|

Teröre karşı destek veririz

ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik saldırıyı olumlu bulduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin de bölgedeki terör örgütleri ile mücadelede gereken desteği vereceğini açıkladı. Erdoğan, desteğin hem siyasi hem de askeri operasyonları kapsadığını söyledi.

İbrahim Karagül
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:57 - 24/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Teröre karşı destek veririz
Teröre karşı destek veririz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadele konusunda Türkiye'nin askeri, siyasi üzerine düşen görev neyse yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriye'de IŞİD hedeflerine yaptığı saldırıyı değerlendirdi. Erdoğan, 'Şu anda nereler vuruldu, nasıl vuruldu, henüz tam manasıyla henüz bilgileri net bize ulaşmış değil. Fakat biliyorsunuz, bunlar sayın Obama'nın Çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı. Bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Özellikle bölgedeki bu terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesi gereğine inanıyorum'

GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

Gazetecilerin 'Türkiye'nin katkısı bundan sonra ne olacak?' şeklindeki sorusu üzerine de Erdoğan, 'Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra Hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz' diye konuştu.

Gazetecilerin bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusu üzerine de Erdoğan, 'Arkadaşlar, her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi...' dedi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine Obama'nın başkanlığında yapılması planlanan toplantıda Türkiye'nin görüşmelerini anlatacağını kaydetti. Erdoğan, tampon bölge konusundaki sorular üzerine de şunları söyledi: 'Buna zaten, gözü kapalı bakmayalım, bu bir vakıa. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, bir defa Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü bir buçuk milyon insan şu anda sadece bizde. Bunun bizde meydana getirdiği sosyolojiik bir olumsuz gelişme var. Bunun giderilmesi lazım. Hala gelmeye devam ediyor. İşin bir üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bunu kendileri de zaten kabulleniyorlar. Bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz.'

BM, Suriye konusunda hiçbir şey yapmadı

New York'ta Türkevi'ndeki resepsiyonda genel yayın yönetmenleri ile ayaküstü sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ve güvenli bölge konularına ilişkin Birleşmiş Milletler'e sert eleştiriler yöneltti. 'BM Suriye konusunda ne yaptı? Artık bu konuda bir şey beklemiyorum BM'den. Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge konusunda yarımağız hareket ediyorlar. Mültecilerin maliyeti 3.5 milyar dolar oldu. Yaptıkları yardım yalnızca 150 milyon dolar...' diyen Erdoğan, son birkaç günde gelen sığınmacıların bütün Avrupa'dakilerden fazla olduğuna işaret etti. 'Para versinler diye söylemiyorum. Ne olacak bu işin sonu?' diye tepki gösteren Erdoğan, ABD'nin IŞİD'e yönelik hava operasyonunun çözüm getirmeyeceğini kaydetti. Erdoğan, bombalama konusunda 'Göstermelik, kaçamak bir girişim bu' diye konuştu.

Ben öyle birşey demedim

Erdoğan, ABD Başkanı Obama'ya 'Bizden istediğiniz teröristleri biz size nasıl teslim ediyorsak siz de bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu şahsı (Fetullah Gülen'i) ya sınır dışı edin ya da bir suçu olmadığı iddiasında ise bize verin' dediğini belirterek, 'Umuyorum ki Türkiye ve Amerikan yönetimi, her iki ülke için tehdit teşkil eden bu örgütle mücadelede işbirliği yapacaklardır. Biz bu örgütü, 11. yüzyılda ortaya çıkan 'Haşhaşiler' adlı örgüte benzetiyoruz' diye konuştu. Erdoğan, CFR Başkanı'nın Twitter'da paylaştığı 'Erdoğan, Obama'dan Fetullah Gülen'i istedim ama vermedi, dedi' iddiasını da yalanladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ben öyle bir şey söylemedim' dedi.

Haşhaşileri dinlemeyin

Birleşmiş Milletler (BM) zirvesi için ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada ülkenin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) konuştu. Konuşmasında 'asparagas haberler' ve 'paralel yapı' ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Erdoğan, son dönemde ABD-Türkiye ilişkilerini etkilemeye yönelik çeşitli algı operasyonları ve çarpıtmalar yapıldığını hatırlattı. ABD'deki bazı medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin kısmen de olsa 'paralel yapı' etkisi altında olduğuna işaret eden Erdoğan, yaklaşık 30 yıldır faaliyette olan bu örgütün Amerika'da ve diğer ülkelerde Türkiye düşmanı çevrelerce 'elverişli bir taşeron' olarak kullanılmakta olduğunu vurguladı. Paralel yapının çeşitli ülkelerde elde ettiği güçle çıkar örgütüne döndüğünü ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:

ÇOK TEHLİKELİ BİR ÖRGÜT

'Aralık 2013'te yolsuzluk operasyonu kılıfı içine gizlenmiş, Hükümeti devirme operasyonu yapıldı. Dosyalarda, şahsım 'Dönemin Başbakanı' diye anılıyordu. Bu darbe girişimini başarıyla etkisiz hale getirdik. Bu, son derece tehlikeli örgütün, gerek Türkiye içinde, gerek ABD başta olmak üzere yurt dışında, muhaliflerimiz tarafından elverişli bir taşeron olarak kullanıldığını görüyoruz. Sözkonusu örgüt, kendisini kullananları dahi gün gelip arkadan hançerleyecek bir örgüttür. Sizlerden ricam, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeleri, objektif kaynaklardan temin etmenizdir. Türkiye ABD ilişkilerinin, önyargılardan arındırılması, algı operasyonlarından, yalanlardan, çarpıtmalardan arındırılması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Aradaki vasıtaları kaldırıp, sağlam kaynaklardan Türkiye'yi izlediğinizde, önyargılardan arınmış, gerçek Türkiye'yi göreceksiniz.'

İsrail'i eleştirmek antisemitizm değil

Zaman zaman Türkiye'yi yönetenlerin 'antisemitist' sıfatıyla yaftalanmaya çalışıldığına dikkat çeken Erdoğan, 'İsrail'in uluslararası hukuka sığmayan, insan haklarını çiğneyen, insan hayatını hiçe sayan katliamlarını eleştirmek, antisemitizm değildir. Gazze'ye yardım götüren bir gemiyi durdurup, 10 kişiyi katleden bir devletten hesap sormak, antisemitizm değildir. Gazze'de masum çocukları katleden bir yönetimi eleştirmek antisemitizm değildir. ' diye konuştu.

Konsey mesaisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) adaylığına destek amacıyla resepsiyon verdi. BM Genel Merkezi'nin karşısında bulunan Türkevi'nde düzenlenen ve çok sayıda yabancı devlet ve hükümet başkanı ile BM misyon temsilcisinin katıldığı resepsiyonda Erdoğan, konuklarla tek tek ilgilenerek Türkiye'nin BMGK adaylığı ve süreçle ilgili konuştu. Resepsiyondan hemen önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşen Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptığı harcamanın 3,5 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, trajediye son verilmesi için uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini söyledi.


10 yıl önce