|

Tarihi açılış

Türkiye’nin ve Avrupa’nın deniz üzerine kurulu tek havalimanı Ordu-Giresun Havalimanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Gündeme geldiği yıldan tam yarım asır sonra yaklaşık 3,5 yıllık bir çalışmayla hizmete giren havalimanı AK Parti iktidarının yaptığı 28., Türkiye’nin ise 54. havaalanı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:31 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Karadeniz dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine kurulan tek havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı'nda tarifeli seferler başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle resmi açılışı yapılan havalimanı, bölgeye uzun süredir böyle bir yatırım bekleyen Ordulu ve Giresunlu vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.



50 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüştüğü Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılış töreni onbinlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende kürsüye önce Başbakan Davutoğlu geldi. Davutoğlu, ''Duble yolları artık otoyollara çeviriyoruz. Türkiye 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek. 2023'e kadar bütün mega projeleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.



ONLAR HAYAL KURAR


Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AK Parti'nin mega projeleri hayata geçtikçe Kılıçdaroğlu da kendince mega hayaller kurmaya başladı. Ama fark şu biz hayalleri gerçek yaparız o hayal kurar. Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'da inşa ediliyor. Dünyadaki en uzun kuleli asma köprü, 3. Köprü'yü inşa ediyoruz. Kanal İstanbul'un proje çalışmaları hızla ilerliyor. Dünyada ilk kez 3 katlı tünelle iki kıtayı birleştiriyoruz. Kılıçdaroğlu yeni keşfediyor coğrafyayı. Biz o merkezleri birleştiriyoruz. Biz onları yazdık, inşa ettik. Biz tarih yazıyoruz o arkadan takip ediyor.”



RİZE'YE DE MÜJDE VERDİ


AK Parti dönemindeki büyük yatırımlardan örnekler veren Davutoğlu, “Bunların hepsi mega proje. Bunları hayal bile edemezler. Dünyada 3. deniz üzerindeki havalimanını inşa ettik. İnşallah Rize'de de aynı yöntemle inşa edeceğiz. İktidara geldiğimizde 26 havalimanı vardı. Ordu-Giresun da 54.'ncü… Türkiye merkez ülke oldu. Çıkmış Kılıçdaroğlu Türkiye'yi merkez ülke yapmaktan bahsediyor. Bizim gerçekleştirdiklerimizi onlar yeni hayal ediyor. Biz dünya ile yarışıyoruz. Lojistik merkez yeni akıllarına gelmiş” dedi.



Havadan inceledi




* Havalimanına 136 yolcusuyla THY'nin 'Batman' isimli tarifeli sefer yapan uçağı iniş yaptı.


* Alana ilk yolcu uçağının inişini, bölgeye uzun süredir havalimanı yapılmasını bekleyen Ordulu ve Giresunlu vatandaşlar da ilgiyle izledi.


* Bu arada havalimanını yıllardır hasretle bekleyen Ordulu ve Giresunlular, havalimanı giriş kapısında sık sık selfie çekerek bu anı kaydettiler.


* Duygularını açıklayan yolcular, “Artık memleketimize günübirlik gelerek yöresel yemeklerimizi tadacak, sıla hasretini gidereceğiz. Yıllardır hasretle beklediğimiz bu anı yaşamak çok güzel bir duygu” diyerek sevinçlerini ifade etti.


* Başbakan Davutoğlu, özel uçak “ANA” ile dün saat 13.10'da Ordu'ya gitti. Davutoğlu, uçağın kokpit camından Ordu-Giresun Havalimanı'nı inceledi.



50 yıllık hayal gerçek oldu




Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine kurulan tek, dünyanın ise 3. havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı dün hizmete açıldı.



Ordu ile Giresun'un ortak kullanımı için 24 Temmuz 2011'de temeli atılan ve bugüne kadar 36 milyon ton taş dökülerek deniz ortasında 7 kilometrelik dolgu tahkimatı yapılan 3 kilometrelik piste sahip Ordu-Giresun Havalimanı yaklaşık 360 milyon liraya tamamlandı.



Havaalanı, 1964 yılında Bayındırlık Bakanlığı yapan ve Ordulu olan Arif Hikmet Onat'ın “Ordu'da havaalanı yapımına çok yakında başlanacaktır” sözüyle gündeme geldi. Söz verildiği 1964 yılından bugüne kadar aradan geçen 50 yılda 8 Cumhurbaşkanı, 25 Başbakan, 41 Ulaştırma, 34 Bayındırlık Bakanı eskiten Ordu-Giresun Havalimanı AK Parti iktidarının çalışmalarıyla hizmete girdi. 50 yıllık hayali gerçeğe dönüştüren Ordu-Giresun Havalimanı Türkiye'nin 54. havaalanı oldu.


