|

Şehit Esma için gözyaşı

ÜLKE TV'de soruları cevaplayan Başbakan Erdoğan'a İhvan lideri Muhammed el Bilteci'nin şehit kızı Esma için yazdığı mektup dinletildi. Gözyaşlarına hakim olamayan Erdoğan "Benzer şeyleri ben yaşadım, o ifadelerde çocuklarımı gördüm. Onun duruşu, babasının duruşu İslam dünyasındaki ülkelere inşallah ders olur" dedi.

Fazlı Şahan
00:00 - 23/08/2013 Cuma
Güncelleme: 00:22 - 23/08/2013 Cuma
Yeni Şafak
Şehit Esma için gözyaşı
Şehit Esma için gözyaşı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ülke TV soruları cevapladı yanıtladı.

Başta Mısır ve Suriye'deki katliamlar olmak üzere gündeme ilişkin mesajlar veren Erdoğan özetle şunları kaydetti:

SURİYE'DEKİ KATLİAM

Suriye'de balık gibi çırpınarak can veren çocukları gördük. Dün Suriye'de yeni güne başlayamayan yüzlerce çocuk gördük. Bu toplumumuzu ve dünyayı, insafı ve vicdanı olanları rahatsız etti. Buradan başlayalım isterim, Suriye nereye gidiyor? Öncelikle tabi Suriye'deki bu süreç iki buçuk yılı buldu. Hafız Esad tarihe bir katil olarak geçti ama oğlu onu aratır hale geldi. Ölü sayısı yüz bini aşmış durumda. Zerre kadar insanlıktan nasibini alan herkes bu tablodan bir şeyler çıkarması lazım. İngiltere'nin de başvurusu ile toplandılar ama ciddi manada bir açıklama hala yok. Aynı şey Mısır için de oldu. Sağdan soldan değişik yerlerden sıkıştırarak BM'yi bir toplantıya çağrılmasını sağlayabildik. Bir kınama dahi çıkmadı Mısır için.

DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR

Şimdi bu BM Güvenlik Konseyi kesinlikle reforma tabidir. Başlamamız gereken yer aslında bu konudur. Kim BM'den şikayetçiyse, BM Güvenlik Konseyi'nin adil bir çizgiye getirilmesi gerekiyor. Gittiğim her demokrasi konferansında bunu dile getiriyorum. Geçenlerde bizim gazeteci arkadaşlardan iki kardeş beni ziyarete geldi. Turgay ve Yıldıray kardeşler, bir kampanya başlattıklarını söylediler. Dünya 5'ten büyüktür diye. Bence de güzel bir slogan. Dünya 1'den de büyüktür çünkü BM Güvenlik Konseyi'ni Çin ve Rusya'nın kilitlemesi gibi. Bir taraftan bakıyorsunuz, bu 5 daimi üyeden bir tanesi çıkıyor diyor ki; ben Esad'ın savunucusu değilim. Tamam da dünyanın gözü önünde katliam oluyor, dünya buna bir şey demeyecek mi?

FİLİSTİN'DE DE SESSİZ KALDILAR

Gerçekten dünya 5'ten büyük diyorsak. O zaman BM Güvenlik Konseyi'nden memnun olmayan ülkeler kendi Birleşmiş Milletleri'ni kurarlar. Avrupa Birliği de biliyorsunuz Demir Çelik Birliği olarak kuruldu, sonra bu aşamaya geldi. Afrika'da fakirlik almış başını gidiyor, Somali'de, Nijer'de, Gana'da gittik gördük felaket. Sudan'da da aynı durum geçerli. BM'yi görebiliyor musunuz buralarda. Sudan'ı ikiye böldüler ama hala Sudan'a yaptırım uyguluyorlar. Filistin'de de yapsanıza aynı şeyi. İsrail ile Filistin arasında adil bir tavır ortaya koyun. Koyamadılar.

MISIR'IN YANINDA OLDUK

Kimse bize Mısır ve Suriye'ye neden bu kadar ilgi gösteriyorsunuz diyemez. Bir kere biz akrabayız, tarihsel köklerimiz var. Bu sorumluluklar çerçevesinde biz kendilerinin talepleri karşısında bunlara duyarsız kalamazdık. Tahrir'de ilk ayağa kalkış olduğu zaman kimse bize size ne demedi, biz o zaman kredimizle ve hibemizle Mısır'ın yanında olduk. Katar da yardım etti. Kime verdik, Mısır halkına verdik. Müslüman Kardeşler'e değil, Mısır halkına verdik.

Şehit Esma için gözyaşı

Başbakan Erdoğan'a, katıldığı programda, İhvan lideri Muhammed el-Bilteci'nin olaylarda şehit olan kızı Esma'ya yazdığı veda mektubu de dinletildi. Dursun Ali Erzincanlı'nın seslendirdiği mektubu dinlerken gözyaşlarına boğulan Erdoğan şunları kaydetti:


BENZER ŞEYLERİ YAŞADIM

'Benzer şeyleri ben yaşadım. Geceleri tabii eve geç geliyorduk. Bir gece kızım da odamızın kapısına bir pusula asmıştı, 'Bir geceni de bize ayır' demişti. Bizim ayıracak vaktimiz yoktu. Bulunduğumuz hareket içinde tabii koşturuyorduk, geceleri eve gelişimiz 01.00-02.00. Tabii geldiğimde çocuklarım yatıyordu. Esma'ya, el-Bilteci tabii bu mektubu yazarken, o ifadelerde adeta ben de çocuklarımı gördüm. Tabii şehadet çok farklı birşey. Esma hayata doymadan ama o şehadet makamına koştu. O duruşun, babasının duruşu, inanıyorum ki dünyadaki birçok İslam dünyasındaki ülkelere inşallah ders olur. Ben şu anda Başbakan değilim, sadece bir vatandaş Tayyip olarak bu ifadeleri kullanıyorum.'

28 Şubat mahkumları için düzenleme geliyor

Başbakan Erdoğan'a programda 28 Şubat sürecinde mahkum olmuş insanlara yönelik düzenleme yapılacağını açıkladı. Erdoğan 'Bu konularla ilgili gerek Malatya, gerek Salih Mirzabeyoğlu, bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığımız çalışmalarını yapıyor. Burada hakikaten iadei itibar noktasında veya hakların eğer gaspı varsa bu hakların iadesi noktasında arkadaşlarımız çalışmasını yapıp çalışmayı yapacaklar' dedi.

11 yıl önce