|

Peşmergenin desteğinin alınması lazım

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul'da DAEŞ ile mücadelede bölgesel ve ulusal sahiplenmenin çok önemli olduğunu belirterek "Her şeyden önce Bağdat ve Erbil arasında güç birliği lazım" dedi.

Yeni Şafak
15:15 - 25/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:31 - 25/03/2015 Çarşamba
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ile Dışişleri Bakanlığında baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Musul operasyonunda Türkiye'nin mutlaka yer alması gerektiğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:



"Musul'daki mücadelede bölgesel ve ulusal sahiplenme çok önemli. Her şeyden önce Bağdat ve Erbil arasında güç birliği lazım. Yani peşmergenin desteğinin alınması lazım. Aynı şekilde, başta Sünniler olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin desteğinin alınması ve onların güveninin tekrar kazanılması gerekiyor. Sadece şu andaki yapıyla mücadele bir mezhepsel çatışmaya dönüşebilir ve böyle bir algı oluşturabilir. Bunun bazı sinyallerini de görüyoruz. Biz başından beri peşmergeye destek veriyoruz. Özellikle onların eğitilip donatılması konusunda destek verilmesini de taahhüt ettik. Ama henüz bu yapılanmayı Irak maalesef tamamlayamadı."



Vize konusu


Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Polonya vatandaşlarına vizeyi kaldırmasına ilişkin olarak, bu konuda hala sorunlar yaşandığının belirtilmesi üzerine, Polonya vatandaşlarına aralık ayında vizeyi kaldıracaklarını açıkladıklarını ve bunun çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı. Şu anda Polonya vatandaşlarının Türkiye'ye gelebilmek için hiçbir şart olmadan kolayca vize alabildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Buna karşılık olarak değil, aynı yaklaşımı Polonyalı dostlarımızdan da bekliyoruz. Schengen ülkesi olduğu için vizeleri kaldırmasını beklemiyoruz ama kolaylıklar bekliyoruz. Yani bu adımları her zaman kazan kazan formülüyle karşılıklı atmalıyız” dedi.



#Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
#Irak Kürt Bölgesel Yönetimi
#Başbakanı Neçirvan Barzani
#Musul operasyonu
9 yıl önce