|

Sıcak takipteyiz

Erdoğan, ABD'de Temsilciler Meclisi'nin gündemine getirilmesi beklenen Ermeni tasarısı ile ilgili sıcak takipte olduklarını söyledi. Erdoğan, “Fakat bize tabii hep Noel'i barış diye anlattılar, sevgi diye anlattılar. Barışı, sevgiyi savunanların da arkasında duracağına inanıyorum ben” ifadesini kullandı.

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 22/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 01:55 - 22/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Sıcak takipteyiz
Sıcak takipteyiz

Başbakan Erdoğan ile Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri, Başbakanlık Merkez Bina'da Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 2. toplantısına başkanlık ettiler. İki ülke arasındaki anlaşmaların imzalandığı törenin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, “Obama'ya Ermeni tasarısıyla ilgili yazdığınız mektuba yanıt geldi mi? Temsilciler Meclisi'nin gündeminde tasarının gündeme alınacağına ilişkin madde yok. Noel havasına girildiği izlenimi var. Obama'nın Havai'ye gittiği bilgileri var. Tasarının gündeme gelmeyeceği şeklinde sinyal aldınız mı?” sorusuna şu cevabı verdi:

MADEM NOEL BARIŞTIR

“Şu anda tabii bizler süreci izliyoruz. Gündemde yok ama şu an gündemde olmaması tabii olmayacağı anlamına gelmez. Son anda bazı şeyler belki olabilir. Biz de şu anda yakın takipteyiz, sıcak takipteyiz. Fakat bize tabii hep Noel'i barış diye anlattılar, sevgi diye anlattılar. Barışı, sevgiyi savunanların da arkasında duracağına inanıyorum ben.”

DURUMDAN VAZİFE ÇIKARMAYIZ

Filistin sorunuyla ilgili Türkiye ve Suriye olarak birçok adımlar attıklarını anlatan Erdoğan, “Arap Ligi'nin bazı çalışmaları oluyor, Batı'nın, ABD'nin, AB üyesi ülkelerin var, quarterin çalışmaları var. Türkiye'ye bir görevin düşmesi halinde görevde olduğumuz söylüyoruz. Fakat bunun yanında da tabii ki dertliyiz, bölgedeki bu gelişmeler bizi de rahatsız ettiği için. Zaman zaman özellikle Suriye olsun Körfez ülkeleri olsun görüşmek suretiyle nasıl olur da bir barışın oluşmasına katkıda bulunuruz, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Yani seyirci değiliz ama durumdan vazife çıkarmak da istemiyoruz” diye konuştu. Erdoğan, İsrail'in uzlaşmaz tutumunu ise eleştirdi.


Suriye ile 11 yeni anlaşma

Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında, 11 yeni anlaşmaya imza kondu. Anlaşmalar arasında yer alan “Teröre ve terör örgütlerine karşı ortak işbirliği anlaşması” ile terörle mücadele alanındaki işbirliği 1998'deki Adana Mutabakatı'nın da ötesine taşındı. Anlaşmayla terör örgütünü izole edecek bir işbirliğine gidilecek. Geçen yıl imzalanan 51 farklı anlaşmaya ilave olarak dün imzalanan 11 anlaşma şöyle:

* Teröre ve terör örgütüne karşı işbirliği anlaşması

* Eximbank'ın Suriye'ye kullandıracağı krediye ilişkin mutabakat muhtırası

* Sosyal hizmetler ve çocukların korunması alanında işbirliği anlaşması

* Tapu ve kadastro müdürlüğünün geliştirilmesi

* Konut ve inşaat alanındaki mutabakat zaptının 2011 yılını kapsayan uygulama programı

* Çalışma, sosyal güvenlik ve istihdam alanında işbirliği anlaşmasının 2011-2013 uygulama programı

* Elektrik üretimi ve dağıtımı alanında mutabakat zaptı

* Çevreyi koruma işbirliği anlaşmasının 2011-2012 uygulama programı

* Suriye Merkez Bankası ve BDDK arasında işbirliği

* Türkiye Kalkınma Bankası ile Suriye Devlet Planlama Komisyonu arasında işbirliği mutabakat zaptının 2011 yılı çalışma programı

* Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu ile Suriye Sigorta Federasyonu arasında işbirliği niyet beyanı.


Makus talih değişecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonunda Rixos Otel'de yapılan Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar toplantısına bakanlar Veysel Eroğlu, Beşir Atalay, Taner Yıldız, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Mustafa Demir, Ömer Dinçer, Hayati Yazıcı, Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz katıldı. Toplantıda, Suriye'den de 13 bakan ve heyet başkanı olarak Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani yer aldı. Toplantının açılışında “Evinize, Türkiye'ye, Ankara'ya hoş geldiniz” diyerek konuklarını selamlayan Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasında başlatılan işbirliğinin bölge açısından örnek bir model teşkil ettiğini söyledi. Davutoğlu, “Bu model başarılı olursa sadece iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmekle kalmayacak bölgemizin makus talihini değiştirecek bir model olacak” diye konuştu.




13 yıl önce