Havalimanının pist uzunluğu 3 bin, genişliği ise 45 metre. Günde 2 bin seferle yaklaşık 36 milyon ton taşın denize doldurulmasıyla yapılan havalimanının daha konforlu olması için piste “stone mastic asfalt” döküldü. Havalimanının yapımında kullanılan 36 milyon ton taş için kamyonlar 950 bin sefer yaptı.



Bitmez denilenin bitirildiği gün


Törende konuşan Erdoğan, “Bugün bitmez denilenin bitirildiği bir gün. Gözün aydın olsun Ordu. Gözün aydın olsun Giresun, Karadeniz. Başbakanlığım döneminde Sinop Havalimanı'nı bitirdik, açtık, Kastamonu'da açtık. Samsun Havalimanı'nı açtık. Şimdi mutluyuz zira Ordu-Giresun Havalimanını açıyoruz. Kuru sıkı atarak değil hizmet ederek yola çıktık” dedi.



30 YIL SONRA KİM ÖLE KİM KALA


2002 ve öncesinin Türkiyesinde Ordu ve Giresun için denizin içinde bir havalimanı inşa edilmesinin hayal bile edilemediğini vurgulayan Erdoğan, “Biz bunu gerçekleştirdik. Göreve geldiğimizde Türkiye'de 26 havalimanı vardı bugün 54'üncüyü açıyoruz. Son zamanlarda Kılıçdaroğlu, Ferhat ile Şirin hikayesini anlatmaya başladı. Öğrenmeye başlamış daha çok öğrenecek. Sayın Kılıçdaroğlu çıkmış, 30 yıl sonrasına yönelik projeler açıklıyor. Kim öle, kim kala. Sırtında küfe de yok. Çok rahat atıyor, tutuyor. Aşk her kişinin değil er kişinin işi. Kılıçdaroğlu 30 yıl sonrasına ilişkin projeler açıklıyor kim öle kim kala” diye konuştu.


Erdoğan, şunları söyledi: “Bize hiçbir şey yapamazsınız. Siz şahsımın resmini kalkıp da hurriyet.com.tr'ye koyup altına da 'şok haber diye yüzde 52'ye idam yazısını yazıp' tepkiler gelmeye başlayınca niye kaldırdınız sosyal medyanızdan? Ondan sonra 'biz onu demek istemedik.' Sizin o karanlık dünyanızdan neler geçtiğini biz çok iyi biliriz. Ben diyorum ki bu yayın gruplarına karşı tavır koymalısınız. Muhtar bile olamaz diye başlık attınız doğru muhtar olamadım ama belediye başkanı da oldum başbakan da oldum cumhurbaşkanı da oldum.”



GERİDEN NAL TOPLUYORLAR


Erdoğan, “Sayın Bahçeli zaman zaman bize ileri geri hakaretler ediyor. Sayın Bahçeli; ben sana hakaret etmeyeceğim, muhatabım da değilsin zaten. Çünkü Çankaya'ya çıkamayacağımı, o yokuşta yarı yolda kalacağımı söylemişti. Biz öyle çıktık ki bunlar geriden nal topluyorlar. Öyle konuşarak bu işler olmuyor Kılıçdaroğlu. Hesap uzmanıymış. Benim Maliye Bakanım var idi, şimdi tabi ben Cumhurbaşkanıyım ama kendisini severim. Öyle konuşacağına Maliye Bakanımın yanında 200'e yakın hesap uzmanı var, beraberce bir televizyona çıkın, sana zaten bu hesapların ne olduğunu, nasıl geldiğini, nasıl gittiğini gayet iyi anlatır” dedi.



DAHA ÇOK KAÇACAKLAR


Türkiye'nin 780 bin kilometrekarelik vatan olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Çıkmış bir paralel yapı, devlet içinde devlet olmaya çalışıyor. Bak kaçmaya başladılar. Bunların da imamları varmış. Kaçıyorlar, daha çok kaçacaklar. Yakalananların gereği yapılıyor ve yerlerini buluyorlar. Kovalayacağız. Bu ülkeyi bölmek isteyenler hesabını verecek” dedi.




#paralel yapı
#Ordu-Giresun Havalimanı
#erdoğan
#davutoğlu
9 yıl önce