|

Sınır tezkeresi

Tatil dönüşü Meclis'in ilk gündem maddesi 'tezkere' olacak. Irak ve Suriye'ye yönelik uzatılması planlanan tezkerelerde 'sınır güvenliği' vurgusu yapılacak

İlhan Toprak
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 23:59 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Sınır tezkeresi
Sınır tezkeresi

1 Ekim'de yeni yasama yılını açacak olan TBMM'de ilk gündem maddesi Suriye ve Irak tezkereleri olacak. Hükümete verilen yetkinin süresini 1 yıl daha uzatacak tezkerede bu yıl farklı olarak özellikle 'sınır güvenliği' vurgusu yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın genel kurula hitabıyla 1 Ekim'de açılacak olan Meclis, yasama faaliyetlerine tezkere ile başlayacak.

1 YIL DAHA TAM YETKİ

4 Ekim'de Suriye'den, 17 Ekim'de de Irak'tan gelebilecek tehditlere karşı TSK unsurlarının bu ülkelerde görevlendirilmesi kararını 1 yıllığına hükümete veren tezkerelerin süreleri dolacak. Hükümet, bölgede yaşanan sıcak gelişmeler karşısında ülke güvenliğini sağlamak için silahlı kuvvetleri vakit kaybetmeden harekete geçirmek için bu tezkerelerin süresini 1 yıl daha uzatmak amacıyla Meclis'e başvuracak.

TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ

Suriye'de Esed rejimi, Irak'ta ise ayrımcı yönetimin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve Türkiye'nin sınır bölgelerini yangına çeviren IŞİD başta olmak üzere diğer tehditler tezkerede yer bulacak. Başbakan Davutoğlu başkanlığında dün yapılan 'çözüm zirvesi'nde, giderek hareketlenen Suriye sınırı da masaya yatırıldı. Sınırdaki Kürt köylerinin IŞİD tarafından ele geçirilmesiyle birlikte yaşanan hareketliliğin değerlendirildiği toplantıda, Türkiye'ye sınırına doğru başlayan göç dalgası ve alınacak önlemler görüşüldü.


10 yıl önce