|

AK Parti'de tarihi kongre

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte AK Parti, bugün olağanüstü kongreyle yeni genel başkanını ve Başbakan adayını seçti. Sandıklar kapandı, oy sayma işlemi başladı. Davutoğlu 1382 oy ile genel başkan seçildi. Kongrede öne çıkan notlar şöyle.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:11 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
AK Parti'de tarihi kongre
AK Parti'de tarihi kongre

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda devam ediyor.

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi, parti tüzüğünün ilgili maddelerince aranan büyük kongre yeter sayısının üzerinde, bin 245 delegenin, katılımıyla resmi olarak başladı.

Kongre için binlerce partili, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Arena Spor Salonu önünde toplandı.

Ankara dışından otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezi alanından tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona yürüdü. Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapıldı.

Emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından katılımcılar salona alınmaya başlandı. Salona giremeyen partililer için dışarıda iki dev ekran kuruldu.

Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve sunucunun anonslarıyla koordineli şekilde tezahüratlarda bulundu.

"Hep Birlikte Yeni Türkiye" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Hayallerimiz var sevdamız var", "Şimdi Türkiye zamanı", "Biz birlikte Türkiyeyiz", "Yeni hedefler yeni Türkiye", "Durmak yok yola devam", "Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek" pankartları yer alıyor.

Partililere karanfil dağıttı

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın salona giriş yapmasının ardından başladı.

Salona, eşi Emine Erdoğan ile gelen Erdoğan, sahneye çıkarak partilileri ve delegeleri selamladı.

Partililere kırmızı karanfil dağıtan Erdoğan çifti, daha sonra kendileri için ayrılan bölüme geçerken, Başbakan Erdoğan'ın seslendirdiği "Aynı Dağın Yeliyiz" adlı şiiri yayınlandı.

Erdoğan, salonda, Genel Başkan Adayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yanyana oturdu.


Soylu: Gerçeğin en somut anını yaşıyoruz

Kongrenin açılışını yaparak, partililere hitap eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti iktidarlarının az zamanda çok büyük işler başardığını, ceberrut devletin, millet için varolan hizmet devletine dönüştüğünü, AK Parti'nin tüm siyasi ve devlet hayatını darbe kanserinden ebediyen kurtardığını belirtti.

Soylu, "AK Parti, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, merhum başvekillerimiz rahmetli Adnan Menderes, Özal ve Erbakan'ın yapmayı hayal ettiklerini gerçekleştirerek, bugün burada tarihin huzurunda cenabı Hakka hamd etmemize vesile olmuştur" dedi.

Süleyman Soylu, AK Parti'nin ve partinin lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın millet yolunda çok çile çektiğini, mazide yaşananları asla unutmadıklarını ifade ederek, "3 Kasım 2002'de asırların boynu büküklüğüne isyan eden bu aziz millet, zulüm çarklarını tek tek kırarak ayağa kalktı, kendi adamını, milletin adamını Recep Tayyip Erdoğan'ı bir tarih yapıcı olarak ortaya çıkardı. Bugün bu gerçeğin en nadide, en somut anını hep birlikte yaşıyoruz. Genel Başkanımızı, Başbakanımızı ve Cumhurbaşkanımızı, liderimizi, Cumhurbaşkanlığı görevine bugün burada sadece bu salonda değil, bu salonda gönlü olan milyonlarca insanla şan ve şerefle uğurluyoruz" diye konuştu.

Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"Bugün bir yanımız başımızla göklere değecek kadar onurluyuz, bir yanımızla da hissetmeye engel olamadığımız bir hüznü hep birlikte yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün bu tarihi anda bu kürsüden AK Parti'nin her kademedeki yöneticileri, teşkilatları adına ve onların hislerini temsilen zatıalinize seslenmek istiyorum; Sizin prensipleriniz, sizin hassasiyletlerinzi, sizin karakteriniz AK Parti'de her zaman özenle yaşatılacaktır. Cesaretiniz ve kararlılığınız milletimize hizmet yolunda bize, bu kutlu yürüyüşe gönül verenlere, bu aziz davanın coşkulu mensuplarına her zaman rehber olacaktır. AK Parti'nin banisi olarak bugün bizlere emanet ettiğiniz bu mukaddes dava bayrağı asla yere düşmeyecek, yere düşürülmeyecektir.

Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım, Sayın Genel Başkanım bilmelisiniz ki ve bütün dünya bilmelidir ki bundan sonra nerede olursanız olunuz, hangi görevi deruhde ederseniz ediniz, derinliklerin dibine kadar sizinle birlikte olacağız. Allah bizleri bu kutlu yürüyüşün büyük mücadele insanlarını ayırmasın."

Kongre Divan Başkanlığına İpek seçildi

Öte yandan AK Parti Birinci Olağanüstü Büyük Kongresi'nde AK Parti Tüzüğü gereğince divan başkanı ve üyelikleri için seçim yapıldı.

Tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca açık oylamaya sunulan ve ilk sırada Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan'ın imzaladığı listede çok sayıda bakan, parti genel başkan yardımcısı ve kongreye katılan bin 245 delegenin imzası yer aldı.

Divan başkan ve üyelerinin birlikte seçildiği liste uyarınca Divan Başkanlığına AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek seçildi. Divan Başkan Yardımcılığına daAK Parti İstanbul Milletveki ve Grup Başkanvekili Berna Satır seçilirken, divan üyeleri de İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukcu, İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu oldu.

İpek: Türkiye özgüven kazandı

Divan başkanlığına seçilen Haluk İpek, kongrenin, millet, ülke ve demokrasi için hayırlara vesile olmasını diledi.

Bugünün, ülke ve AK Parti için tarihi bir gün olduğunu belirten İpek, Türkiye'nin kalbinin, dünyanın gözü ve kulağının Ankara Arena Spor Salonu'nda olduğunu söyledi.

İpek, AK Parti'nin 13 yıl önce, 14 Ağustos 2001'de Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde kutlu bir yolculuğa başladığını ve "hedefin Türkiye'ye barış, köhnemiş siyasete yeni bir soluk kazandırmak olduğunu" ifade etti.

AK Parti'nin kurulduğu günlerde Türkiye'de siyasetin susuz, kuru ve verimsiz bir toprak gibi olduğunu ileri süren İpek, o dönemde çözümsüzlük ve kriz üreten, sorunlara sorun ekleyen siyasetin hakim olduğunu savundu.

Türkiye'nin 13 yıl önceki durumunu okyanusta sürüklenen bir gemiye benzeten İpek, milletin 3 Kasım 2001'de geminin kaptanlığına Erdoğan ve AK Parti'yi getirdiğini belirtti. İpek, "AK Parti, Allah'ın da inayeti ile gemiyi sağ salim limana yanaştırdı. AK Parti o karanlık günlere güneş gibi doğdu" dedi.

İpek, Türkiye'nin, Erdoğan'ın liderliğinde, elde ettiği kazanımlar ve gelişimin yanı sıra sayısız reform ve devrime şahit olduğuna işaret ederek, "Türkiye, Erdoğan'ın şahsında ve liderliğinde yeniden büyük devlet oldu. Mazlumların hamisi, zalimlerin korkulu rüyası oldu. Türkiye özgüven kazandı, özgüvenini artırdı" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu, AK Parti için asla son değil, yeni bir başlangıçtır"

Milletin, Erdoğan'ın adını silinmemek üzere gönlünün en müstesna yerine kaydettiğini ve onu demokrasi tarihinde "halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı" olarak görevlendirdiğini kaydetti.

İpek, Recep Tayyip Erdoğan'a, millet, ülke, demokrasi ve AK Parti adına şükran ve minnetlerini sunarak, "Yarın, kendilerini cumhurbaşkanlığı makamına uğurluyoruz. Bu, AK Parti için asla son değil, yeni bir başlangıçtır" diye konuştu.

Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı olması nedeniyle AK Parti hareketinden ayrılmadığını vurgulayan İpek, AK Parti'nin Erdoğan, yeni başbakan ve genel başkan liderliğinde bütün kadroları ve teşkilatlarıyla Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 vizyonları için çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

İpek, partide bayrak değişimi olduğunu, ancak rota değişikliği ve dümen kırmanın asla söz konusu olmayacağının altını çizerek, bunun bir yenilenme, tazelenme olduğunu ve kongrenin de bunun için toplandığını söyledi.

Tek gündemli kongrede, partinin yeni genel başkanının belirleneceğini anımsatan İpek, büyük kongrenin karar ve tercihinin AK Parti, ülke, millet, siyaset ve demokrasiye hayırlı olmasını diledi.

Divan Başkanı İpek'in konuşmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kongrede, ilan edilen gündemin okunmasının ardından Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatıyla ilgili belgesel gösterimi yapıldı.

Ankara Arena Spor Salonu'nda, AK Parti 1.Olağanüstü Büyük Kongresi'nde konuşan Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından partilileri selamladı. Bu sırada salonda bulunan birçok kişinin ağladığı görüldü.

Başbakan Erdoğan'a sırasıyla gençlik kolları adına Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukcu, Kadın Kolları adına Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, belediye başkanları adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, il başkanları adına Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, milletvekilleri ve AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ve Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, AK Parti Genel Merkezi adına AK PartiGenel Başkan yardımcıları Nükhet Hotar ve Mehmet Ali Şahin ile milletvekili eşleri adına AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin eşi Hatice Canikli çeşitli hediyeler sundu.

Hediyeler arasında Arapça "Elif" lafzı yazılı tablo, büyük boy kırmızı zemin üzerine işlenmiş cumhurbaşkanlığı forsu ve milletvekilleri eşlerinin hediyesi olan hat sanatıyla besmele yazılı tablo dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Gül'den tebrik telgrafı

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de AK Parti Birinci Olağanüstü Büyük Kongresi'ne bir telgraf göndererek, kongrenin hayırlı olmasını diledi. Gül, telgrafında "Bugün yapılacak olan AK Parti'nin BirinciOlağanüstü Kongresi'nin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Genel Başkanlık görevinden ayrılan, seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yeni görevinde tekrar muvaffakiyetler diler, müstakbel genel başkana da başarılar temenni ederim" ifadelerine yer verdi.

Bu veda değil vefa kongresidir

2. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan yerine AKP Genel Başkanı ve Başbakan olması beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP'nin olağanüstü kongresinde "Bu bir veda kongresi değil bir vefa kongresi, bir ahitleşme kongresi. Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. Onun bıraktığı miras bizim için şeref meselesidir ve sonuna kadar korunacaktır" dedi.

"Yeni Türkiye'nin ikinci önemli alanı çözüm sürecidir" diyen Davutoğlu, "Çözüm sürecini neticelendirene kadar bize uyku haram" ifadesini kullandı.

9 maddelik manifesto

Ak Parti'nin Erdoğan sonrası Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, kongrede yaptığı konuşmada, 'manifestosu' olarak nitelenebilecek hedefler koydu. AK Parti öncesi dönem için "fetret devri" benzetmesi yapan Davutoğlu, AK Parti'nin altyapısının 9 unsura dayandığını söyledi.

Davutoğlu'ndan Erdoğan'a büyük sürpriz

AK Parti'de 1245 delegenin oyuyla tek Genel Başkan Adayı olan Ahmet Davutoğlu, konuşması sırasında Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan selefi Tayyip Erdoğan'a Osmanlıca yazılmış bir tablo hediye etti.

Davutoğlu'nun Erdoğan'a hediye ettiği tabloda Necip Fazıl Kısakürek'in 'Utansın' şiiri yazılı.

Sözlerine bakıldığında bugünkü tabloyu özetleyen şiiri Davutoğlu'nun özel olarak seçtiği öğrenildi.

