|

Suriye'de ateşkesin olmasını ümit ediyoruz

Davutoğlu, Suriye'de ateşkes yapılması çağrısını yineleyerek, ''Kurban Bayramı'nda Suriyeli kardeşlerimizin bir nebze nefes alabilmesi için ateşkesin olmasını ümit ediyoruz'' dedi.

Aa
00:00 - 20/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 19:29 - 20/10/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Suriye'de ateşkesin olmasını ümit ediyoruz
Suriye'de ateşkesin olmasını ümit ediyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir Abdullah Al-Kırbi ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Toplantıda, bir basın mensubunun Suriye'de Kurban Bayramı'nda ateşkes yapılması olasılığına ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, Suriye halkının son 18 aydır büyük acılar çektiğini ve bütün bayramları üzerlerine yağdırılan top ve tank ateşleriyle, uçaklardan yağdırılan bombalarla geçirdiğini söyledi.

Davutoğlu, ''Buradan da bu ateşkes çağrısını tekrar ediyoruz. Kurban Bayramı'nda Suriyeli kardeşlerimizin bir nebze nefes alabilmesi için ateşkesin olmasını ümit ediyoruz'' diye konuştu.

Bölgede birçok demokratik değişim süreci yaşandığını anımsatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Suriye halkının da kendi iradesiyle seçtiği bir hükümete sahip olma hakkı vardır. Biz bu yönde Yemen'in bir geçiş süreci olarak çok iyi bir örnek sergilediğini düşünüyoruz. Suriye'de siyasi değişimi içeren bir geçiş sürecinin yaşanması ve sonunda Suriye halkının haklı taleplerinin yerine gelmesi için Yemen de dahil bütün bölge ülkeleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.''

Yemen'in başarısı Türkiye'nin başarısı

Davutoğlu Yemen'in tarihi bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Bu tarihi dönemde Yemen'in başarısını Türkiye'nin başarısı olarak görüyoruz. Türkiye bu tarihi süreçte bütün imkanlarıyla Yemen'in yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir. Yemen bu geçiş sürecini başarıyla tamamlarsa sadece Yemen halkı için güzel bir gelecek vaadetmiş olmayacak. Aynı zamanda bölgedeki yeni demokrasiler için de çok güzel bir örnek teşkil edecek.''

Türkiye-İran ilişkileri

Davutoğlu, ''İran'ın özellikle Suriye yönetimi üzerindeki etkisini de kullanarak bu katliamları durdurması yönünde çaba sarf etmesini bekliyoruz. Bu konuyu da kendilerine iletiyoruz'' dedi.

Nobel Barış Ödülü Sahibi Karman ile görüştü

Davutoğlu, Türk vatandaşlığı verilen Nobel Barış Ödülü Sahibi Yemenli aktivist Tevekkül Karman ile görüştü.

Davutoğlu ve Karman, Türkiye'nin Sana Büyükelçiliği Rezidansı'nda verilen yemekte bir araya gelerek bir süre sohbet etti.

Rezidanstaki yemeğe Suriye'de kaçırıldıktan sonra Türkiye'nin çabalarıyla serbest bırakılan ve Yemen'de belgesel film çalışması yapan Adem Özköse ve Hamit Coşkun da katıldı.

11 yıl önce