|

Saygısızlık

CHP, halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın yemin töreninde yeni bir saygısızlığa imza attı. Yeminden önce Meclis Başkanı ile tartışan CHP'li Altay, anayasa ve içtüzüğün yer aldığı kitapçığı kürsüye fırlatarak Genel Kurul'u terk etti.

Çetiner Çetin
00:00 - 29/08/2014 Cuma
Güncelleme: 00:28 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Saygısızlık
Saygısızlık

CHP, halkın oylarıyla 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'teki yemin töreninde şov yaparak salonu terk etti. Yemin töreni için olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu'nda Meclis Başkanı Cemil Çiçek gündemi aktarırken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, söz istedi. Çiçek, Meclis'in özel gündemle toplandığını belirterek, konuşmasında devam ederken, sesini yükselten Altay, elindeki anayasa ve içtüzüğün yer aldığı kitapçığı kürsüye fırlattı. Altay'ın kitapçığı fırlatmasının ardından diğer CHP'li milletvekilleriyle birlikte Genel kurul Salonu'nu terk etti.

KILIÇDAROĞLU GELMEDİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yemin törenine daha önce açıkladığı gibi katılmadı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları doğrultusunda diğer CHP'li vekillerin de yemin törenine katılması beklenmiyordu. CHP'li vekillerin büyük çoğunluğunun yemin töreni öncesi Genel Kurul'da hazır bulunması şaşkınlığa neden oldu. Meclis Başkanı Çiçek'in takdimi ile birlikte Engin Altay'ın söz istemesi CHP'nin şov niyetini ortaya koydu. Meclis özel gündemle toplanmasına rağmen Altay'ın sesini yükselterek Meclis'te tartışma çıkarmaya çalışması ve tahrik edici tutumu işe yaramadı. AK Partili milletvekilleri Altay'ın tahriklerini sağduyu ile karşıladı.

FIRLATMAK BENİM HAKKIM

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yemin töreninden sonra yaptığı basın toplantısında saygısızlığını savunmaya devam etti. Altay, 'Fırlatmak benim demokratik hakkım. Yine olsa yine yaparım' ifadesini kullandı.

APOLETSİZ CUMHURBAŞKANI CHP'Yİ RAHATSIZ EDİYOR

CHP, sivil cumhurbaşkanlarını boykot etme geleneğini sürdürdü. Erdoğan'ın yemin törenini terk eden CHP, Turgut Özal'ı Cumhurbaşkanlığı adaylığını boykot ederek Meclis'teki seçimlere katılmamıştı. CHP, 2007'de Abdullah Gül'ün Meclis tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme Sabih Kanadoğlu'nun icat ettiği 367 ile Meclis'in Cumhurbaşkanı seçmesini engellemişti. CHP, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra oluşan yeni parlamento sonrası Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ün Meclis'teki yemin törenini de boykot etmişti.

Bunlar eski Türkiye'nin alışkanlıkları

CHP'lilerin iç tüzük fırlatma provokasyonuna AK Parti'den ilk tepki Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. 'Son derece çirkin, CHP açısından da anlamsız bir adım. Bunlar eski Türkiye'nin alışkanlıkları' şeklinde konuştu.

KENDİNİ DÜNYAYA REZİL ETTİ

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de, 'Bu millete ve Anayasa'ya saygısızlıktır. Millet bunun hesabını sandıkta CHP'den soracaktır. CHP hem kendini 77 milyona rezil etti hem dünyaya rezil etti' dedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, 'CHP kötü adam rolünü oynuyor' dedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, davranışın saygısızca olduğunu söyledi.

STK'LARDAN KINAMA MESAJI

Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde bir araya gelen Türk- İş, Hak-İş, TOBB, Memur-Sen, TESK, TİSK, TESKOMB başkanları, CHP Grup Başkanvekili Altay'ın TBMM Başkanlık Divanı'na Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasını kınadı.

Nezaket ötesi bir davranış

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP'nin tavrına ilişkin, 'Böylesi bir günde protesto veya katılmama gibi bir tavır anlaşılırdır. Ama kitapçık fırlatma nezaket ötesi bir durumdur' dedi. Demirtaş, 'Halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı. Beğenmeyebiliriz. Ben de kendisinin düşüncelerini beğenmediğim için adaydım zaten. Ama düşüncesini beğenmek başka, halkın iradesine saygılı olmak başka. Nezaketsiz bir tutum olmuştur.' Demirtaş, kitapçık fırlatmayla hükümet düşmez dedi.

10 yıl önce