Kongreye yabancı konukların katılımı yoğun oldu

Kongreye KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Irak Kürdistan Demokrat Partisi adına Başbakan Neçirvan Barzani, Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid El Gannuşi, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Hüsoviç, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Kurucu Başkanı Kasım Dal, Makedonya Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip de katıldı. Kongrede Azerbaycan, KKTC ve Kosova parlamentolarından milletvekilleri ile Almanya ve Belçika parlamentosunda görev yapan Türk asıllı bazı milletvekilleri de bulundu.

Kongrede CHP'yi Genel Sekreter Gürsel Tekin temsil ederken, Saadet Partisinden genel başkan yardımcıları Yaşar Canbay ve Tacettin Çetinkaya, BBP'den Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Eren, kongreye iştirak etti. Kongrede DSP, HÜDAPAR ve Anatavatan Partisinden de temsilciler yer aldı.

Kongreye aralarında Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgün, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye Gaziler Vakfı Genel Başkanı Lokman Ayva, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun'un da bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

4 bin polis görev aldı

Kongrede güvenlik için 4 bin polis görev aldı. Polis ekiplerinin güvenlik önlemleri dün geceden başladı. Salonda uzman ekipler ve eğitimli köpeklerce bomba araması yapılırken, sabah erken saatlerde çevredeki yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

Çalışmalara, polis helikopteri de havadan destek verdi.

Davutoğlu'nun Konya'daki akrabaları kongreyi ilgiyle izliyor

Dışişleri Bakanı ve AK Parti Genel Başkan adayı Davutoğlu'nun memleketi Taşkent'te akrabaları ve hemşehrileri heyecanla izliyor.

Kongre, Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesinden dolayı ayrı bir önem taşıyor.

Davutoğlu'nun memleketi Konya'nın Taşkent ilçesinde ise bazı vatandaşlar, kongreyi izlemek için kahvehanede toplandı. İlçe halkının büyük çoğunluğunun, kongre heyecanını yerinde yaşamak için otobüslerle Ankara'ya gittiği öğrenildi.

Delegelerden Davutoğlu'na tebrik

AK Parti'nin yeni genel başkanın belirlenmesi için yapılan konuşmaların ardından sandıklar kuruldu. Parti delegeleri sandık başına giderken, Genel Başkan adayı Ahmet Davutoğlu'nu tebrikler başladı.

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde seçilmiş Cumhurbaşkanı adayı, Başbakan Erdoğan ve genel başkan adayı Ahmet Davutoğlu'nun konuşmalarının ardından sandıklar kuruldu.

Delegeler yeni genel başkanı belirlemek için sandık başına giderken, partililer Davutoğlu'nu tebrik etti.

Oy verme işlemi halen devem ediyor.

Davutoğlu AK Parti'nin yeni Genel Başkanı

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte AK Parti, bugün olağanüstü kongreyle yeni genel başkanını ve Başbakan adayını seçti. 1. Olağanüstü Kongresi'nde tek aday olan Davutoğlu için oy verme işlemi son buldu.

Davutoğlu 1382 oy aldı, 1400 oyun 6'sı geçersiz sayıldı

Davutoğlu'ndan teşekkür konuşması

AK Parti'nin, 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlık için yapılan seçimde Ahmet Davutoğlu 1388 oyun, 1382'sini alarak AK Parti'nin yeni Genel Başkanı oldu. Ahmet Davutoğlu, teşekkür konuşmasında, ilk hedefin 2015 seçimleri olduğunu belirterek, "2015 yılında bu emaneti devralmamız halinde 2019 yılına kadar altın ölçeğinde bir 4 yılımız olacak" diye konuştu.

AK Parti Kongre Divan Başkanı Haluk İpek, oy sayım işleminin tamamlandığını belirterek, ilçe seçim kurulu hakimine seri bir şekilde seçimleri sonuçlandırdığı için teşekkür etti.

Seçimde bin 388 oy kullanıldığını, oyların bin 382'sinin geçerli, 6'sının geçersiz sayıldığını bildiren İpek, seçim sonucunu "Bu sonuçlara göre Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Sayın Ahmet Davutoğlu, toplam bin 382 oy alarak AK Parti Genel Başkanı seçilmiştir" sözleriyle duyurdu.

10 yıl önce