|

SPK'da deprem

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkan yardımcılıkları ve daire başkanlıklarında görev değişikliğine gidilmesi deprem etkisi yaptı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, 'yönetimde görülen lüzum üzerine' ifadesi yer aldı.

Haber Merkezi
00:00 - 26/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:26 - 25/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
SPK'da deprem
SPK'da deprem

Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK) dün başlayan operasyonla 4 başkan yardımcılığından 3'ü ile 12 daire başkanlığından da 11'i görevden alındı. SPK'daki yapının 'kurum imamı' sıfatı ile çalışan başkan yardımcısı sayesinde ciddi şekilde kontrol altına alındığı iddia edilirken, yapılan operasyonla 'kurum imamı'nın gitmesinin sağlandığı kaydedildi. SPK'nın, Merkezi Takas Kuruluşu, Takas Bank, Borsa İstanbul gibi uzantılarının çok fazla, etki alanının da çok geniş olduğu biliniyor. Bu nedenle görevden alınan kişilerin kurumdaki görev yerlerinin oldukça hassas olduğu belirtiliyor.

YENİ GÖREVLENDİRME

Görevden alınan bürokratların en önemli özellikleri sermaye piyasalarının kontrolünde incelemesinde görevlerinin bulunmasıydı. Bu nedenle de SPK'da paralel yapının gerçekleştirdiği atamalar nedeniyle kurumda sıkıntının derin olduğu belirtiliyordu. Bu kapsamda görevden alınan daire başkanlarından biri için kurumda yıllarca mesai arkadaşlarını fişlediği iddia ediliyor. Bulunduğu daire başkanlığının ise bu fişlemeleri yapmasının karşılığında ödül olarak verildiği iddia ediliyor.

KURUM İMAMI DA GİTTİ

Yine görevden alınan bir başkan yardımcısının ise 'kurumun imamı' olduğu iddia ediliyor. Dolayısıyla kurumdaki birçok daire başkanı atamasında etkin olduğu dile getiriliyor. Bu kapsamda kritik dosyaların olduğu daireye atanan daire başkanının bu başkan yardımcısına çok bağlı olduğu dile getiriliyor.

Operasyonun süreceği belirtiliyor

Yapılan değişikliğin de sıkıntıları gidermediği belirtilirken, SPK'daki operasyonun bu kişilerle sınırlı kalmayacağı alt birimlere de operasyonun yapılacağı dile getiriliyor. Özellikle, iki başkan yardımcısına bağlı olduğu iddia edilen 11 kişilik listenin daha olduğu öğrenildi.

Yardımcının 'askeri' imiş

Görevden alınan bir diğer daire başkanı ise milliyetçi kökenli olarak bilinse de 'kurum imamı' olduğu dile getirilen başkan yardımcısının 'askeri' olarak nitelendiriliyordu. Daire başkanının bir ara kamuda gözetim yapan bir kuruma dahi kendisine yakın adam atamaya kalkıştığı iddia ediliyor. Görevden alınan basın müşavirliği yapan daire başkanının ise sınava dahi alınmadan daire başkanı yapıldığı ileri sürülüyor.

Değişim listesinde kimler var?

Yeni görevlendirmelerle Kurul Başkan Yardımcıları Tevfik Kınık, Ayşegül Ekşit, Bora Oruç ve İbrahim Ömer Gönül'den oluştu. Denetleme Dairesi Başkanlığı'na Yusuf Kaya vekaleten atandı. Aracılık Faaliyetleri Dairesi Başkanlığı'na Ali İhsan Güngör vekaleten atandı. Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi Başkanlığı'na Hasan Seyman memuriyet yılı dolmadığı için tedviren atandı.Muhasebe Standartları Dairesi Başkanlığı'na Uğur Yaylaönü vekaleten atandı. Hukuk İşleri Dairesi Başkanlığı'na Enver Usca geldi. Kurumsal İletişim Dairesi'ne Emre Önyurt memuriyet yılı dolmadığı için tedviren atandı. Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Başkanlığı'na Fatma Akgün Olum vekaleten atandı.Araştırma Dairesi Başkanlığı'na Hüseyin Emre Üzer vekaleten atandı. Bilgi İşlem, İstatistik ve Enformasyon Dairesi Başkanlığı'na Yalçın Ay getirildi.İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'na Ahmet Hakkı Halaçlıoğlu vekaleten atandı ve Strateji Geliştirme Dairesi'ne Gül Ertan vekaleten atandı.


10 yıl önce