|

Suriye halkı için iki seçim yetersiz

Eğit donatın tarihi bir adım olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, “Suriye halkına sadece iki hak vermek çok adil olmaz. Ya gaddar bir rejim ya da gaddar bir terör örgütü. Bu iki seçim yetersiz. DAİŞ tehdidi yüzünden Beşşar Esed’in rejiminin meşru olduğunu söylememek lazım” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:58 - 6/03/2015 Cuma
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD’nin New York’taki temasları kapsamında şeref konuğu olarak katıldığı Dış İlişkiler Konseyi Yıllık Kurumsal Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu:

DAİŞ, Suriye krizinden 2 yıl sonra ortaya çıktı. DAİŞ yok edilse bile DAİŞ’ten sonra bambaşka yeni bir terör örgütü bu bağlamda ortaya çıkacaktır. Türkiye’nin DAİŞ’e destek verdiği yönünde bazı provokasyonlar var. Bu terör örgütü Ebu Gureyb hapishanesindeydi. ABD’nin çekilmesinden sonra Suriye’ye geçti. Mart 2013’ten Haziran 2014’e kadar yani Musul’daki saldırıya kadar Suriye ile DAİŞ arasında hiçbir sıkıntı yoktu. 

NEDEN SADECE TÜRKİYE

Biz Amerikalı ve Avrupalı dostlarımıza ılımlı güçlerin desteklenmesi gerektiğini söylüyoruz. Ilımlı güçlere destek sağlanmalı. Bu güç boşluğu nedeniyle kontrolü ele geçirdiler. Uluslararası kamuoyunda şöyle bir algı var, ‘Türkiye birliklerini yollamadığı için DAİŞ devam ediyor’. Türkiye neden bunu yapsın? Neden diğer müttefikler de dahil olmuyor? Neden sadece Türkiye bu sorumluluğu almalı? 

ILIMLILAR DENGEYİ DEĞİŞTİRİR

DAİŞ’e karşı çabaların işbirliği ile yürütülmesi gerekir. Şimdi Türkiye neler yapıyor? Ilımlı güçlere eğitim sağlıyor ve onlar donatılıyor. Suriye halkı iki taraf arasında ezilmiş durumda. Biz şunu söylüyoruz, ılımlı güçleri eğitip donatmazsanız radikalleşme ortaya çıkacaktır ve rejimin barbar adımları git gide artacaktır. Bu topraklara bakıldığında 60-70 bin kadar ılımlı güç var. Bunlar da güç dengesini değiştirebilir. Bu çok önemli. Suriye halkına sadece iki hak vermek çok adil olmaz. Ya gaddar bir rejim ya da gaddar bir terör örgütü. Bu iki seçim yetersiz. DAİŞ tehdidi yüzünden Beşşar Esed’in rejiminin meşru olduğunu söylememek lazım. 

SONRAKİ ADIMI BİLMELİYİZ

Eğit donat önemli. İkincisi güvenli bölge sağlama. Türkiye, mülteci kamplarına milyonlarca para harcıyor. Üçüncü olarak uçuşa yasak bölge gerekli. ABD ve Türkiye arasındaki eğit donat anlaşması tarihi bir adımdır. Biz daha fazla şey yapmak istiyoruz. Ancak tünelin ucundaki ışığı da görmek istiyoruz. Şu an karanlık bir tünel içindeyiz. Bir operasyon gerçekleştirildiğinde DAİŞ’e karşı bir sonraki adımın ne olduğunu bilmemiz lazım. Ancak bu şekilde uygun bir planlama yapılabilir.

Davete ihtiyaç yok gurur verir

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün olası adaylığı ile ilgili “Adaylık konusu Abdullah Bey’in takdiridir. Bana göre, böyle bir şey için vereceği karar güzel de olur, hayırlı da olur. İsabetli olur” sözlerini değerlendirdi. 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün, AK Parti'nin öncü kurucularından olduğunu, ilk AK Parti'nin hükümetinin başbakanı ve AK Parti içinden çıkmış ilk cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatan Davutoğlu,  "Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın (Abdullah Gül'ün) AK Parti içinde siyaset yapması, hepimiz için sadece gurur verici bir gelişme olur" dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Dolayısıyla tabii takdir kendilerinin ama böyle bir girişim için davete bile ihtiyaç yoktur. Böyle bir şeye, 'hayırlı olsun' deriz sadece ve 'hoşgeldin' deriz." CHP’nin kapatılacağı iddialarını da yorumlayan Başbakan Davutoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibinin mağduriyet havasına girmemesi lazım. AK Parti, parti kapatmaya geçit de vermez izin de vermez” ifadelerini kullandı.


AB standardı sağlıyoruz

Başbakan Davutoğlu, iç güvenlik paketine yönelik bir soruya şu cevabı verdi: “Türkiye’de şu anki durumda polisin protestocuları korumak için olsa bile hiç kimseyi gözaltına alma hakkı yok. Fransa’da polis bir kişiyi 24 saat gözaltına alabiliyor. Bir savcı, soruşturma bağlamında 48 saat gözaltına alabiliyor. Almanya’da bu 36 saat. Türkiye’de böyle bir yetki yok. Şimdi bizim önerdiğimiz yeni kanunda Fransa’daki standartları sağlamış oluyoruz. Bu aslında Avrupa Birliği’yle karşılaştırdığımızda minimum değer.” Avrupa’da ve ABD’de polisin şüphe üzerine araçlarda arama yapabildiğini ancak Türkiye’de şu anda bunun mümkün olmadığını ifade eden Davutoğlu, “Birçok IŞİD militanı, Suriye rejim ajanları ya da teröristler düşünülünce bu önlemleri almayı uygun bulduk” yorumunu yaptı.


Birçok kesim risk altındaydı

Davutoğlu, HSYK konusundaki soruya ilişkin de 2010’da kurulu daha demokratik hale getirmek istediklerini ancak Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı düzenleme nedeniyle seçimlerde oluşturulan listelerin bazı grupları öne çıkardığını söyledi. Davutoğlu, “Bir grubun polis ve yargı içinde kurduğu ağ ile birçok gazeteci, entelektüel ve siyasetçi tutuklandı. Bizim adlandırmamızla bu paralel yapının yargı üzerindeki ağırlığı nedeniyle birçokları risk altındaydı” ifadesini kullandı. 

#Ahmet Davutoğlu
#DAİŞ
#ABD
#Musul
9 yıl önce