|

Sandıkta yüzde 10 tarih oluyor

Başbakan Erdoğan''ın açıklayacağı ''Demokratikleşme Paketi''nin ayrıntıları netleşti. En köklü değişiklik seçim sisteminde yapılacak. Paketteki ''daraltılmış'' ve ''dar bölge sistemi''nden biri tercih edilecek. Yüzde 10 barajını kaldıran ''dar bölge sistemi''nin ağırlık kazandığı öğrenildi.

Recep Yeter
00:00 - 20/09/2013 Cuma
Güncelleme: 00:18 - 20/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Sandıkta yüzde 10 tarih oluyor
Sandıkta yüzde 10 tarih oluyor

Yeni Demokratikleşme Paketi için geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında son toplantı yapıldı. Çalışmaların devam ettiği ve redaksiyonu yapılan paketi Erdoğan kamuoyuna bu ay içinde açıklayacak. Yeni Şafak, 'İkinci Sessiz Devrim' niteliğindeki paketin ayrıntılarına ulaştı.

Hükümetin üzerinde titizlikle çalıştığı ve son rütuşların verildiği çalışmanın 8 önemli başlıktan oluştuğu öğrenildi. Pakette en önemli iki başlığı seçim sistemi ve anadilde eğitim konusu oluşturuyor. Seçim sisteminde farklı simülasyonların gündeme geldiği öğrenilirken, öne çıkan görüş barajın tamamen kaldırılması ve dar bölge sistemine geçilmesi öngörülüyor. Yapılması düşünülen değişiklikle temsilde adaletsizliğin önüne geçilmesi düşünülüyor. Yüzde 9,5 oy almasına karşın Meclis'e giremeyen partilerin mağduriyetini de engelleyecek şekilde bir düzenleme yapılacağı belirtildi.

550 SEÇİM BÖLGESİ

İstikrarsızlığa neden olan koalisyon hükümetlerine mecbur kalınmamasının da dikkate alındığı çalışmada, 'dar bölge' olarak adlandırılan uygulama üzerinde çalışılıyor. Sistem, bölgelerde milletvekili adaylarının siyasal ve ekonomik nüfuzlarını kullanmalarının önüne geçilecek şekilde hazırlanırken, milletvekilinin seçmeniyle içiçe olmasını da sağlayacak. Dar bölge sisteminde seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim bölgesi olacak. Bu sistemde Türkiye, 550 seçim bölgesine ayrılacak. Böylelikle yüzde 10'luk seçim barajı kaldırılacak. Yüzde 50'nin üzerinde oy alan bölgesinde milletvekili seçilecek. Daraltılmış bölge seçeneğinin de yer aldığı seçim sistemi konusunda son kararı Başbakan Erdoğan'ın vereceği öğrenildi.

CEMEVİ STATÜSÜ VE DERSİM İSMİ

Hükümet yaptığı düzenlemelerle gayrimüslümlere ait azınlık vakıflarının iadesinin önünü açmıştı. Pakette yer alacak yeni düzenlemelerle birlikte söz konusu iadelerin önünde engel teşkil eden hususlar da kaldırılacak. Terörle Mücadele, Türk Ceza Kanunları ve Gösteri Yürüyüş Kanunu'nda da çözüm sürecine paralel olarak değişikliklere gidilecek.

Paketin en önemli ayrıntılarından birisi de yerleşim yerlerinin asıl isimlerinin iadesi. Düzenlemeyle birlikte yerel lehçede isimler verilebilmesinin önü açılacak. Böylece Tunceli'nin adı eskiden olduğu gibi Dersim olarak değiştirilmesi gibi isimler konusunda TBMM'de bekleyen kanun tekliflerinin gündeme alınması yeterli olacak. Cemevlerine inanç ve kültür merkezi statüsü verilerek, arazi, elektrik ve suyunun devletçe karşılanması hususları kolaylaştırılacak.

Şapka kanunu tarihe karışıyor

Kamuda kılık kıyafet serbestliğini yasaklayan 12 Eylül darbesi ürünü mevcut yönetmelik yeni düzenleme ile tarihe karışacak. Mevcut yönetmelik değiştirilecek. Temel hak ve özgürlükler sahasında pakette kamuda başörtüsü serbestliğinin sağlanmasıyla birlikte bu alanda son dönemde atılan en önemli adımlardan biri gerçekleştirilmiş olunacak. İskilipli Atıf Efendi'nin idamına neden olan ve halen yürürlükte bulunan Şapka Kanunu da yürürlükten kaldırılacak. Pakette yer alan bir diğer konu ise Romanlar ile ilgili. Romanlarla ilgili olumsuz algıya neden olan ifadeler de kitaplardan temizlenecek. Paketle birlikte Roman vatandaşların toplumsal entegrasyonu ve istihdamının sağlanmasına yönelik çalışmanın önü açılacak.

Anadil için 'özel' seçenek

Devletin vatandaşlarına Türkçe dışında anadilde eğitim verebilmesi için anayasal bir değişiklik gerekiyor. Anayasa'nın mevcut 42. maddesi anadilde eğitimin önünde en önemli engel olarak duruyor. Bunun aşılması için Meclis'te mutabakat gerekeceği için bunun yerine pakette özel kurumların Kürtçe eğitim verebilmesinin önünün açılması bir seçenek olarak öne çıkıyor. 5580 sayılı Özel Eğitim kanununda yapılacak değişiklik ile özel okullarda 'Kürtçe' eğitim verilmesinin önü açılmış olunacak. Halen azınlıklara yönelik okullarda ve bazı kolejlerde İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça eğitim verilmesi özel okul seçeneğinin uygulanabilir olduğunun göstergesi kabul ediliyor. Hastahane, postahane ve sosyal güvenlik merkezleri gibi yerlerde de ana dilde hizmet verilecek.


11 yıl önce