|

Tek meclisli başkanlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminde tek meclisli model üzerinde durduklarını açıkladı.Bu sistemde denetim yetkisinin Meclis’te olacağını ifade eden Erdoğan, “Başkanın belli yetkisi oluyor. Meclis’in vereceği yetkileri de kullanıyor. Başbakan, başbakan olarak değil başkan 1. yardımcısı, 2. yardımcısı olarak görev alıyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 23:13 - 29/01/2015 Perşembe
Diğer
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’nin 3 kanalının ortak yayınında gazetecilerin sorularını cevapladı. Çözüm süreci ve sözde Ermeni soykırımı iddiaları  dedinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi konusundaki çalışmalarla ilgili de bilgiler verdi. Sorular üzerine şekillenen bir modelleri olduğunu ve ‘Tek Meclisli’ sistem üzerinde durduklarını ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: 

ABD'DE ÇİFT BİZDE TEK MECLİS OLABİLİR 

Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in de gündeme getirdiği başkanlık sistemi en ideal sistemlerden bir tanesi. Dünyada şu anda G20 ülkeleri içerisinde 10 tanesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Çok başlılık bir defa ayaklarımızı adeta prangaya vurmuş gibi süreci ağırlaştırıyor, hızlandırmıyor. Burada şimdi bazıları Amerikan sistemi diyor, bu tartışılır, ayrı bir konu. Amerika’da Temsilciler Meclisi var, Senato var. Türkiye de illa onu yapacak değil. Türkiye bunu kalkar sadece parlamento olarak, milletvekilleri olarak alır onlarla bu süreci işletir.

DENETİMSİZ SİSTEME MAHAL VERMEYİZ 

Denetim esaslı mı olacak? Tabii ki denetim esaslı olacak. Denetleyen neresi olacak? Parlamento olacak, Meclis olacak. Meclis’in vermediği bir izni siz bir defa kullanamazsınız. Anayasa ile başkana verilmiş olan tabii ki bir yetkiler vardır. Aynı zamanda parlamentonun kendisine vereceği yetkileri kullanma hakkı doğacaktır. Denetimsiz bir anlayışa mahal vermeyiz.

BÖYLE MEMLEKET YÖNETİLMEZ 

Mevcut sistemle üçlü kararnameyle bir kişiyi atarken sorunlar yaşıyoruz. Başkanlık sisteminde böyle bir sorunun yaşanmayacak. Çalışacağım adamı ben belirlerim. Benle gelen benle gider. Bunu şu andaki sistemde yapamazsınız, sizinle gelen sizinle gitmiyor. Birileri bunu engelliyor. Yargıdaki gelip ‘ben 11 defa alırım, 12’nci defa tekrar atarım’ diyor. Yargıyla böyle bir sürtüşmenin içerisine giriyorsunuz. Böyle memleket yönetilmez ki şehirler yönetilmez ki. 

BAŞBAKAN ‘YARDIMCI OLUYOR

Başbakan noktasında da mesela başbakan, bir defa başbakan olarak değil, diyelim ki başkan birinci yardımcısı olarak görev alıyor, ikinci yardımcısı olarak görev alanlar vesaire. Yani sistemin bir defa omurgaları vardır ki o omurgalarla lüzumsuz olanları varsa onları zaten koyarsınız bir kenara ama yok olması gerekenler varsa, onlarla beraber zaten yine yola devamdır ve tabii dünyayı biz yeniden keşfetmiyoruz.

ÖNCE 367'NİN YAKALANMASI ŞART  

Böyle bir adımın atılabilmesi için öncelikle anayasa değişikliği şart. Anayasa değişikliği için 367 şart. Burada hükümetimizin öyle bir adımı atabilmesi için 367’yi yakalaması lazım veyahut da 330’u yakalaması lazım, referandumla böyle bir değişikliğini halka götürsün. 

DESTEK ARTIYOR 

(Kamuoyunda başkanlık sistemine destek var mı? sorusu üzerine) Başbakanlığımın ikinci, üçüncü senesindeki kamuoyu araştırmalarıyla bugün olay çok çok farklı. Destek arttı. Şu anda da yine Türkiye ortalamasına baktığınız zaman, ‘evet, hayır’da denge olumlu istikamette.

Bu örgüt hafife alınmamalı

Paralel yapıyla mücadelenin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Hakkari’de polise ait zırhlı araçtan ses bombası atan paralel polisleri örnek gösterdi. Erdoğan “Allah’tan ki o paralel ama arkadan gelen paralelci değil, hemen müdahale ediyor ve yakalıyor. Emniyet gibi bir teşkilatımızın içinde böyle bir kırılma yaşanırsa güvenliğimizi nasıl sağlayacağız? Aynı şey Silahlı Kuvvetlerimizin içinde olursa, ne olacak? Hükümetimizin vermiş olduğu, bizim verdiğimiz mücadele sıradan bir mücadele değil. Aklıselim vatandaşlarıma hatırlatmak istiyorum; bu işi hafife almayalım” dedi.


Birilerinin siparişi diye kabul edemeyiz  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olaylarının yıldönümü yaklaşırken  sözde soykırım iddialarına ilişkin çağrılara da tepki gösterdi. Erdoğan “Bizlerin bir suçu varsa, ödememiz gereken bir bedel varsa gereken adımları da atarız. Fakat burada dikkat edelim, bir 1915 tarih olarak ortada, karşı tarafta açılmayan arşivler ortada, bizim açtığımız arşivler ortada. ‘Türkiye suçlu’ demekle Türkiye suçlu olmaz. Birilerinin siparişi üzerine bir sözde Ermeni soykırımını kabul etmeye mecbur değiliz”dedi. 


Paralel yapı Kırmızı Kitap'ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapıyla mücadeleye ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: “MGK’da, legal görünüm altındaki illegal faaliyetleri yürüten örgütler diyerek biz paralel devlet yapılanmasını kayda girdik. Bunu tavsiye kararı olarak hükümete gönderdik. Hükümet de buna uyarak burayla ilgili Bakanlar Kurulu kararını çıkardı. Bu, şu demektir: 2015 Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin içinde PDY veya PY olarak yerini almıştır. Nedir? Legal görünüm altında bir illegal örgüt.” 

ABD GÜLEN’İ DEPORT ETMELİ

Erdoğan, hakkında Kırmızı Bülten çıkarılması beklenen Fethullah Gülen’in ABD’den iade süreciyle ilgili olarak da şunları söyledi:  “Benim için iadesinden öte, deport edilmesi çok daha isabetli olur. Deport edilsin ve Amerika, en azından ‘Stratejik ortağım’ veya ‘Model ortağız’ dediği Türkiye’ye karşı görevini yerine getirsin. Şu anda Milli Siyaset Belgesi’ne girmiş olan böyle bir örgütün başı, artık bu noktada Amerika’da tutulmamalıdır. Çünkü Amerika-Türkiye ilişkileri açısından bu önemlidir.” 

O İMAMLAR KAÇMAYA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı, son dönemde paralel yapıda çözülme başladığını da kaydetti. Erdoğan, “Şu anda ciddi manada Türkiye’den kaçış var. Geçenlerde bir gazetede, imamlar yayınlandı. Bu imamların bir kısmı şu anda Türkiye’yi terk etmiş durumdalar, kaçıyorlar. Madem suçlu değilsiniz niye kaçıyorsunuz  Yakayı artık ele veriyorlar” diye konuştu.
#Tayyip Erdoğan
#başkanlık sistemi
#Meclis
9 yıl önce