|

Suriye ve Irak tezkeresi Meclis'e sunulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki temasları çerçevesinde son şekli verilen Suriye ile Irak tezkereleri bugün TBMM'ye sunulacak.

Milliyet
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 11:16 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Suriye ve Irak tezkeresi Meclis'e sunulacak
Suriye ve Irak tezkeresi Meclis'e sunulacak

Hükümet, Ortadoğu'nun yeni baş belası olarak nitelendirilen, 'IŞİD'e karşı Suriye ve Irak'a ilişkin iki yeni tezkereyle Meclis'ten daha kapsamlı yetki isteyecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki günkü açıklamaları doğrultusunda dün gözler tezkerelerin sevki beklenen Meclis'e çevrildi.

Ancak Sabah saatlerinde 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılına ilişkin düzenlediği geleneksel basın toplantısında TBMM Başkanı Cemil çiçek'ten 'Yarın (bugün) gelebilir' açıklaması geldi. Meclis'in daha önce verdiği iki yetkinin süresinin Ekim'de dolacağını anımsatan Çiçek, tezkerelerin içeriğine ilişkin bilgisi olmadığını söyledi. Çiçek'in açıklamasının ardından Ak Parti grup yöneticileri de tezkerelerin bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Meclis'e sevk edilmesini beklediklerini söyledi. Tezkerelerin içeriğine ilişkin sorulara, 'Biz de Meclis'e sevk edildiğinde göreceğiz' yanıtını veren grup yöneticileri, 'Ancak her iki tezkere de süre uzatımının ötesinde unsurlar olacak. Yani yetki uzatımına ilişkin değil yeni tezkereler Meclis'e gelecek' bilgisini verdi.

Irak kalabilir

Ancak parti kulislerinde süresi 4 Ekim'de dolacak Suriye tezkeresinin yerine gelecek yeni tezkerenin Türkiye'nin güvenliği açısından bir boşluk yaşanmaması için öncelikle Meclis'ten geçirilip, süresi 17 Ekim'de dolacak Irak tezkeresinin yerine sunulacak yeni tezkerenin görüşmelerinin ise 14 Ekim'e kadar sürecek bayram tatilinin ardından ele alınabileceği de konuşuluyor.

AK Partili 30 milletvekili katılamayacak

Bu arada hacda olmaları nedeniyle Ak Parti'den 30'u aşkın milletvekilinin tezkere görüşmelerine katılamayacağı öğrenildi.

9 yıl önce