|

Posta yazarı bak jeep!

Yeni Şafak'ın hiç bilinmeyen Atatürk-Seyit Rıza görüşmesinin belgelerini "jeep" kelimesi üzerinden itibarsızlaştırmaya çalışanları bir çok kaynak yalanlıyor. Wikipedia'daki jeep maddesini görmezden gelenler, Dersim olaylarının en yakın tanığı ve Seyit Rıza'nın idamında bulunan İhsan Sabri Çağlayangil'in gazetelerde de çarşaf çarşaf yayınlanan anılarındaki jeep ayrıntısını yok saydı.

Yeni Şafak
17:05 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 17:29 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Yeni Şafak'ın Dersim isyanıyla ilgili bugüne kadar hiç bilinmeyen Atatürk- Seyit Rıza görüşmesinin tutanaklarını yayınlaması bazı çevreleri ciddi anlamda rahatsız etti. 4 haftadır Türkiye'nin yakın tarihine ilişkin çok önemli gerçekleri belgeleri ile ortaya koyan Yeni Şafak'a karşı algı operasyonu yapanların son dayanakları,Atatürk-Seyit Rıza görüşmesine ilişkin MAH'a

istihbarat raporunda geçen “jeep" kelimesi oldu. Atatürk'ün, idamından hemen önce Seyit Rıza ile gizlice bir araya geldiğini belgeleyen raporda, Seyit Rıza'nın Atatürk'ün yanına “jeep" ile gelip ardından yine jeep ile ayrıldığı detayları ile iki ayrı yerde geçiyor. Posta Gazetesi yazarı Hakan Çelenk'in o dönemde “jeep" diye bir kelime ve araç olmadığını iddiası, Yeni Şafak'ın yayınladığı belgelerden rahatsızlık duyanların dayanağı oldu.



Wikipedia: 1914'ten beri kullanılıyor


Yeni Şafak'a karşı özellikle sosyal medyada düzenlenen kampanyanın argümanı olan bu yazıyı kaynaklar açık bir şekilde yalanlıyor.



Wikipedia'nın İngilizce sayfasında “jeep" kelimesinin etimolojisi, tarihsel kökeni ve kullanım alanı ile ilgili olarak

: "Jeep kelimesi 1914 yılında ABD ordu teknisyenleri tarafından yeni araçlar için kullanılmaktaydı. 1937'de Minneapolis Moline tarafından ABD ordusuna verilen traktörlere jeep denmekteydi. Uçan Kale diye nitelenen Boeing B-17 ağır bombardıman uçağına da "jeep" denmekteydi. Ayrıca her tür küçük uçak, helikopter ve diğer küçük araç" Jeep taşıyıcısı ifadesi donanmalarda da kullanılıyordu." Posta gazetesi yazarı Hakan Çelenk, “Jeep" kelimesi 1941'de markalaştığı için bu tarihi “milad" kabul ederek, araştırmacılık kapasitesi çerçevesinde Yeni Şafak üzerinden adını duyurmaya çalıştı fakat dünya ve Türkiye'deki askeri kaynaklar, “jeep" kelimesinin adı tescillenmeden yıllar önce ordu literatürüne girdiğine dikkat çekiyor.



Anılardaki Jeep'i Vatan ve Cumhuriyet gazeteleri de yayınladı


Atatürk- Seyit Rıza görüşmesine ilişkin MAH'a sunulan raporda yer alan jeep kelimesi, Dersim olaylarının baş görevlilerinden Malatya Emniyet Müdürü İhsan Sabri Çağlayangil'in anılarında da geçiyor. Çağlayangil'in Seyit Rıza ile arkadaşlarının 15 Kasım 1937'de idam edildikleri geceyi anlattığı anılarını, Zülfü Livaneli de Vatan gazetesindeki köşesinde iki ayrı tarihte yayınlamıştı. Livaneli'nin, Seyit Rıza'nın jeep'e bindirildiğinin yer aldığı bu yazısı Cumhuriyet gazetesi tarafından da


Çağlayangil, Seyit Rıza'nın idamının hemen öncesini şöyle anlatıyor: “Biz Seyit Rıza'yı aldık. Otomobilde benimle Polis Müdürü İbrahim'in arasına oturdu. Jeep jandarma karakolunun yanındaki meydanda durdu."



Yeni Şafak'ın yayınladığı belgede Seyit Rıza'nın Atatürk'ün yanına jeep ile götürüldüğü ve ardından idam edileceği meydana da jeep ile getirildiği yazıyor: “Trenden gelecek İhsan Sabri beyi bekledik. İhsan Sabri bey gelerek öndeki jeep'e geçti, hareket ettik. Bizler de peşlerinden giderek Buğday Meydanı'na geldik."


#Seyit Rıza
#Atatürk
#Dersim olayları
#Jeep
9 yıl önce