|

Risklere rağmen kararlılık sürecek

Davutoğlu, Somali’deki saldırıya ilişkin “Riskler olur ama Türkiye kararlı tutumunu sürdürür” dedi. Stratejik kararlılığın süreceğini belirten Başbakan, Erdoğan’ın Somali’ye gitme iradesinden vazgeçmediğini açıkladı. Davutoğlu, "Afrika politikamız bizim en öncelikli politikalarımız arasında" ifadelerini kullandı

Yeni Şafak
04:00 - 23/01/2015 Cuma
Güncelleme: 21:47 - 22/01/2015 Perşembe
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Somali’deki saldırının doğrudan Türk heyetini hedef alıp almadığı konusunda incelemenin devam ettiğini belirterek, “Şu ana kadar da gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor” dedi. Davutoğlu, Seehof Hotel’de düzenlediği basın toplantısında, Somali’deki saldırıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu ülkedeki Türkiye Büyükelçisi ile görüşme yaptığını, Somali’nin güvenlik bakımından yüksek riske sahip bir ülke olduğunu belirtti.

AFRİKA BİZİM İÇİM ÖNCELİKLİ POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sadece Cumhurbaşkanı’nın ziyareti dolayısıyla değil, birkaç gün önce de yine bir terör saldırısında Somali güvenlik güçlerinden vefat edenler oldu. Bu saldırıda da üç Somalili kardeşimiz hayatını kaybetti. Allah’tan rahmet diliyorum. Bizim ön heyet olarak gitmiş heyetimizin kaldığı otelin karşısında bir saldırı söz konusu. Tabii doğrudan bizim heyeti hedef alıp almadığı konusunda inceleme devam ediyor. Büyükelçimiz her türlü tedbiri Somalili yetkililerle birlikte alıyor. Biz 2012’de Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanken, ben dışişleri bakanı iken de Somali’ye gittiğimizde çok daha zor şartlarda oraya gitmiştik ama gitmekten vazgeçmedik. Şu ana kadar da gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye’nin böyle riskli durumlarda her zaman kararlı tutumu değişmez. Afrika politikamız bizim en öncelikli politikalarımız arasındadır.”

GURURLA DÖNECEK

Davutoğlu, şunları kaydetti: “Bizim bu hem ahlaki, Somali bağlamında söylüyorum, insani yardım konusunda, hem de ekonomik alan itibarıyla da stratejik kararımızdan dönmemiz olmaz. Bu konuda kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bunu da salt Türkiye’ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirmek de doğru olmayabilir. Araştırmalar devam ediyor. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız da Somali’ye gidecekler. Sağ ve salim olarak gidip, sağ ve salimen inşallah ülkemize gururla, onurla dönecekler 2012’de olduğu gibi. Bu konuda da inşallah hiç kimsenin tereddütü olmamalıdır.”

Eğitimden başka her şeyi yapıyorlar

Başbakan Davutoğlu, Erdoğan’un paralel yapının okullarına ilişkin açıklamalarına destek verdi. Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu çalışma yeni bir çalışma değil. Ben Dışişleri Bakanı iken Sayın Başbakan ile yani Şu anki Cumhurbaşkanımız ile ele aldığımız bir yapılanma. Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı zaten bir okul var. Bütün bunları bir çerçevede topluyoruz. Yunus Emre Kültür Merkezleri gibi bütün okullarımızın bir kültür faaliyetleri olması, yeni okulların açılması sebebiyle paralel yapının ortadan kalkması ile doğabilecek açıklar kapatılacaktır. Türkiye’de en küçük olumsuz gibi görünen haberi büyütüyorlar, gündeme getiriyorlar Türkiye ile ilgili ne kadar karalama varsa içinde yer alıyorlar. Eğitim yapmaktan başka her şeyi yapar hale geldiler. Biz bu çalışmaları belli bir aşamaya getirmiştik. Ben Başbakan görevini alır almaz bu çalışmayı bir an önce tamamlayın diye talimat vermiştim. Bunu bakanlar kurulunda görüşeceğiz. Türkiye’nin eğitim alanında tanınması anlamında tarihi adım atacağız.”

#Ahmet Davutoğlu
#Somali
#paralel yapı
9 yıl önce