunu ifade edebilir, bu şekilde ifade etmesini hoşgörüyle karşılarım ama burada hassas olmak lazım, dikkatli olmak lazım. Çünkü sonra bunlardan sarfı nazar edebilirler o zaman yazık olur.” Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra Akıncı'yı telefonla da arayıp tebrik etti. Görüşmenin içeriğini Akıncı açıkladı. Akıncı, "Hoş sohbet havasında konuştuk. Bazılarının beklediği gibi gerginlik yaşanmadı. Sayın Erdoğan 'ana hiçbir zaman analığını bırakmak istemez' dedi. Ben de 'çocuklar büyümek ister' dedim. Böyle sohbet ettik. Erdoğan, 'herhalde ilk ziyaretinizi Türkiye'ye yaparsınız' dedi. Ben de 'davet olursa memnuniyetle' dedim." ifadelerini kullandı.



Emir, uçak merdiveninde karşıladı


Kuveyt Emir Şeyh Cabir El Sabah Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uçağın merdivenlerinde karşıladı. Havalimanında bir süre baş başa yapılan görüşmenin ardından Emir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aracına kadar gelerek uğurladı.




#Rusya
#paralel yapı
#hsyk
9 years ago